Connect with us

Najważniejsze wiadomości

Polska zobowiązuje się do podjęcia działań w celu zapewnienia Wielkiej Brytanii w zakresie bezpieczeństwa drobiu

Published

on

Polska zobowiązuje się do podjęcia działań w celu zapewnienia Wielkiej Brytanii w zakresie bezpieczeństwa drobiu

Urzędnicy z Polski i Wielkiej Brytanii spotkali się wirtualnie, aby omówić bezpieczeństwo polskiego mięsa drobiowego po powiązaniu go z wieloma epidemiami.

Minister Rolnictwa i Leśnictwa Grzegorz Puda rozmawiał w zeszłym tygodniu na odległość z Sekretarzem Stanu ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wsi George Eustice.

Puda powiedział, że był bezpośrednio odpowiedzialny za podawanie salmonelli w polskim mięsie drobiowym.

„Pomimo trudnej sytuacji pandemicznej Polska podejmie wszelkie kroki, aby zminimalizować i rozwiać obawy Wielkiej Brytanii dotyczące jakości i bezpieczeństwa polskiego drobiu” – powiedział.

„Polska jest gotowa do współpracy z Wielką Brytanią w zakresie sekwencjonowania genomu Salmonelli w produktach drobiowych”.

Odnośnik do chorób w kilku krajach
Puda powiedział Eustice o środkach, jakie podjęła Polska w celu zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa produktów drobiowych po wybuchu salmonelli w mięsie drobiowym w kraju.

Wielka Brytania jest drugim co do wielkości partnerem handlowym Polski w handlu artykułami rolno-spożywczymi. Cały łańcuch produkcji drobiu w kraju znajduje się obecnie pod nadzorem weterynaryjnym.

Dwa szczepy Salmonella Enteritidis w mrożonych, surowych, panierowanych produktach z kurczaka z Polski spowodowały prawie 500 chorób od stycznia 2020 roku i co najmniej jeden zgon w Wielkiej Brytanii. Szczepy epidemii zostały wyśledzone od dwóch dostawców w Polsce.

Od maja 2018 r. Jedna z presji dotknęła także ludzi w Danii, Finlandii, Francji, Niemczech, Irlandii, Holandii, Polsce i Szwecji.

Eustice powiedział, że nie ma planów wprowadzenia ograniczeń importowych na mięso drobiowe z Polski.

„Widzimy znaczną poprawę sytuacji zakażenia salmonellą w produktach drobiowych”.

W marcu Victoria Prentis, parlamentarna sekretarz stanu w Ministerstwie Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (DEFRA), powiedziała, że ​​agencja nadal bada możliwość wprowadzenia ograniczeń importowych w kontaktach z Komisją Europejską, polskimi władzami i dostawcami w celu zaradzić problemowi.

„Uważamy, że Wielka Brytania nie może wysyłać produktów drobiowych skażonych salmonellą” – powiedziała.

Po tym, jak choroba została powiązana z polskimi kurczakami, szefowa brytyjskiej weterynarii Christine Middlemiss napisała list do swojego polskiego odpowiednika w grudniu 2020 r., Wzywając do działania.

READ  Czy dążenie Polski do dywersyfikacji dostaw energii opłaciło się?

Badania kurczaka Salmonella FSA
Emily Miles, dyrektor wykonawczy Food Standards Agency (FSA), powiedziała wcześniej, że agencja współpracuje ze sprzedawcami detalicznymi i edukuje opinię publiczną o problemie.

„Podejrzewamy, że te choroby wynikają z niedogotowanych produktów, ale uważamy też, że nie powinniśmy kupować kurczaka z salmonellą z Polski” – powiedziała.

FSA uruchomiła dwa projekty w celu zbadania zwyczajów konsumentów dotyczących mrożonych, częściowo gotowanych produktów z kurczaka oraz odporności na salmonellę, E. coli i środki przeciwdrobnoustrojowe w tych artykułach detalicznych w Wielkiej Brytanii.

Test mikrobiologiczny określi częstość występowania i poziomy Salmonelli i E. coli w mrożonych, częściowo gotowanych panierowanych i bitych produktach drobiowych. Próbki pochodzą z całej Wielkiej Brytanii i obejmują duże sieci supermarketów i właścicieli małych firm.

Badanie konsumenckie zgromadzi około 2000 odpowiedzi na kwestionariusz internetowy, który skupi się na tym, jak ludzie przenoszą, obsługują, przechowują i gotują te mrożone produkty drobiowe w domu. Obie powinny zostać ukończone do stycznia 2022 roku.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję wiadomości dotyczących bezpieczeństwa żywności, Kliknij tutaj.)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *