Pod względem produkcji truskawek Polska zajmuje trzecie miejsce wśród krajów Unii Europejskiej z 13% udziałem w produkcji UE. Jest trzynasty na rynku światowym. Światowym liderem na rynku truskawek pozostają Chiny z produkcją ponad 3,3 mln ton. W mniejszym stopniu Stany Zjednoczone mają zbiory przekraczające 1 milion ton. W Unii Europejskiej do grona największych producentów truskawek zaliczamy Polskę, Hiszpanię z 25% udziałem w produkcji UE oraz Niemcy z 14%.
Obecnie sezon truskawkowy rozpoczyna się na początku drugiego kwartału (dzięki owocom z upraw szklarniowych) i trwa do późnej jesieni, kiedy dostępne są owoce z powtórnych odmian. Produkcja truskawek odbywa się głównie w mniejszych rodzinnych gospodarstwach prowadzących plantacje o powierzchni od 1 do 10 ha. Uprawa truskawek w Polsce charakteryzuje się wyraźną regionalizacją.
Znaczna część krajowego zbioru truskawek przeznaczona jest na eksport. W latach 2014-2021 od 54% do 70% krajowej produkcji tych owoców sprzedawano za granicę. W ubiegłym roku Polska wyeksportowała 102 tys. ton truskawek, z czego 82,8 tys. ton to truskawki mrożone, a 19,2 tys. ton świeże. W ostatnim czasie nastąpił wzrost eksportu świeżych truskawek. Jednak 88% przychodów nadal pochodzi z eksportu mrożonych owoców.
Źródło: agroreportenbuitenland.nl