technologia
Przewodnik turystyczny po Polsce
Arletta Ziemian jest współzałożycielką browaru rzemieślniczego Browar Stu Mostów we Wrocławiu – niegdyś słynnym mieście piwowarskim – siedem lat temu z mężem Grzegorzem. Od tego czasu obaj zajęci są umieszczaniem polskiego piwa rzemieślniczego na mapie świata.
Ten wywiad jest częścią Świat stał się lokalnym, globalna współpraca między siedmioma międzynarodowymi wydaniami Condé Nast Traveler w którym 100 osób w 100 krajach mówi nam, dlaczego ich dom powinien być następnym celem podróży.
Opowiedz nam o Browarze Stu Mostów io tym, jak wpasowuje się on w polską piwną scenę rzemieślniczą.
Browar Stu Mostów to efekt naszych podróży po USA, Europie i Azji. Wszędzie mogliśmy skosztować pysznego, regionalnego piwa rzemieślniczego, które kochaliśmy i którego brakowało nam w Polsce. Po powrocie do ojczyzny zainwestowaliśmy kapitał, wybraliśmy technologię, wybraliśmy piwa, które chcieliśmy warzyć oraz zdobyliśmy i poszerzyliśmy naszą wiedzę – trwało to bardzo długo. Na początku było nas tylko trzech: Grzegorz, ja i główny piwowar; teraz mamy prawie 70 pracowników. Jedną ze wspaniałych rzeczy w pracy w tej branży jest poznawanie ludzi, którzy dzielą naszą pasję, wiedzę i doświadczenie dla dobrego piwa. Współpracujemy z browarami rzemieślniczymi z całego świata i współpracujemy z najlepszymi, w tym z nowojorskimi Druga połowa i Toronto Lasy dzwonowe.
Co Cię teraz fascynuje w polskim piwie rzemieślniczym?
Piwo rzemieślnicze od wielu lat jest modne w Polsce, do czego z pewnością przyczynił się sukces naszego browaru. Jednak to, co się ostatnio wydarzyło, to prawdziwa rewolucja. Jeszcze do niedawna w polskim sklepie można było dostać w swoje ręce piwo rzemieślnicze. Dziś nawet największe w kraju sieci handlowe konkurują o piwo rzemieślnicze z browarów takich jak nasz. Świadczy to o tym, że coraz więcej osób docenia smak piwa i jego wyjątkowość oraz świadomie i nieprzypadkowo robi zakupy. Bardzo się z tego cieszymy.
Co sprawia, że Wrocław jest tak wyjątkowy?
To jedno z najpiękniejszych miast w Polsce, a nawet w Europie. Urzeka zabytkową zabudową, a jednocześnie jest bardzo nowoczesny. Jest magnesem dla młodych ludzi, ponieważ jest gospodarzem wielu wydarzeń kulturalnych, w tym letniego festiwalu filmowego Nowe Horyzontyktóra jest z pewnością jedną z najlepszych kulturalnych wizytówek Wrocławia. Uwielbiam też rynek: architektura jest piękna i zawsze pełna ludzi z całego świata.
Decyzja o otwarciu browaru we Wrocławiu była dla nas oczywista. Zawsze kochaliśmy to miasto i ma ono również imponującą 800-letnią tradycję browarniczą, choć niestety żaden ze starych browarów nie przetrwał. Ostatnia z nich została zamknięta na początku XXI wieku, pozostawiając ogromną pustkę w piwnym krajobrazie. Ale potem się pojawiliśmy. Szanujemy jego historię i chcemy napisać kolejne rozdziały.
Kim są inni browary rzemieślnicze w Polsce?
Nepomucen to jeden z najfajniejszych rozwijających się browarów rzemieślniczych. Trzech Kumpli od lat produkuje wysokiej jakości piwo. Na końcu, powierzchnia – tę nazwę trzeba wymieniać w każdej rozmowie o piwie rzemieślniczym w Polsce, bo to browar, bez którego nie byłoby wspomnianej rewolucji.
Dokąd jedziesz w Polsce, żeby uciec?
Cały Dolny Śląsk, którego stolicą jest Wrocław, to piękny, niezwykle ciekawy region z zamkami, malowniczymi szlakami turystycznymi i górami. Kiedy potrzebuję odpoczynku, jadę w Bieszczady lub na wschód kraju. A jesienią Trójmiasto, obszar złożony z trzech miast – Gdańska, Gdyni i Sopotu nad Bałtykiem – jest szczególnie piękny.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”