Nauka
Substancje chemiczne znajdujące się w plastiku mogą prowadzić do przybierania na wadze
- Zmiany w diecie i ćwiczeniach fizycznych nie wyjaśniają w pełni gwałtownego wzrostu nadwagi i otyłości w ostatnich dziesięcioleciach.
- Jedna z teorii twierdzi, że chemikalia w codziennych produktach z tworzyw sztucznych sprzyjają przybieraniu na wadze poprzez zmianę metabolizmu człowieka.
- Nowe badanie wykazało, że różne plastikowe artykuły gospodarstwa domowego zawierają tysiące chemikaliów, z których wiele jest nieznanych.
- Jedna trzecia przedmiotów zawierała substancje chemiczne, które po ekstrakcji powodowały wzrost i proliferację komórek tłuszczowych myszy w laboratorium.
Chemikalia w plastikowych przedmiotach gospodarstwa domowego, takich jak butelki po napojach, kubki po jogurcie i torby do zamrażania, mogą przyczyniać się do
Substancje chemiczne mogą zmieniać metabolizm człowieka, promując wzrost komórek tłuszczowych lub adipocytów.
Odnośnie
WHO szacuje, że w 2016 roku ponad 1,9 miliarda dorosłych miało nadwagę. Spośród tych osób ponad 650 milionów było otyłych.
Nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, nadciśnienia, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, udaru i niektórych nowotworów.
Szukaj Sugeruje, że takie czynniki jak zmiany w diecie są niewystarczające do wyjaśnienia skali epidemii otyłości i szybkości, z jaką rozprzestrzenia się ona na całym świecie.
Możliwy winowajca to wpływ syntetycznych chemikaliów na nasze środowisko zwany substancje zaburzające gospodarkę hormonalną. Wpływają one na układ hormonalny, który obejmuje między innymi hormony regulujące apetyt, metabolizm i wagę.
Najbardziej znanymi substancjami zaburzającymi gospodarkę hormonalną są bisfenol A i ftalany, które są obecne w niektórych tworzywach sztucznych.
Te chemikalia wpływają na rozwój i płodność człowieka, a eksperymenty laboratoryjne wskazują, że mogą również sprzyjać otyłości.
Jednak tworzywa sztuczne zawierają tysiące chemikaliów. Produkty wykonane z tworzywa sztucznego zawierają jeden lub więcej polimerów, ale producenci dodają również wypełniacze chemiczne i dodatki w celu uzyskania pożądanych właściwości.
JEDEN Badanie 2019 szacuje, że same plastikowe opakowania do żywności mogą zawierać ponad 4000 znanych substancji, które pojawiają się w chemicznych bazach danych.
Jednak biolodzy z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii w Trondheim podejrzewali, że w produktach z tworzyw sztucznych może znajdować się wiele nieznanych substancji chemicznych, które nie pojawiają się w bazach danych.
Wykorzystali metanol do ekstrakcji chemikaliów z 34 produktów codziennego użytku, w tym torebek do zamrażarek, garnków po jogurtach, butelek po napojach, tac na warzywa, mopów i pokrywek do kubków do kawy.
Zasadniczo użyli techniki zwanej bezcelową spektrometrią masową o wysokiej rozdzielczości, która identyfikuje znane i nieznane substancje, aby znaleźć chemikalia.
Wykryli łącznie 55 300 właściwości chemicznych i wstępnie zidentyfikowali 629 substancji, które znajdują się już w bazach danych, w tym 11, o których wiadomo, że zaburzać metabolizm.
Na koniec przetestowali ekstrakty każdego z produktów na mysim typie komórek prekursorowych, które mogą różnicować się w komórki tłuszczowe.
Porównali działanie ekstraktów z działaniem substancji chemicznej odniesienia — leku na cukrzycę o nazwie rosiglitazone (Avandia), który ma dobrze znane działanie metaboliczne.
Koktajle chemiczne czterech z 34 produktów przekształciły komórki prekursorowe w adipocyty, które były większe i zawierały więcej tłuszczu niż komórki poddane działaniu rozyglitazonu. Substancje chemiczne z 11 produktów indukowały tworzenie adipocytów.
Wyniki zostały opublikowane w Nauka o środowisku i technologia.
„Jest bardzo prawdopodobne, że to nie zwykli podejrzani, tacy jak bisfenol A, powodują te zaburzenia metaboliczne” – mówi pierwszy autor. dr Johannes Volker, który jest powiązany z wydziałem biologii uczelni.
„Oznacza to, że chemikalia z tworzyw sztucznych inne niż te, o których już wiemy, mogą przyczyniać się do nadwagi i otyłości” – dodaje.
Naukowcy donoszą, że koktajle chemiczne PCV oraz NAWET JEŚLI produkty bardziej sprzyjały tworzeniu komórek tłuszczowych, podczas gdy te z: ZWIERZĘ DOMOWE, HDPE, oraz PLA produkty były nieaktywne.
Podkreślają, że opakowanie żywności nie jest jedynym potencjalnym źródłem chemikaliów zaburzających metabolizm.
Substancje mogą również przedostać się do organizmu przez skórę – na przykład z plastikowych kapci kąpielowych lub poprzez wdychanie kurzu, który miał kontakt z plastikowymi podłogami.
W swoim artykule autorzy konkludują:
„Biorąc pod uwagę siłę wyekstrahowanych mieszanin i biorąc pod uwagę nasz bliski i stały kontakt z tworzywami sztucznymi, nasze wyniki potwierdzają pogląd, że chemikalia z tworzyw sztucznych mogą przyczyniać się do otyłości środowiska, a tym samym do pandemii otyłości”.
Przyznają jednak, że wyniki nie są ostateczne, ponieważ eksperymenty przeprowadzono na komórkach rosnących na płytkach w laboratorium, a nie na całych zwierzętach.
„Jest za wcześnie, aby ilościowo oszacować udział chemikaliów z tworzyw sztucznych w otyłości z perspektywy zdrowia publicznego, zwłaszcza że nasza praca została wykonana in vitro, a nie in vivo, a chemikalia wywołujące otyłość pozostają nieznane” – powiedział starszy autor. dr Martin Wagner, profesor nadzwyczajny biologii na uniwersytecie.
„Więc nie możemy wyśledzić związku przyczynowego z tym, co do tej pory działo się w ludzkich populacjach” – powiedział. Wiadomości medyczne dzisiaj.
Wskazał jednak, że istnieją dobre dowody z badań in vivo i epidemiologicznych, że bisfenol A jest powiązany z otyłością.
Na ćwierkać, wezwał producentów do uczynienia ich tworzyw sztucznych prostszymi i bezpieczniejszymi pod względem chemicznym.
Naukowcy wykorzystali metanol do ekstrakcji chemikaliów z tworzyw sztucznych, co może nie odzwierciedlać tego, co dzieje się w codziennych warunkach.
„Autorzy patrzą na wydobycie, a nie na migrację” – powiedział Chris Howick, przewodniczący komisji ds. bezpieczeństwa produktów w Brytyjska Federacja Tworzyw Sztucznych.
„Autorzy usuwają składniki, które normalnie pozostałyby w próbce przez cały okres jej przydatności do spożycia – na przykład produkty z elastycznego PVC generalnie nie stają się kruche w miarę upływu czasu, ponieważ plastyfikator pozostaje w produkcie” – powiedział. MNT.
Jednak prof. Wagner powiedział, że w poprzednie badanie, jego zespół wykazał, że wiele chemikaliów w rzeczywistości wypłukuje się z produktów z tworzyw sztucznych w standardowym teście materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w których wykorzystuje się tylko wodę.
„Odkryliśmy również, że te migracje wywołują toksyczność in vitro, w tym skutki zaburzające gospodarkę hormonalną” – powiedział.
„W przypadku związków, które zaburzają metabolizm, nie przeprowadziliśmy jeszcze tego rodzaju eksperymentu, więc jest zbyt wcześnie, aby stwierdzić, czy one również wypłukują” – dodał.
W swoim nowym artykule autorzy przyznają również, że przyjrzeli się plastikowym opakowaniom zawierającym żywność lub produkty higieny osobistej.
„Ponieważ migracja chemiczna nie jest drogą jednokierunkową, nie możemy wykluczyć możliwości, że zawarte w niej związki migrują do opakowania” – piszą.
„Jest to stale obecne wyzwanie w badaniach migracji i powszechne, zwłaszcza w przypadku żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, jest to, że migracja z żywności do plastiku przekracza jakąkolwiek migrację z plastiku do żywności” – powiedział Howick.
Podkreślił również, że niektóre produkty spożywcze mają ugruntowany wpływ na układ hormonalny.
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”