Connect with us

Sport

TOM POLAND: Thistles, drażliwy temat | opinia

Published

on

TOM POLAND: Thistles, drażliwy temat |  opinia

TOM POLAND Pisarz z południa

Szliśmy na farmę w poszukiwaniu leszcza, gdy Babcia Polska zauważyła oset. „Uważaj na pokrzywę.” Ledwo zwolniła i pochyliła się do przodu, by wyciągnąć ją z ziemi. Dlatego nie widziałem, aby którekolwiek z tych „chwastów” urzeczywistniło się.

osty. Ich kolce by cię denerwowały. Osty musiały być niepożądane, gdy chodziło o pola uprawne i pastwiska, ale czy miały zbawcze właściwości, chociaż jedną?

Minęły lata i ja też wyciągałem osty. Tutaj, w Georgialinie, każdej wiosny w pobliżu mojej pompy ciepła pojawia się uparty oset. Jeśli ma aksamitną burgundową koronę, zrobię to jak babcia. Wyrywam go z ziemi.

W ciepłe niedzielne popołudnie w czerwcu moje poglądy na oset zaczęły się zmieniać. Odwiedzając stary cmentarz, natknąłem się na kwitnące osty obficie pielęgnowane przez trzmiele. Osty, ze swoimi kolczastymi kwiatostanami, kolorami i puszystymi nasionami, wyglądały wręcz obco. Ale jej uroda była niewątpliwa. Są niesamowicie piękne i nauczyłam się, że wiele robią dla innych członków natury. Ich nasiona dostarczają dzikich zwierząt, a kolibry, pszczoły, muchy i motyle uwielbiają ich super słodki nektar.

Ludzie czytali też…

W szczególności Goldfinch i Thistle mają wspólną więź. Szczygieł nie może rozpocząć gniazdowania, dopóki osty nie zakwitną i nie wyprodukują nasion puszystych. Szczygły i inne ptaki wyścielają swoje gniazda miękkim puchem ostu. Daje raczkującym posłanie miękkie jak pierze. A szczygieł powie ci, że nasiona są pełne składników odżywczych.

Stwierdzono, że wszystkie gatunki ostu są jadalne i zawierają więcej niezbędnych składników odżywczych niż niektóre powszechnie uprawiane warzywa. Podobnie jak ptaki i pszczoły, ty też możesz wziąć udział. Masz ochotę na słodkie osty chili? (Uważaj na odchodzące kolce.) Przytnij krawędzie liści nożyczkami i zachowaj żebra. Użyj obieraczki do warzyw, aby usunąć kolce z łodygi. Żeberka i łodygi sparzyć blanszem. Podgrzej chili w oliwie z oliwek. Dodaj koncentrat pomidorowy i około 1 szklanki bulionu lub wody. Dodać osty i dusić, aż żeberka zmiękną, a bulion się zredukuje. Wyłączyć ogień i dodać dwie łyżki miodu. Podawać z ryżem. Ciesz się i śpiewaj jak szczygieł.

READ  Wielki zaszczyt od Jana Bednarka! Polak wśród najlepszych w Premier League Pika Nona

Pomijając oset chili, smutna rzeczywistość jest taka, że ​​nikt nie wydaje się kochać ostu. Moja babcia na pewno nie była i za każdym razem, gdy zabijała oset, dezorientowało mnie to.Mama nauczyła mnie uwielbiać piękne kwiaty. Aby wyjaśnić wszelkie zamieszanie i lepiej zrozumieć osty, zwróciłem się do mojego przyjaciela ranczera Billy’ego Mossa, chłopca z rodzinnego miasta. Billy rzucił nieco światła na to, dlaczego moja babcia zbierała osty z ziemi.

„Osty to największy wróg ranczera. Wytwarzają setki nasion, które wieją wszędzie. Dosłownie przejmiesz pastwisko. Są bardzo trudne do zabicia podczas strzelania i wytworzą dużą łodygę, gdy pojawi się główka kwiatu. Łatwo zabijają je chemikaliami wczesną wiosną, pod koniec lutego lub na początku marca, kiedy są w fazie rozety i dopiero wschodzą. Tak, rodzą piękne kwiaty i nasiona, które uwielbiają ptaki, ale moim zdaniem na tym kończy się ich wartość”.

Tam. Mają plusy i minusy ostu. Jeśli jesteś farmerem, osty to persona non grata. Jeśli jesteś szczygłem, trzmielem lub jednym z niezliczonych ptaków i owadów, osty to Twój sklep spożywczy. Jeśli jesteś fanem kwiatów, doceń ich nieziemskie piękno niczym stworzenie z kosmosu międzygalaktycznego.

Jak tylko skończę tę rubrykę, wyjdę zobaczyć, jak się miewa mój oset. Tego lata będę go uprawiał i mam nadzieję, że przyniesie więcej szczygła i kolibry, ale co do chili z ostu, odłożę to.

Odwiedź stronę Tom Polska pod adresem tompoland.net. Napisz do Toma o prawie wszystkim na [email protected].

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *