Connect with us

Zabawa

Świątecznie zawijany makowiec z suszonymi owocami to hit tej zimy. Poznaj przepis od Magdy Gessler

Published

on

Świątecznie zawijany makowiec z suszonymi owocami to hit tej zimy.  Poznaj przepis od Magdy Gessler

Magda Gessler wie dokładnie, jak połączyć określone składniki, aby stworzyć idealną kompozycję. Restauratorka stawia na intensywność smaku i aromatu oraz chętnie wybiera produkty naturalne. Jednym z typowych świątecznych dań restauracji jest zawijany makowiec z suszonymi owocami i orzechami.

Obejrzyj wideo
Lara Gessler: Moja mama jest jak narkotyk, może uzależniać i fascynować. Musisz uważnie przestrzegać ich rad, aby nie odlecieć całkowicie

Przepis Magdy Gessler na uroczysty makowiec

Puszyste ciasto, nadzienie makowe pełne suszonych owoców i lukru – tego w Makowcu nie powinno zabraknąć. Jak przygotować świąteczny tort według przepisu Magdy Gessler? To tajemnice słynnego restauratora.

Składniki::

  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 20 g drożdży
  • 50 gramów cukru
  • 180 g masła
  • 4 żółtka
  • Laska wanilii
  • 0,5 kg maku
  • 10 jajek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 10 ml amaretto

Sposób przygotowania::

Ciasto:

Podgrzej pół szklanki mleka, aby było lekko ciepłe. W misce zetrzyj drożdże, polej przygotowane mleko i odstaw na bok. W dużej misce ubij żółtka, cukier i wanilię. Mąkę przesiej do następnej miski. W rondelku rozpuść 80 g masła i ostudź. Do miski dodaj drożdże wyhodowane w mleku, żółtka z cukrem i wanilią oraz roztopione masło z mąką. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia i zagnieść. Jeśli nie masz ciasta w dłoni, włóż je do czystej miski, przykryj bawełnianym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Nadzienie makowe:

Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić. Mak parzyć, włożyć do rondla i zalać dwiema szklankami gorącego mleka. Dusić, aż mak będzie można wcierać między palcami. Odcedź na drobnym sicie, ostudź i zmiel w młynku do maku. Dodaj 10 żółtek Kogel Mogel i wymieszaj. Dodać 100 g masła, posiekane orzechy, rodzynki, amaretto i skórkę z pomarańczy. Białka ubić i dodać do przygotowanej masy.

READ  Wciągająca podróż w jądro ciemności: „Feedback” do polskiego serialu Netfliksa

Magda Gessler na delikatnym filmie z Neną. Restauratorka zobaczyła wnuczkę na krótko przed wyjazdem

Ułóż ciasto na desce do ciasta i zwiń w prostokąt. Masę makową nakładamy równomiernie, wygładzamy i rozwałkowujemy ciasto na bułkę. Piec 50 minut w 180 stopniach. Gotowy makowiec polać lukrem i posypać skórką z pomarańczy.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *