Connect with us

Najważniejsze wiadomości

Rumunia intensyfikuje kontrole drobiu, koncentrując się na Polsce; USDA dopuszcza polski import

Published

on

Rumunia intensyfikuje kontrole drobiu, koncentrując się na Polsce;  USDA dopuszcza polski import

Rumuński Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zintensyfikował kontrole mięsa drobiowego i jaj, ze szczególnym uwzględnieniem Polski.

National Sanitary Veterinary and Food Safety Authority (ANSVSA) powiedział, że ruch ten był spowodowany wykryciem Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium w mięsie drobiowym z Polski.

Agencja dodała, że ​​otrzymała szereg powiadomień dotyczących produktów wysyłanych do Rumunii za pośrednictwem Europejskiego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Żywności i Paszach (RASFF).

W porównaniu z sierpniem do października ubiegłego roku, według ANSVSA, w tym samym okresie w 2021 roku nastąpił wzrost ostrzeżeń o produktach z mięsa drobiowego z Polski o około 40 proc.

Od początku tego roku Rumunia otrzymała za pośrednictwem RASFF 28 zgłoszeń mięsa drobiowego lub jaj skażonych Salmonella Enteritidis lub Salmonella Typhimurium, poinformowali rumuńscy urzędnicy.

Większy problem
We wrześniu i październiku br. na portalu RASFF pojawiło się prawie 50 zgłoszeń dotyczących salmonelli w produktach drobiowych z Polski.

Większość z nich została wysłana przez Polskę w ramach własnych kontroli urzędowych, ale innymi krajami zgłaszającymi były Francja, Szwajcaria, Czechy, Łotwa i Niemcy. Prawie połowa została sklasyfikowana jako nieciężka, ponieważ dotknięty typ Salmonelli to Salmonella Newport, Derby lub Infantis. Rozporządzenie Unii Europejskiej w sprawie świeżego mięsa drobiowego wymienia jedynie wykrycie Salmonella Enteritidis lub Typhimurium jako produktu niezgodnego z wymaganiami.

Polska otrzymała niedawno zgodę na eksport produktów drobiowych do USA po ocenie przeprowadzonej przez Służbę ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (FSIS) USDA. USDA nie uważa Salmonelli Infantis za środek do fałszowania kur i zezwala na sprzedaż drobiu nim zanieczyszczonego.

Kraj jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. Według Foreign Agricultural Service USDA eksport przekroczył w 2019 roku 1,4 mln ton.

ANSVSA rozpoczęła intensyfikację kontroli rządowych w chłodniach, lokalizacjach logistycznych supermarketów, jednostkach przepakowywania drobiu i zakładach rozbioru drobiu, aby zmniejszyć ryzyko dla zdrowia publicznego. Nie jest jasne, jak długo potrwają.

READ  U wybrzeży Polski zauważono wspaniałe wiry morskie – i eksperci w końcu wiedzą, dlaczego

Próbki są pobierane w celu zidentyfikowania możliwych partii świeżego mięsa drobiowego skażonego Salmonella Enteritidis lub Salmonella Typhimurium. Są one analizowane w sieci akredytowanych laboratoriów.

Kolejnym celem jest sprzedaż jaj z innych państw członkowskich w celu sprawdzenia zgodności z normami.

ANSVSA stwierdziła, że ​​celem dodatkowych kontroli jest wykrycie naruszeń przepisów regulujących obrót mięsem drobiowym i jajami spożywczymi, aby zapewnić, że te produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludności.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *