Nauka
Spożywamy mikrodrobiny plastiku w ilościach, które mogą być szkodliwe
- Bezprecedensowe badanie sprawdza, jakie poziomy mikroplastików środowiskowych (MP) w ludzkich komórkach mogą powodować uszkodzenia, śmierć lub reakcje alergiczne.
- Skupienie się na zanieczyszczeniu PM ze znanych źródeł środowiskowych ujawniło, że uszkodzenie komórek może wystąpić, gdy ludzie spożywają duże ilości substancji pochodzących z tych źródeł.
- Badanie sugeruje, że przyszłe próby złagodzenia PM w środowisku mogą być konieczne dla bezpieczeństwa ludzi.
Nowe badanie, opublikowane w Dziennik materiałów niebezpiecznych, został przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu w Hull i Evangelos Danopoulos, główny autor i doktorant w Hull York Medical School. Obie instytucje znajdują się w Yorku w Wielkiej Brytanii.
Danopoulos mówi:
„Nasze badania pokazują, że spożywamy mikrodrobiny plastiku w ilościach zgodnych ze szkodliwym wpływem na komórki, co w wielu przypadkach jest początkowym wydarzeniem skutków zdrowotnych”.
Rozmawiając z Wiadomości medyczne dzisiajPan Danopoulos podsumował również wyniki trzech poprzednich badań, które przeprowadził z grupą badawczą Human Health and Emerging Environmental Contaminants na Uniwersytecie w Hull.
MP to cząstki plastiku mniejsze niż 5mm (mm). Mogą powstawać w wyniku mechanicznej i środowiskowej degradacji tworzyw sztucznych oraz kondensacji w wyniku ogrzewania lub spalania tworzyw sztucznych w atmosferze.
Naukowcy znaleźli posłów wszędzie: głęboko w oceanie, w arktycznym śniegu i lodzie Antarktyki. Owoce morza, sól kuchenna i woda pitna również zawierają duże ilości parlamentarzystów i są przedmiotem tych dochodzeń, jeśli chodzi o ludzi.
Badanie koncentrowało się na pięć zmiennych efektów zanieczyszczenia MP w komórkach ludzkich, w tym:
- przeżycie lub śmierć komórki
- wpływ na komórkową odpowiedź immunologiczną
- zdolność penetracji ściany komórkowej
- poziom uszkodzenia komórek
- zdolność do zmiany struktury genetycznej komórki
Analiza wykazała pierwsze cztery efekty, które wpływają na zdrowie komórek. Dane wykazały również, że przeżycie komórek zależy od:
Najczęstsze źródła narażenia ludzi na posłów to:
owoce morza
Posłowie skazili wszystkie aspekty środowiska morskiego, w tym
Ludzie spożywają owoce morza na różne sposoby – w całości, jak ostrygi, lub w częściach, jak udka kraba. Zrozumienie rodzajów skażonych ryb i części ciała oraz ich spożycia przez ludzi jest kluczem do lepszego zrozumienia toksyczności owoców morza.
Sól kuchenna
Rośnie zaniepokojenie potencjalnymi skutkami zdrowotnymi sól kuchenna. Różne rodzaje soli występujące w środowisku mogą przyczyniać się do toksyczności komórek ludzkich, w zależności od ekspozycji. Obejmują one:
- sól morska
- sól z jeziora
- sól gruboziarnista
- dobrze sól
Stopień skażenia różni się znacznie między tymi źródłami środowiskowymi, ale analiza narażenia ludzi na każde z nich potwierdziła, że sól jest nośnikiem posłów.
woda, woda wszędzie
Badania toksykologiczne wskazują, że toksyczne działanie MP w wodzie pitnej zależy od ilości spożywanej wody.
Członkowie parlamentu występują we wszystkich środowiskach wodnych, a poziom skażenia, jaki powodują, będzie
Odnośnie ograniczeń tego badania, pan Danopoulos powiedział MNT: „Istnieje wielka niepewność co do tego, co dzieje się po spożyciu żywności zanieczyszczonej mikrodrobinami plastiku. Nie wiemy, ile ma potencjału, aby pozostać w naszych ciałach, przekroczyć barierę jelitową lub po prostu zostać wydalony. Ostatecznie określi to, jak niebezpieczne mogą być dla nas mikrodrobiny plastiku. ”
Dodaje: „Do tej pory większość badań toksykologicznych testowała sferyczne mikroplastiki. Konieczna jest zmiana, aby przetestować te o nieregularnych kształtach. My [also] musimy skupić się na badaniach na zwierzętach, aby zrozumieć, jak zachowują się mikrodrobiny plastiku po dostaniu się do naszego ciała. Jednak największą niewiadomą w tej chwili jest to, w jaki sposób połknięte mikroplastiki są wydalane z organizmu. Jest to kluczowy punkt w zrozumieniu prawdziwego poziomu ryzyka. ”
Z powodu braku ludzkich świnek morskich naukowcy wykorzystali w tym badaniu ludzkie linie komórkowe, które uznano za dopuszczalne źródła dowodów naukowych na wpływ na zdrowie człowieka.
W bieżących badaniach wykorzystano kontrolowane warunki do przewidywania, co stanie się w rzeczywistych warunkach środowiskowych, przewidując skutki systemowe z komórkowych. Dlatego przyszłe badania będą musiały wprowadzić korekty w oparciu o te zmienne w procesie oceny ryzyka.
Pan Danopoulos podsumował: „Myślę, że odkrycia podkreślają, że istnieje wiele problemów związanych z mikrodrobinami plastiku i ich potencjalnymi skutkami, których nie w pełni rozumiemy”.
Na razie zanieczyszczenie PM będzie nadal rosło wraz ze wzrostem produkcji i zużycia tworzyw sztucznych na całym świecie. Jeśli niewłaściwe gospodarowanie odpadami z tworzyw sztucznych pozostanie stałe lub ich poziom wzrośnie, ryzyko ekologiczne związane z PM prawdopodobnie rozprzestrzeni się na ekosystemy na całym świecie w ciągu stulecia.
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”