Nauka
Reverse Selling w Polsce – jak odpowiedzialnie inwestować w automaty do sprzedaży butelek
Dyskusja o systemie archiwizacji i depozytu została chwilowo sprowadzona do sporu o to, jakie rodzaje pakietów powinien on zawierać. (Lub po prostu plastik? Może też szkło? Jaka jest pojemność?). Sklepy muszą być przygotowane.
Niezależnie od ostatecznej decyzji, jakiego typu szafy obejmie system, należy wziąć pod uwagę szereg kwestii. W pierwszej kolejności warto przeanalizować, co jest potrzebne, aby serwisy o dużym natężeniu ruchu, czyli odwiedzane przez wielu konsumentów, miały odpowiednie narzędzia do wypełnienia obowiązku i gwarantowały konsumentom dostęp do systemu. Zweryfikowaliśmy wymagania, jakie musi spełnić podmiot zobowiązany do zapewnienia magazynu i/lub systemu magazynowania, który chce zainwestować w dystrybutor butelek, np. SiVario 2020 firmy Sielaff dystrybuowany przez Interseroh.
Automat Sielaff, dystrybucja w Polsce: Interseroh© Inrisruh
czyta: Najpierw Królewska Policja Omanu, potem system kafala
Po pierwsze, powierzchnia
– Musimy zdać sobie sprawę, że rozlewnia to nie tylko rampa i kosz, do którego wpadają butelki. Całą przestrzeń potrzebną dla maszyny można podzielić na dwa obszary. Pierwszy to obszar dla klienta, który widzi tylko przód głowic automatów z otworem wejściowym i ekranem dotykowym (przestrzeń podobna do tej, jaką zajmuje na ścianie bankomat). Pakiet jest skanowany w głowicy, a procesor decyduje, co ma się stać z kolejnym pakietem (zgodnie z zaprogramowanym procesem). Drugi obszar to system sortowania z matami, kompaktorami (do dostępnych opakowań) oraz stół na butelki (opakowania wielokrotnego użytku). Jest niewidoczny dla klienta, ale wymaga więcej miejsca Opisuje Przemysława Kunę, Dyrektora Wykonawczego Interseroh Advisory Spółka z oo
Jak można sobie wyobrazić, klient oczekuje swobodnego dostępu do automatu, ponieważ powinien móc wygodnie opróżnić torbę lub wózek z pustego opakowania i umieścić go w gnieździe rozlewarki (około 1,5 metra kwadratowego). Powierzchnia u200bu200b właściwa powierzchnia sortowania związana jest z identyfikacją potrzebnych jednostek (nie wiemy ile rodzajów opakowań obejmie system, na jaki konkretnie model zdecyduje przedsiębiorca), ale średnio około 30 m2 W tym celu można założyć bezpieczne obszary dla swobodnego dostępu do sprzętu dla potrzeb obsługi operacyjnej i ewentualnych napraw.
Czy maszynę można umieścić w dowolnym miejscu?
Konstrukcja urządzenia, jego wielkość oraz ilość elementów wymagają odpowiednich warunków. Po pierwsze, musi to być pomieszczenie zamknięte i niezbyt wilgotne, a urządzenie musi być ustawione prawidłowo (np. poprzez instalację) na podłodze, aby maszyna nie poruszała się podczas ciężkiej pracy i była stabilna.
Otwory wejściowe nie mogą być narażone na nadmierne działanie promieni słonecznych, a urządzenie należy trzymać z dala od silnych źródeł ciepła. Ponieważ jest to urządzenie elektryczne z ruchomymi częściami, konieczne jest również zapewnienie ochrony przed kurzem lub kontaktem z wodą (takiej maszyny np. nie należy myć myjką wysokociśnieniową).
– Wszystkie powyższe aspekty to tylko ogólne wymagania dotyczące fizycznej podstawy urządzenia i należy wziąć pod uwagę wszystkie dokumenty, które muszą być przygotowane wcześniej. Wielu przedsiębiorców staje przed ważnym wyborem: zwiększyć powierzchnię zabudowy czy zmniejszyć powierzchnię handlową? Im więcej opakowań (i rodzajów) obsłuży automat, tym trudniejsza będzie decyzja i tym większe wyzwanie dla przedsiębiorców. – potwierdza Przemysław Kuna.
A dlaczego to wszystko?
Przemysław Kuna – Dyrektor Zarządzający Interseroh Advisory Sp.Zoo
Konsultant ds. ochrony środowiska. Absolwent Politechniki Łódzkiej. Przez wiele lat był zaangażowany w audyty przedsiębiorców w zakresie zgodności z wymogami prawnymi oraz wdrażanie działań naprawczych w zakresie działań związanych z ochroną środowiska. Na co dzień pełni funkcje związane z nadzorem i koordynacją działań pracowników Interseroh Consulting.
W dzisiejszych czasach biznes wymaga automatyzacji procesów, które pozwolą na przydzielanie pracownikom uwolnionych uprawnień do podstawowej działalności biznesowej. Dozownik butelek, zaprojektowany z myślą o realizacji ważnego celu środowiskowego, przez większość czasu może nie wymagać konserwacji, a system wykrywania i dostęp do Internetu pozwolą personelowi serwisowemu na ciągłe monitorowanie stanu urządzenia.
Sklepy muszą obsługiwać klientów, a pracownicy są w pełni skoncentrowani na zaspokajaniu potrzeb klientów. Potencjał dla małych firm w infrastrukturze nie może przekroczyć procentu czasu w miesiącu.
– Właściwe wdrożenie urządzenia oraz zaplanowanie i koordynacja procesu pomoże w efektywnym wdrożeniu systemu zbiórki opakowań lub odpadów opakowaniowych. Biorąc jednak pod uwagę wszystkie wymienione wyżej aspekty związane z działaniem maszyny, należy zachować rozsądek w dyskusji na temat liczby rodzajów pakietów, które mają znaleźć się w systemie. Pokrycie magazynem lub magazynem większej grupy opakowań może również wpłynąć na zwiększenie kosztów utrzymania obiektu, co również przełoży się na ceny produktów konsumpcyjnych. Z drugiej strony, jeśli ustawodawca rozszerzy teraz system o mniej pakietów i doda więcej przepływów w ciągu roku lub dwóch, będzie znacznie gorzej i może prowadzić do niepomiernie wyższych kosztów. – potwierdza Przemysław Kuna.
czyta: Przewodnik SUP w Polsce – poważny czy z przymrużeniem oka? Firma czeka na ramy prawne
Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:
Najpierw Królewska Policja Omanu, potem system kafala (17 listopada 2021)Przewodnik SUP w Polsce – poważny czy z przymrużeniem oka? Firma czeka na ramy prawne (9 listopada 2021)CircularPlast — tworzywa sztuczne w obliczu zmian w kierunku gospodarki o obiegu zamkniętym (3 listopada 2021)Sekcja klimatyczna: system depozytowy może nie zacząć działać do 2024 r. (2 listopada 2021)System kafala z punktu widzenia praktyka. Co jest potrzebne, zdaniem litewskiego operatora, aby system działał sprawnie? (28 października 2021)
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”