Zabawa
Świątecznie zawijany makowiec z suszonymi owocami to hit tej zimy. Poznaj przepis od Magdy Gessler
Magda Gessler wie dokładnie, jak połączyć określone składniki, aby stworzyć idealną kompozycję. Restauratorka stawia na intensywność smaku i aromatu oraz chętnie wybiera produkty naturalne. Jednym z typowych świątecznych dań restauracji jest zawijany makowiec z suszonymi owocami i orzechami.
Przepis Magdy Gessler na uroczysty makowiec
Puszyste ciasto, nadzienie makowe pełne suszonych owoców i lukru – tego w Makowcu nie powinno zabraknąć. Jak przygotować świąteczny tort według przepisu Magdy Gessler? To tajemnice słynnego restauratora.
Składniki::
- 250 g mąki pszennej
- 2,5 szklanki mleka 3,2%
- 20 g drożdży
- 50 gramów cukru
- 180 g masła
- 4 żółtka
- Laska wanilii
- 0,5 kg maku
- 10 jajek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 30 g skórki pomarańczowej
- 10 ml amaretto
Sposób przygotowania::
Ciasto:
Podgrzej pół szklanki mleka, aby było lekko ciepłe. W misce zetrzyj drożdże, polej przygotowane mleko i odstaw na bok. W dużej misce ubij żółtka, cukier i wanilię. Mąkę przesiej do następnej miski. W rondelku rozpuść 80 g masła i ostudź. Do miski dodaj drożdże wyhodowane w mleku, żółtka z cukrem i wanilią oraz roztopione masło z mąką. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia i zagnieść. Jeśli nie masz ciasta w dłoni, włóż je do czystej miski, przykryj bawełnianym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Nadzienie makowe:
Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić. Mak parzyć, włożyć do rondla i zalać dwiema szklankami gorącego mleka. Dusić, aż mak będzie można wcierać między palcami. Odcedź na drobnym sicie, ostudź i zmiel w młynku do maku. Dodaj 10 żółtek Kogel Mogel i wymieszaj. Dodać 100 g masła, posiekane orzechy, rodzynki, amaretto i skórkę z pomarańczy. Białka ubić i dodać do przygotowanej masy.
Ułóż ciasto na desce do ciasta i zwiń w prostokąt. Masę makową nakładamy równomiernie, wygładzamy i rozwałkowujemy ciasto na bułkę. Piec 50 minut w 180 stopniach. Gotowy makowiec polać lukrem i posypać skórką z pomarańczy.
Typowy awanturnik. Zły odkrywca. Przyjazny myśliciel. Introwertyk.