Nauka
Restauracja Xokol celebruje „zbiorowy rytuał” jedzenia
Meksykańscy architekci ODAmx i Rubén Valdez zaprojektowali restaurację z szarym wnętrzem w dawnym warsztacie samochodowym w Guadalajarze.
Obecnie znajduje się w dzielnicy Santa Tere w meksykańskim mieście Xokol rozpoczęła się w 2017 roku na małej przestrzeni mieszczącej zaledwie cztery stoły i mogącej pomieścić 16 gości.
W 2020 roku restauracja przeniosła się do większego budynku, gdzie celem było zachowanie jak największej intymności i kontaktu między gośćmi a szefami kuchni.
„Xokol to restauracja, w której sam akt jedzenia staje się zbiorowym rytuałem” – powiedział ODAmx i Rubéna Valdeza we wspólnym oświadczeniu. „Architektura przestrzeni działa jak katalizator reinterpretacji meksykańskich tradycji kulinarnych i wspólnych doznań kulinarnych, w których nie istnieją granice między gośćmi, personelem i przygotowywaniem posiłków”.
Wnętrze restauracji ma minimalistyczny, klasztorny charakter dzięki ciemnoszarej sztukaterii pokrywającej ściany i sufit oraz czarnym glinianym piecom komalowym wyeksponowanym w otwartej kuchni.
„Te delikatne odcienie podkreślają naturalnie bogatą paletę kolorów naczyń” – powiedzieli architekci.
Zewnętrzna część betonowego budynku warsztatu pozostała w dużej mierze niezmieniona, z wyjątkiem warstw wysokich stalowych paneli dodanych przy wejściu do garażu, aby wprowadzić gości do środka.
Dębowy stół o długości 15 metrów biegnie przez całą długość wnętrza o podwójnej wysokości, umożliwiając jednoczesne siedzenie 48 osobom i dzielenie się doświadczeniami.
Nad stołem zawieszona jest industrialna lampa wisząca, która rozciąga się na całej długości, rzucając delikatny blask na nakrycie.
Na środku jadalni duży świetlik przysłonięty jest metalowym grillem, z którego zwisają setki kłosów – co stanowi jedyny akcent kolorystyczny w monochromatycznej restauracji, oprócz serwowanych dań.
Kuchnia znajduje się obok stołu, po drugiej stronie budynku, z tyłu, gdzie siatka półek mieści garnki do fermentacji składników.
Schody otaczają kamienną totemiczną rzeźbę autorstwa lokalnego artysty Jose Dávilaaż do antresoli z widokiem na jadalnię.
Wszystkie materiały użyte w projekcie pochodziły z lokalnych źródeł, a stół do jadalni, lampa wisząca i półki zostały wykonane przez rzemieślników z Guadalajary.
„Od samego początku Xokol stawiał sobie za cel zachowanie i odtworzenie tradycji kulinarnych Mazahua oraz dzielenie się nimi z szerszą publicznością w nowoczesny sposób” – stwierdzili architekci.
„Projekt architektoniczny ułatwia osiągnięcie tego celu, a każda decyzja projektowa została zaprojektowana tak, aby go osiągnąć” – dodali.
Xokol znalazł się na krótkiej liście w kategorii wnętrza restauracji i barów w konkursie Dezeen Awards 2023, wraz z restauracją z owocami morza w Toronto autorstwa Omar Gandhi Architects, sklepionym ceglanym browarem w Polsce autorstwa Projekt Prague i trzema innymi projektami.
Guadalajara, drugie co do wielkości miasto Meksyku, jest wylęgarnią talentów architektonicznych i szczyci się kwitnącą sceną kulinarną.
Inne restauracje z zachwycającymi wnętrzami w mieście to Veneno, zaprojektowane przez Monteona Arquitectos Asociados tak, aby przypominały stanowisko archeologiczne, oraz Hueso, które Cadena + Asociados wyłożono tysiącami kości zwierzęcych.
Autorem zdjęć jest Rafael Palacios.
Kredyty projektu:
Architektura: ODAmx i Rubén Valdez
Stolarz: Jose Maderista
Dzieło sztuki: Jose Dávila
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”