Nauka
Victor LaPlaca, szef kuchni w Haviland Kitchen & Bar, opowiada o swojej kulinarnej podróży
Alexander Graham Bell ukuł wyrażenie: „Kiedy jedne drzwi się zamykają, drugie się otwierają”. Weteran kuchni Victor LaPlaca uważa się za wierzącego, ponieważ tak właśnie powstał jego Haviland Kitchen & Bar w East Rockaway.
W 2020 r. LaPlaca, wraz z milionami innych pracowników restauracji w całym kraju, stracił pracę nadzorując operacje związane z jedzeniem i napojami w NeueHouse, wspólnym miejscu pracy w Nowym Jorku, z powodu pandemii. Stowarzyszenie Restauracji Stanu Nowy Jork oszacowało, że ponad 8000 restauracji w stanie Nowy Jork zostało zamkniętych z powodu pandemii.
„Rozmawiałem z moim długoletnim przyjacielem Donem Polandem o realizacji niektórych usług cateringowych. Rozmawialiśmy nawet o możliwości przeprowadzenia jakiejś operacji food trucka” – powiedział 49-letni LaPlaca, który dorastał w Lynbrook.
LaPlaca mówi, że chociaż wiedział, że prawdopodobnie może wrócić do NeueHouse, gdy firmy zaczną ponownie otwierać, już myślał o swoim następnym ruchu przed wybuchem pandemii. Powiedział: „Nie chciałem już robić tego, co robiłem dla kogoś innego”.
Współpracując ze swoim partnerem Polandem, którego poznał kilkadziesiąt lat wcześniej podczas pracy w Michael’s Porthole Restaurant w East Rockaway, LaPlaca znalazł wolne miejsce na Main Street, dawnej lokalizacji Nikki Bakery. „Zbudowaliśmy witrynę i zainwestowaliśmy znacznie więcej czasu i pieniędzy, niż początkowo sądziliśmy”, wyjaśnia LaPlaca.
LaPlaca przypisuje swojej żonie Melindzie nazwisko Haviland Kitchen, które odnosi się do lokalnego biznesmena Josepha Havilanda, który w 1688 r. zbudował młyn do mielenia zboża. Teren ten stał się placem miejskim z publicznym piecem, w którym po zmieleniu fasoli w młynie wypiekano własny chleb.
„Pomyślałem, że Haviland to świetna nazwa dla restauracji, w której głównym tematem jest nieformalne amerykańskie jedzenie” – powiedział LaPlaca.
Kiedy dorastał, LaPlaca odwiedzał farmę swoich sycylijskich dziadków w północnej części stanu Nowy Jork. Jego ogromny ogród świeżych warzyw, w tym kukurydzy i tradycyjnych pomidorów, pomógł w kultywowaniu jego uznania dla kuchni i kuchni włoskiej.
„Jedzenie było dużą częścią mojego wychowania” — zauważa. Po ukończeniu szkoły średniej uczęszczał do The Culinary Institute of America w Hyde Parku.
„Szkoła gotowania była bardzo intensywna, ale nauczyła mnie dyscypliny, ponieważ jesteś w szkole z ludźmi, którzy już pracują w restauracjach”, wspomina.
Po szkole kariera LaPlaca zaprowadziła go przez cały kraj. W latach 90. pracował pod kierunkiem słynnego szefa kuchni/przedsiębiorcy Todda Englisha w różnych angielskich restauracjach, w tym w cieszącej się uznaniem restauracji Olives w Bostonie i Las Vegas oraz w Nowym Jorku na W New York – Union Square. Pełnił również funkcję szefa kuchni korporacyjnej Todd English Enterprises, nadzorując wszystkie istniejące restauracje i prowadząc zespoły wsparcia dla wszystkich nowych otwarć restauracji.
„Kiedy pracowałem w Original Olives w Bostonie, nauczyłem się wszystkiego o odważnym jedzeniu i smakach. To było niesamowite miejsce do pracy – mówi LaPlaca, dodając, że jego były szef był ambitny w swoich ofertach. „Miał 20 specjałów każdego wieczoru plus pakietowe menu, które zawierało już 30 pozycji”.
LaPlaca pracował również jako szef kuchni w Isola Trattoria w nieistniejącym już hotelu Mondrian w SoHo w latach 2011-2016.
LaPlaca, który specjalizuje się w kuchni włoskiej, ale gotuje też wiele innych rodzajów potraw, mówi, że chce „być wiernym używaniu lokalnych składników”.
„Chcę wychowywać i edukować ludzi na temat żywności, takiej jak nasze kotlety jagnięce, które są popularne w menu”. Jako szef kuchni/właściciel domu na 50 osób, który został otwarty w grudniu, LaPlaca zajmie się większością gotowania.
Popisowe dania, które już zdobyły entuzjastyczne recenzje, to żeliwny kurczak marynowany w pietruszce i czosnku z pieczonymi ziemniakami Yukon; pieczona golonka wieprzowa z polentą, kapustą truflową i cydrem jabłkowym oraz piccatą żabnicą z duszonym karczochem, białym winem, cytryną i kaparami.
Przekąski obejmują ostrygi Long Island Rockaway i sałatkę Haviland, danie, które można dzielić z sałatą, mozzarellą i czerwoną cebulą żurawinową w balsamicznym sosie winegret.
Zapytany o obecną falę pokazów kulinarnych celebrytów, LaPlaca mówi, że przynoszą one korzyści biznesowi.
„Myślę, że fenomen celebrytów jest świetny, ponieważ edukuje ludzi o różnych aspektach jedzenia”, mówi, dodając, że pojawił się w Żelazny kucharz w Ameryce z Toddem angielskim.
„Chcę odnosić sukcesy, a nie być sławnym. To zbyt szalone i wyczerpujące, by być wielkim kucharzem celebrytą. Lubię być szczera z jedzeniem, które przygotowuję i tworzyć dobre wrażenia dla ludzi. ”
W związku z trwającą pandemią LaPlaca miała rodzinne skargi dotyczące rosnących kosztów żywności, problemów z łańcuchem dostaw i utrzymujących się problemów ze znalezieniem personelu restauracji.
Pozostaje jednak optymistą, że zarówno mieszkańcy, jak i dobre recenzje/poczta pantoflowa pomogą zwiększyć ruch.
„Jesteśmy dosłownie rodzinną restauracją – jesteśmy tuż przy Main Street”, mówi LaPlaca.
„Chcę też, żeby ludzie przyjeżdżali z innych miejsc, ale chcę, żeby było warto”.
Haviland Kitchen & Bar znajduje się przy 43 Main Street w East Rockaway. Można się z nim skontaktować pod numerem 516-612-4545. Odwiedź havilandkuchnia.com.
Aby uzyskać więcej informacji na temat jedzenia i picia, odwiedź longislandpress.com/category/food-drink.
Zapisz się, aby otrzymywać biuletyny e-mailowe Long Island Press tutaj. Zapisz się na dostawę do domu Long Island Press tutaj. Zarejestruj się, aby otrzymać zniżki, zostając partnerem społeczności Long Island Press tutaj.
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”