Connect with us

Nauka

Testy sugerują, że sezon na borówki może być dłuższy dzięki tej technologii

Published

on

Testy sugerują, że sezon na borówki może być dłuższy dzięki tej technologii

Zbiory borówki na półkuli północnej są w pełnym rozkwicie. Branża niebieskich owoców na obu półkulach może wkrótce dysponować innowacyjnym narzędziem do przedłużania sezonowości i ograniczania marnotrawstwa żywności. Wyniki badań przeprowadzonych na borówkach po zastosowaniu innowacyjnej technologii z opatentowanym systemem dostarczania 1-MCP wykazały wolniejszy efekt dojrzewania. Zaprawiane borówki utrzymywały bardzo dobrą jakość spożywczą i jędrność przez pełne 49 dni trwania testu.

Światowy rynek borówki został wyceniony na ponad 8 miliardów dolarów (wg IndexBox w 2021 roku). Oczekuje się wzrostu do 2,3 miliona ton do 2030 roku. Prognozy wzrostu dla branży borówkowej są optymistyczne, ale sektor wciąż stoi przed pewnymi wyzwaniami. Jednym z nich jest sezonowość świeżych owoców. Czy możemy „kupić” hodowcom borówki więcej czasu?

„Badania podkreślają potencjał technologii Vidre+™, która może zapewnić elastyczność zarządzania czasem i możliwość dostarczania świeższych jagód wzdłuż dłuższych tras łańcucha dostaw. Technologia wykazała pozytywny wpływ na świeżo zebrane borówki, charakteryzujące się zmniejszoną utratą masy, poprawą ogólnej jakości, zwiększoną jędrnością owoców i lepszą retencją niezbędnych składników, takich jak witamina C i przeciwutleniacze. mówi dr Tim Malefyt, CTO Fresh Inset.

Technologia Vidre+™ to opatentowany system umożliwiający uwalnianie 1-MCP 1-2 godziny po zapakowaniu i stopniowe uwalnianie w opakowaniu przez ponad 30 godzin za pomocą prostej w użyciu łatki. Uwalnianie produktu jest wyzwalane przez wilgoć wewnątrz zapakowanego produktu. Ta najnowocześniejsza technologia może teraz chronić etylen – naturalny gaz roślinny i hormon, który odgrywa ważną rolę zarówno w dojrzewaniu, jak i zmiękczaniu/rozkładzie owoców. Jest już stosowany w Argentynie i oczekuje na zatwierdzenie przez organy regulacyjne na kluczowych rynkach produkcji żywności, w tym w obu Amerykach.

Badania zostały zlecone przez Fresh Inset i prowadzone przez dr Dorotę Wichrowską z Polskiej Akademii Górniczo-Hutniczej latem 2022 roku. Wyniki pokazały wpływ technologii Vidre+™ na borówki.

READ  Atak na rosyjską elektrownię atomową ożywia obawy przed katastrofą w Czarnobylu

Borówki potraktowane klejem 1-MCP Vidre+™ straciły mniej na wadze i dłużej zachowały lepszą jakość żywności i jędrność w porównaniu z owocami nietraktowanymi.

  • W okresie testowym terapia Vidre+™ wykazała 2-3% redukcję utraty wagi w porównaniu z grupą nieleczoną.
  • Zaprawiane owoce zachowywały doskonałą jakość pokarmową przez 35 dni doświadczenia i bardzo dobrą jakość pokarmową przez pełne 49 dni doświadczenia.
  • Nietraktowane owoce zaczęły mięknąć po 21 dniach vs. po 35 dniach dla zaprawianych owoców.
  • Po 28 dniach przechowywania w chłodni, potraktowane jagody miały o 83% więcej witaminy C i o 33% więcej antyoksydantów

o świeżej insercji

Fresh Inset SA (spółka akcyjna) to foodtech z Torunia, założona w 2017 roku przez naukowców z Synthex Technologies i rozwijana przez międzynarodowy zespół składający się z grupy doświadczonych naukowców, agronomów, inżynierów, ekspertów branży opakowaniowej i prawników zajmujących się własnością intelektualną na całym świecie , w krajach takich jak Stany Zjednoczone, Argentyna, Brazylia, Peru i Polska. Firma opracowała i opatentowała ekskluzywny Vidre+MT technologia przedłużająca świeżość zebranych owoców, warzyw i kwiatów. Produkt firmy został opatentowany w ponad 50 krajach i jest obecnie dostępny na rynkach Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Fresh Inset jest członkiem International Fresh Produce Association (IFPA) i Greentown Labs. W maju 2023 roku Fresh Inset został nagrodzony Orłem Innowacji – konkursem organizowanym przez Rzeczpospolita business daily, uznając najbardziej innowacyjne firmy polskiej gospodarki. Firma została uznana za „Start-up z potencjałem Polska – Świat”.

Wideo+MT jest postępem następnej generacji. zastosowanie technologii 1-MCP, która wykładniczo zwiększa korzyści z konserwacji produktów poprzez łagodzenie wpływu etylenu. Badania przeprowadzone na 5 kontynentach dowodzą, że technologia działa w przypadku wielu upraw i odmian, od awokado po winogrona, limonki, gruszki, pomidory, paprykę i wiele innych. Vidre+™ posiada mechanizm czasowego i stopniowego uwalniania, który umożliwia traktowanie produktów 1-MCP bezpośrednio w opakowaniu, eliminując potrzebę 24-godzinnej aplikacji w zamkniętym pomieszczeniu magazynowym lub w hermetycznych pojemnikach. Dostępna w postaci klejów powlekanych, etykiet i folii, technologia ta pozwala na stosowanie 1-MCP we wszystkich produktach i otwiera nowe rodzaje produktów, o których wiadomo, że reagują na 1-MCP, ale nie uzyskały korzyści ze względu na ograniczenia aplikacji 1. Produkty MCP (które są natychmiast uwalniane i muszą być stosowane w hermetycznym przechowywaniu przez 24 godziny lub w hermetycznym opakowaniu).

READ  Recenzja „pranie mózgu” Daniela Picka – Czy wielkie umysły naprawdę myślą podobnie? | książki naukowe i przyrodnicze

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *