Connect with us

Nauka

Spożywamy mikrodrobiny plastiku w ilościach, które mogą być szkodliwe

Published

on

Spożywamy mikrodrobiny plastiku w ilościach, które mogą być szkodliwe

mikroplastik zebrany na sito, trzymany ręką osoby na plażyUdostępnij na Pintereście
Nowe badania pokazują, że poziomy mikrodrobin plastiku, na które narażeni są ludzie, mogą uszkadzać ludzkie komórki. Desiree Martin / Getty Images
  • Bezprecedensowe badanie sprawdza, jakie poziomy mikroplastików środowiskowych (MP) w ludzkich komórkach mogą powodować uszkodzenia, śmierć lub reakcje alergiczne.
  • Skupienie się na zanieczyszczeniu PM ze znanych źródeł środowiskowych ujawniło, że uszkodzenie komórek może wystąpić, gdy ludzie spożywają duże ilości substancji pochodzących z tych źródeł.
  • Badanie sugeruje, że przyszłe próby złagodzenia PM w środowisku mogą być konieczne dla bezpieczeństwa ludzi.

Nowe badanie, opublikowane w Dziennik materiałów niebezpiecznych, został przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu w Hull i Evangelos Danopoulos, główny autor i doktorant w Hull York Medical School. Obie instytucje znajdują się w Yorku w Wielkiej Brytanii.

Danopoulos mówi:

„Nasze badania pokazują, że spożywamy mikrodrobiny plastiku w ilościach zgodnych ze szkodliwym wpływem na komórki, co w wielu przypadkach jest początkowym wydarzeniem skutków zdrowotnych”.

Rozmawiając z Wiadomości medyczne dzisiajPan Danopoulos podsumował również wyniki trzech poprzednich badań, które przeprowadził z grupą badawczą Human Health and Emerging Environmental Contaminants na Uniwersytecie w Hull.

MP to cząstki plastiku mniejsze niż 5mm (mm). Mogą powstawać w wyniku mechanicznej i środowiskowej degradacji tworzyw sztucznych oraz kondensacji w wyniku ogrzewania lub spalania tworzyw sztucznych w atmosferze.

Naukowcy znaleźli posłów wszędzie: głęboko w oceanie, w arktycznym śniegu i lodzie Antarktyki. Owoce morza, sól kuchenna i woda pitna również zawierają duże ilości parlamentarzystów i są przedmiotem tych dochodzeń, jeśli chodzi o ludzi.

Badanie koncentrowało się na pięć zmiennych efektów zanieczyszczenia MP w komórkach ludzkich, w tym:

  • przeżycie lub śmierć komórki
  • wpływ na komórkową odpowiedź immunologiczną
  • zdolność penetracji ściany komórkowej
  • poziom uszkodzenia komórek
  • zdolność do zmiany struktury genetycznej komórki

Analiza wykazała pierwsze cztery efekty, które wpływają na zdrowie komórek. Dane wykazały również, że przeżycie komórek zależy od: Formy posłów, przy czym MP o nieregularnym kształcie są najbardziej szkodliwe i mogą powodować śmierć komórki.

Najczęstsze źródła narażenia ludzi na posłów to:

owoce morza

Posłowie skazili wszystkie aspekty środowiska morskiego, w tym owoce morza. Spożycie takich źródeł morskich przez ludzi jest jedną z dwóch głównych dróg wchłaniania zidentyfikowanych dla narażenia ludzi na MP, drugą jest droga oddechowa.

Ludzie spożywają owoce morza na różne sposoby – w całości, jak ostrygi, lub w częściach, jak udka kraba. Zrozumienie rodzajów skażonych ryb i części ciała oraz ich spożycia przez ludzi jest kluczem do lepszego zrozumienia toksyczności owoców morza.

Sól kuchenna

Rośnie zaniepokojenie potencjalnymi skutkami zdrowotnymi sól kuchenna. Różne rodzaje soli występujące w środowisku mogą przyczyniać się do toksyczności komórek ludzkich, w zależności od ekspozycji. Obejmują one:

  • sól morska
  • sól z jeziora
  • sól gruboziarnista
  • dobrze sól

Stopień skażenia różni się znacznie między tymi źródłami środowiskowymi, ale analiza narażenia ludzi na każde z nich potwierdziła, że ​​sól jest nośnikiem posłów.

woda, woda wszędzie

Różne badania potwierdzić, że woda z kranu i butelkowana woda pitna są źródłami wprowadzania posłów do organizmu człowieka.

Badania toksykologiczne wskazują, że toksyczne działanie MP w wodzie pitnej zależy od ilości spożywanej wody.

Członkowie parlamentu występują we wszystkich środowiskach wodnych, a poziom skażenia, jaki powodują, będzie prawdopodobny wzrost wraz ze wzrostem produkcji, zużycia i odpadów z tworzyw sztucznych.

Odnośnie ograniczeń tego badania, pan Danopoulos powiedział MNT: „Istnieje wielka niepewność co do tego, co dzieje się po spożyciu żywności zanieczyszczonej mikrodrobinami plastiku. Nie wiemy, ile ma potencjału, aby pozostać w naszych ciałach, przekroczyć barierę jelitową lub po prostu zostać wydalony. Ostatecznie określi to, jak niebezpieczne mogą być dla nas mikrodrobiny plastiku. ”

Dodaje: „Do tej pory większość badań toksykologicznych testowała sferyczne mikroplastiki. Konieczna jest zmiana, aby przetestować te o nieregularnych kształtach. My [also] musimy skupić się na badaniach na zwierzętach, aby zrozumieć, jak zachowują się mikrodrobiny plastiku po dostaniu się do naszego ciała. Jednak największą niewiadomą w tej chwili jest to, w jaki sposób połknięte mikroplastiki są wydalane z organizmu. Jest to kluczowy punkt w zrozumieniu prawdziwego poziomu ryzyka. ”

READ  Virginia Tech zatrudnia Klaudię Nazieblo jako nową asystentkę trenera

Z powodu braku ludzkich świnek morskich naukowcy wykorzystali w tym badaniu ludzkie linie komórkowe, które uznano za dopuszczalne źródła dowodów naukowych na wpływ na zdrowie człowieka.

W bieżących badaniach wykorzystano kontrolowane warunki do przewidywania, co stanie się w rzeczywistych warunkach środowiskowych, przewidując skutki systemowe z komórkowych. Dlatego przyszłe badania będą musiały wprowadzić korekty w oparciu o te zmienne w procesie oceny ryzyka.

Pan Danopoulos podsumował: „Myślę, że odkrycia podkreślają, że istnieje wiele problemów związanych z mikrodrobinami plastiku i ich potencjalnymi skutkami, których nie w pełni rozumiemy”.

Na razie zanieczyszczenie PM będzie nadal rosło wraz ze wzrostem produkcji i zużycia tworzyw sztucznych na całym świecie. Jeśli niewłaściwe gospodarowanie odpadami z tworzyw sztucznych pozostanie stałe lub ich poziom wzrośnie, ryzyko ekologiczne związane z PM prawdopodobnie rozprzestrzeni się na ekosystemy na całym świecie w ciągu stulecia.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *