Connect with us

Gospodarka

Ujawniono: Eksploatacja pracowników zakładów mięsnych w Wielkiej Brytanii i Europie | Przemysł mięsny

Published

on

Ujawniono: Eksploatacja pracowników zakładów mięsnych w Wielkiej Brytanii i Europie |  Przemysł mięsny

Firmy mięsne w całej Europie zatrudniły tysiące pracowników za pośrednictwem podwykonawców, agencji i fałszywych spółdzielni za gorsze płace i warunki, jak wynika z dochodzenia przeprowadzonego przez Guardiana.

Pracownicy, urzędnicy i eksperci ds. pracy opisali, jak wygląda Europa 190 miliardów funtów Przemysł mięsny stał się globalnym punktem zapalnym dla pracowników zewnętrznych, z płynną kohortą pracowników, z których wielu to migranci, a niektórzy zarabiający 40% do 50% mniej niż bezpośrednio zatrudniony personel w tych samych fabrykach.

The Guardian odkrył dowody na istnienie dwupoziomowego systemu zatrudnienia, z płacami i warunkami poniżej średniej, aby zaspokoić zapotrzebowanie przemysłu mięsnego na odnawialne źródło nisko opłacanej, hiperelastycznej siły roboczej.

Nad 1 milion osób Pracuj w europejskim sektorze mięsnym, a związki zawodowe szacują, że tysiące pracowników w niektórych krajach jest zatrudnionych niestabilnie przez podwykonawców i agencje.

pytania i odpowiedzi

Co to jest „pracownik niestały”?

Wykazać

Chociaż nie ma ogólnie przyjętej definicji „niestałej pracy”, termin ten jest używany do opisania pracowników, którzy mają zatrudnienie na czas określony, które nie zapewnia bezpieczeństwa i ochrony zatrudnienia.

Na przykład może być Zero godzin Umowy lub nieprzewidywalne/zmienne godziny pracy lub pracy, nietypowe lub nietypowe umowy o pracę, oznaczenie fikcyjnego statusu „samozatrudniony”, wynagrodzenie poniżej średniej, zwiększone ryzyko krótkotrwałej utraty pracy, a także minimalny urlop lub brak urlopu, urlop rodzicielski i zasiłek chorobowy.

Osoby o niepewnym zatrudnieniu mogą być szczególnie narażone na ubóstwo pracujących i niestabilność ekonomiczną. Mogą być wykluczeni z praw socjalnych, takich jak emerytury, godziwe warunki mieszkaniowe i opieka zdrowotna.

Szacuje się, że w 2016 r. ponad 7 mln Brytyjczyków miało niepewne zatrudnienie. A zgłaszam uznaje niepewność za praktykę problematyczną.

Dziękuję za twój komentarz.

„System jest chory w całej Europie. Opiera się na niskich cenach mięsa i wyzysku siły roboczej ”- powiedział Enrico Somaglia, zastępca sekretarza generalnego Europejskiej Federacji Żywności, Rolnictwa i Turystyki. „Masz pracowników od łokcia do łokcia wykonujących tę samą pracę, ale w innych warunkach”.

„The Guardian” słyszał, że niestabilni pracownicy często mają nieokreślone godziny pracy, umowy na zero godzin, fikcyjny status samozatrudnienia i brak zasiłku chorobowego. Pracownicy opisują życie w wyjątkowo niepewnym stanie w krajach, w których nie mówią językiem i dlatego mają trudności ze zrozumieniem umów i praw.

„Możesz cię natychmiast zwolnić i stracić wszystko” – powiedział rumuński pracownik w Holandii.

W Holandii – jeden z największych w Europie eksporterów mięsa o wartości sprzedaży 8,8 mld euro (7,5 miliarda funtów) w zeszłym roku – Inspekcja Pracy podała, że ​​migranci, głównie na niepewnych kontraktach, stanowią aż 90% siły roboczej.

Przetwórcy mięsa w Wielkiej Brytanii zmagają się z brakiem siły roboczej, przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia, ponieważ wielu pracowników z Europy Wschodniej zatrudnionych w branży wróciło do swoich krajów i nie wróciło podczas pandemii Covid. Związki oczekują, że wykorzystanie pracowników agencyjnych i pracowników agencyjnych wzrośnie, ponieważ miejscowi nie chcą pracować w fabrykach mięsa.

Związki zawodowe wzywają do natychmiastowego ogólnoeuropejskiego zakazu zatrudniania niestałych pracowników w zakładach mięsnych. „Nie ma wątpliwości, że agencje i praca agencyjna powinny zostać zakazane”, powiedział Bev Clarkson z Unite Union.

Serife Erol, badacz z Uniwersytetu Ruhr w Bochum w Niemczech, powiedział: „Jeśli firmy zajmujące się przetwórstwem mięsa nie mogą osiągnąć marży poprzez sprzedaż produktów, mają możliwość uzyskania ich dzięki wypłatom swoich pracowników”.

Rozszerzenie UE w 2004 r. – i swobodny przepływ osób w Europie – przyniosło ze sobą dużą pulę osób z Rumunii, Litwy, Łotwy, Polski i Węgier, chętnych do migracji w poszukiwaniu pracy.

Swobodny przepływ pracowników jest nadużywany w całej Europie, powiedział Özlem Alev Demirel, eurodeputowany niemieckiej partii Die Linke. „Pracodawcy obniżyli płace, sprowadzając pracowników z krajów o niższych płacach i słabych systemach zabezpieczenia społecznego, a to jest nie do przyjęcia.” Powiedziała, że ​​zasada równej płacy za tę samą pracę w tym samym miejscu musi być przestrzegana w całej Europie.

W miarę poprawy gospodarek krajów takich jak Polska i wzrostu zapotrzebowania na odnawialne źródło taniej siły roboczej, poszukiwania na całym świecie obejmowały kraje takie jak Ukraina, Białoruś, Kazachstan, Wietnam, Filipiny, Timor Wschodni, Gruzja, Indie, Chiny i Armenia .

Mapa Europy

Agencje rumuńskie sprowadzają teraz pracowników z Azji Południowej, zwłaszcza z Nepalu i Sri Lanki, na cały świat. Ich wizy zależą od pracy, którą otrzymują; jeśli zostaną zwolnieni, stają się nielegalnymi imigrantami. „W Rumunii maltretujemy nepalskich pracowników, tak jak czynimy to wobec Rumunów gdzie indziej” – powiedziała Nora Labo, która pracowała dla Niezależnego Związku Pracowników w Irlandii do początku tego roku.

Nicolas Schmit, komisarz UE ds. pracy i praw socjalnych, powiedział, że to od państw członkowskich zależy przestrzeganie prawa pracy. „Prawo UE jest jasne: wszystkim pracownikom zatrudnionym przez agencje i podwykonawców należy zagwarantować takie same prawa, jak pracownikom stałym. Władze krajowe muszą egzekwować te przepisy.”

Karsten Maier, sekretarz generalny UECBV, która reprezentuje 20 000 firm zajmujących się handlem żywym inwentarzem i mięsem z całej Europy, a także Japonii, Rosji i Ukrainy, powiedział, że warunki pracy nie są częścią ich pracy, ale odpowiedzialność firm jest właściwe organy. „Wszelkie nadużycia nie będą tolerowane” – powiedział Maier, dodając, że sprawy powinny być odpowiednio karane.

Zarejestruj się, aby otrzymywać comiesięczną aktualizację Animals farmed, aby uzyskać podsumowanie najlepszych historii o rolnictwie i jedzeniu z całego świata oraz aby być na bieżąco z naszymi badaniami. Możesz przesłać nam swoje historie i przemyślenia na [email protected]

READ  Tarantule z Polski, tamaryny z Tajlandii w Chennai. skonfiskowane
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *