Uwaga redaktora: Ta seria podróżnicza CNN jest lub była sponsorowana przez kraj, w którym jest prezentowana. CNN zachowuje pełną kontrolę redakcyjną nad tematyką, zasięgiem i częstotliwością sponsorowanych artykułów i filmów, zgodnie z naszą polityką.
CNN
—
Prowincja Rize na wybrzeżu Morza Czarnego w pobliżu północno-wschodniej granicy Turcji z Gruzją jest nadal w dużej mierze nieznana wielu międzynarodowym podróżnikom. Niemniej jednak niektóre z najbardziej dziewiczych obszarów alpejskich w kraju nadal fascynują miłośników przyrody, którzy chcą zejść z utartych szlaków.
Z dala od samego Rize – nadmorskiego miasta, od którego nazwa prowincji pochodzi – doliny i płaskowyże regionu, otoczone wysokimi grzbietami górskimi, są w większości wiejskie. Ze względu na wysokie poziomy opadów górskie wioski Rize (yayla) stają się schronieniem przed letnimi temperaturami.
Çamlıhemşin to najbardziej atrakcyjna część prowincji Rize. Ta wiejska dzielnica otaczająca miasto Çamlıhemşin to miejsce, w którym przyroda pozostaje w dużej mierze nietknięta. Sercem tego obszaru są proste pensjonaty, kawiarnie prowadzone przez młodych ludzi, którzy opuścili miasto w poszukiwaniu prostszego życia, oraz artystów, którzy czerpią inspirację z nieskażonego spokoju.
Od wybrzeża Morza Czarnego droga do Çamlıhemşin prowadzi górzystą doliną bulgoczącej zieleni wzdłuż szalejącej rzeki Fırtına, która spływa z Gór Kaçkar.
W tym miejscu pastwisk, dolin i wzniesionych górskich wiosek wydaje się, że czas się zatrzymał. Nadal głównymi źródłami dochodów są leśnictwo, pszczelarstwo i hodowla zwierząt. Oto, co robić w okolicy Çamlıhemşin.
Wiele tradycyjnych domów w Karadeniz (Morze Czarne) z fasadami z muru pruskiego w Çamlıhemşin służy teraz jako rodzinne pensjonaty, w których podróżni mogą zanurzyć się w lokalnej kulturze.
Ze względu na brak lokali gastronomicznych w okolicy, są oni głównie odpowiedzialni za rozpieszczanie swoich gości domowymi posiłkami – przede wszystkim pełnym śniadaniem tureckim, w tym lokalnymi potrawami mihlamamieszanka topionego sera i mąki kukurydzianej podawana na gorąco z pieczywem.
Na Puli mini hotel Tradycyjny dom Karadeniz wykonany z wyblakłego drewna kasztanowego i kamienia w centrum miasta Çamlıhemşin. Prawie każde okno wychodzi bezpośrednio na rzekę Fırtına, a świeże powietrze wpada przez proste białe zasłony w sześciu sypialniach. Kawiarnia Pulis serwuje kreatywne dania przygotowywane z lokalnych składników, od nadziewanych liści winorośli po Tavada Hamsili Pilaw (pieczony pilaw z anchois).
Tuż za miastem, na zboczu góry, Dudy Konak to prawdziwy widok, który warto zobaczyć dzięki zabytkowej kamiennej i drewnianej fasadzie, która emanuje estetyką historycznego Karadeniz.
Podupadły dwór został zbudowany na początku XX wieku przez rodzinę Tarakçıoğlu, która dorobiła się fortuny jako piekarze i hotelarze w Rosji. Został starannie odnowiony i obecnie mieści 24 nowoczesne pokoje z widokiem na dolinę i nie tylko.
Rize leży w górach, około godziny na południe od centrum Çamlıhemşin yayla (Wioski alpejskie) skrywają esencję lokalnego życia, a pobyt tutaj jest bardziej jak odwiedzanie rodziny w ich górskiej chacie.
Drogi są często niezabudowane, więc wymagany jest pojazd 4×4, a podstawowe zakwaterowanie to głównie stare domy Karadeniz z panoramicznymi widokami z ich wysokich grzęd.
zostań w yayla Wędrówka przez zielone pastwiska i lasy przez kilka dni, obserwowanie dzikich kwiatów i oddychanie nieskazitelnym powietrzem to najcenniejsza część doświadczenia Rize.
W alpejskiej wiosce Pokut Zeyne i Ahmet Şişman od lat sprawiają, że goście czują się jak rodzina w swoim pięknym pensjonacie Platona Mola. Z widokiem na dolinę Fırtına w całej jej pagórkowatej okazałości, tradycyjny wiejski dom ma sześć pokoi, w których gości budzi zapach świeżo upieczonego chleba i dźwięk krowich dzwonków na zewnątrz.
Domowe posiłki tej rodziny oparte są na mleku od krów z wolnego wybiegu i dobrodziejstwach otaczającej przyrody. Znajdziecie u nas świeżą śmietankę, ser, masło, miód i dżem, jajka od własnych kur, domowy chleb i produkty z ogródka.
W Gito, innej wiosce, para emerytów, Fatma i İbrahim Birben, postanowiła otworzyć swój własny dom dla gości, wierząc, że piękno można pomnożyć tylko wtedy, gdy się je dzieli.
twój pensjonat Syn Mohikana Dağ Evi wita tych, którzy tęsknią za naturą, prostymi pokojami i tarasem z widokiem na góry. Wieczorami, po całodziennej wędrówce po płaskowyżu, serwowane są domowe posiłki, po których odbywają się kameralne koncerty w wykonaniu rodziny – muzyków.
Jednym z najbardziej zapierających dech w piersiach widoków Rize, być może przewyższającym chyba tylko klasztor Sümela w pobliżu Trabzon, jest zamek Zilkale, który nagle pojawia się w środku doliny, z ośnieżonymi szczytami gór Kaçkar wyłaniającymi się w tle.
Uważa się, że średniowieczny zamek został zbudowany między XIV a XV wiekiem, a niektórzy historycy sugerują, że pierwotnie była to kaplica ormiańska zbudowana przez cesarza Trebizondy, a następnie podbita przez Osmanów w XIX wieku przekształcona w zamekcz Wiek. W każdym razie wewnętrzny zamek, do którego prowadzi kamienna ścieżka, oferuje wspaniałe widoki na dolinę zza murów.
Około pięciu mil na południe od centrum miasta Çamlıhemşin, wioska Şenyuva stała się czymś w rodzaju raju dla byłych mieszkańców miasta, którzy powrócili do swoich korzeni Rize, by wieść proste życie.
Uroczo niespójne z jego tradycyjnym ustawieniem, Zuza kawa jest jedyną kawiarnią trzeciej fali w wiosce i jest prowadzona przez Apo i Elif Taşkın, którzy przenieśli się tutaj ze Stambułu. Miejsce zarówno dla mieszkańców, jak i gości, kawiarnia serwuje smaki espresso z kojącym widokiem na przyrodę. Para poświęca swój czas na zbieranie jedzenia i przygotowywanie deserów przy użyciu składników takich jak kwiat czarnego bzu, poziomki i jeżyny.
„Pomyśleliśmy, że spokojne życie w Rize nam wystarczy, więc zdecydowaliśmy się zamieszkać tutaj razem po ślubie. Teraz mamy czteroletniego syna i małe grono przyjaciół” — mówi Elif, która pochodzi z okolicy.
„Nawet jeśli aktywność tutaj jest ograniczona, przebywanie na łonie natury daje poczucie zdrowia. Od końca maja do połowy października rozpoczyna się sezon na zwiedzanie alpejskich wiosek. Polecamy pobyt w jednym z pensjonatów, aby z bliska poznać lokalną kulturę i kuchnię.
„Zdecydowanie zalecamy również wynajęcie lokalnych przewodników, aby odkryć trasy trekkingowe i naprawdę doświadczyć bogatej lokalnej kultury. Mapy online tak naprawdę nie radzą sobie z tym, a pogoda może być bardzo nieprzewidywalna. Uğur Biryol o godz Pokutsal Tur jest jednym z naszych najbardziej zaufanych przewodników”.
obok Zuzy, Peri Dükkans Baby Blue Door zaprasza do przeglądania pięknego wyboru specjałów z Morza Czarnego z lokalną, zrównoważoną i ekologiczną filozofią. Właściciel Deniz Demirci Tarakçı sprzedaje lokalny ocet miodowy, domowe syropy z endemicznymi owocami i kwiatami, herbaty ziołowe z Gór Kaçkar, świece, mydła, tekstylia i nie tylko.
Bezpośrednio naprzeciwko Peri, Çinçiva Kafe to jedna z nielicznych restauracji serwujących autentyczne dania z Morza Czarnego. Kawiarnia to tradycyjny drewniany dom z tarasem nad rzeką. Pełne śniadanie tureckie obejmuje domowe wypieki, dżemy i pasty do smarowania, sery, oliwki i inne produkty mihlama – plus niekończące się rundy świeżo parzonej tureckiej herbaty. Menu na lunch i kolację obejmuje lokalnego pstrąga gotowanego na maśle, ziemniaki z gęstą śmietaną, duğün kızartması (lokalne danie z pieczonego mięsa) i chleb kukurydziany z warzywami.
dosyć kłamstw, jeden z najbardziej szanowanych artystów ulicznych w Stambule, pochodzi z Rize i od dziecka spędza każde lato w górach. „Cisza i spokój to kwintesencja tego miejsca” – mówi. „Miałem kilku przyjaciół ze Stambułu, którzy przyjechali do mnie w odwiedziny i całymi dniami nie wychodzili z domu, bo nawet widok i cisza im wystarczały – tak naprawdę niczego więcej nie potrzebowali”.
Z biurka w swoim górskim domu artysta spogląda przez okno na wiecznie zieloną dolinę, często spowitą poranną mgłą. „Jednym z głównych powodów, dla których ludzie tu przychodzą, jest to yayla. Moim ulubionym jest Elevit Yaylası, ponieważ w przeciwieństwie do innych nie ma tu kawiarni, mieszkańcy mają tylko własne domy i niewiele więcej – mówi.
„Unikałbym Aydera Yaylası [one of the most popular villages], które z biegiem lat stało się niestety przeludnione i zbyt turystyczne. Zamiast tego warto zobaczyć wioski takie jak Amlakit i Hazindağ ze względu na ich naturalne piękno”.
Mieszkał w miastach takich jak Barcelona i Istambuł, a następnie przez trzy lata był koczowniczym łowcą roślin i artystą botanicznym Işık Güner postanowił osiedlić się w Rize w 2015 roku i obecnie mieszka w chacie na szczycie góry w dolinie Fırtına.
„Kiedy byłam dzieckiem, spędzałam każde lato w Çamlıhemşin, a kiedy masz dobre dzieciństwo, wspomnienia, smaki i zapachy zostają z tobą na całe życie” – mówi.
„Tutaj jestem otoczony kwiatami, co jest niezbędne w mojej pracy i nie sposób nie inspirować się tym miejscem.
„Stan turystyki w Rize nie jest zbyt zachęcający, ponieważ goście często przyjeżdżają bez większej wiedzy na temat lokalnej kultury lub przyrody. Musisz nauczyć się, jak najlepiej podróżować przez krajobrazy, które wciąż są bardzo nietknięte i dzikie oraz jak szanować florę i faunę.
„Myślę, że celem przyjazdu do Rize nie powinno być pośpiech i zrobienie kilku selfie. Powinno to obejmować pobyt na jakiś czas yaylaoddychać prawidłowo powietrzem, wchłaniać zapachy natury, pić z jej strumieni. Może dopiero wtedy zrozumiesz, gdzie jesteś i staniesz się częścią tego niesamowitego świata przyrody”.
Feride Yalav-Heckeroth iJest niezależną pisarką mieszkającą między Stambułem a Jeziorem Bodeńskim i jest autorką własnego przewodnika turystycznego, The 500 Hidden Secrets of Stambuł. Jej teksty zostały opublikowane w Kinfolk, Brownbook, The Travel Almanac, Wallpaper*, Travel + Leisure i Conde Nast Traveler.