Connect with us

Nauka

Od 2 sierpnia jesteśmy zadłużeni ekologicznie

Published

on

Od 2 sierpnia jesteśmy zadłużeni ekologicznie

Według szacunków światowe zużycie odpowiada 1,7 zasobów planety. 2 sierpnia to Dzień Przedłużenia Ziemi (znany również jako Dzień Długu Ekologicznego), który 30 lat temu przypadał 19 grudnia. Wyrzucamy żywność, marnowaną wodę i energię. A trzeba: odrzucać, ograniczać, ponownie wykorzystywać, poddawać recyklingowi i gnić – apeluje Instytut Ochrony Środowiska.

W Dniu Przekroczenia Ziemi zużycie zasobów naturalnych przez ludzkość przekracza zdolność Ziemi do ich zaopatrzenia lub uzupełnienia w ciągu roku. Według Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego datę tę wyznacza się poprzez podzielenie całkowitych zasobów naturalnych biosfery przez globalny ślad ekologiczny, a następnie pomnożenie przez liczbę dni w roku.

Global Footprint Network szacuje, że ludzie zużywają znacznie więcej zasobów, niż Ziemia jest w stanie w naturalny sposób odnowić, i wytwarzają znacznie więcej odpadów, niż są w stanie wchłonąć.

OD MAJA POLACY TOŃĄ ZADŁUŻENIE

2 maja przypadł w Polsce Dzień Długu Ekologicznego. Ten dzień przypadał na maj w Niemczech, Francji i Japonii. Kupujemy za dużo, niezależnie od kosztów ekologicznych, jak wynika z raportu Eurostatu „Konsumenci i gospodarka o obiegu zamkniętym”.

Konsumpcjonizm (z łac konsumpcja – konsumpcja) polega na nadmiernym i nieuzasadnionym nabywaniu dóbr i usług materialnych, z pominięciem kosztów społecznych, ekologicznych i indywidualnych.

Eksperci Instytutu Ochrony Środowiska wyjaśniają, że konsumpcja ta zaspokaja potrzeby wtórne, na przykład żądzę władzy, prestiżu, dominacji, wpływów i wyższej pozycji społecznej. Często sprowadza się to do stylu życia nastawionego przede wszystkim na konsumpcję i posiadanie.

„Wytwarzając produkty, człowiek wpływa na środowisko bezpośrednio i pośrednio na wiele sposobów: od zużycia zasobów, takich jak woda, minerały, gleba, po emisję substancji zanieczyszczających do wody, gleby, powietrza, aż po naruszanie struktur i obiektów naturalnych. procesy. Świadomość tych wszystkich konsekwencji związanych z konsumpcją produktu powinna zachęcać do zakupu dóbr naprawdę niezbędnych, których produkcja jest jak najbardziej neutralna dla środowiska” – mówi dyrektor instytutu dr Krystian Szczepański.

READ  Webber's World bada rozwój polskiej komedii stand-up – The First News

184 CHLEBY W ŚMIECI – CO DRUGI, KAŻDY DZIEŃ, PRZEZ CAŁY ROK

Marnotrawstwo nie tylko wpływa na budżet rodzinny, ale ma także konsekwencje gospodarcze, społeczne i ekologiczne, które wykraczają poza wymiar indywidualny.

„W Polsce co sekundę w ciągu roku w całym łańcuchu dostaw żywności wyrzuca się prawie 153 kg żywności, a w polskich domach aż 92 kg. To tak, jakby każdego dnia, przez cały rok, co sekundę, Polacy wyrzucają 184 bochenki chleba” – mówi Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska, który w ramach PROM przeprowadził badanie dotyczące strat i marnotrawienia żywności w Polsce . projekt.

Wyjaśnia, że ​​produkcja żywności stanowi znaczne obciążenie dla środowiska, w tym koszty wody i energii, które są marnowane w postaci wyrzucanej żywności. Wyrzucenie 1 kg odpadów wieprzowych to około 6 tys. litrów wody użytej do jej produkcji, a 1 kg wyrzuconego chleba to równowartość 1,6 tys. litrów zmarnowanej wody.

ZMIEŃ WYSIŁKI MYŚLENIA – NAPRAW, DARUJ, NIE WYRZUCAJ

Zgodnie z filozofią „zero waste” konsumenci muszą przestrzegać zasad: odrzucać, ograniczać, ponownie wykorzystywać, poddawać recyklingowi, gnić.

„Życie zgodnie z tymi zasadami ma na celu zmniejszenie ilości odpadów wytwarzanych przez rodziny, ograniczenie konsumpcji, zmniejszenie liczby nieprzemyślanych zakupów i marnowania żywności. Warto zaczynać nawet od małych kroków, przemyślanych i odpowiedzialnych zakupów, a z pewnością będą one miały pozytywny wpływ na stan naszej planety” – mówią ekolodzy z Instytutu Ochrony Środowiska

Przyznają, że konsekwentne wdrażanie wszystkich pięciu zasad w życiu codziennym wymaga zmiany nawyków i rezygnacji z wielu udogodnień. Dlatego wiele osób stopniowo ogranicza wytwarzanie odpadów.

„Obecnie tylko 43% z nas decyduje się na naprawę zepsutej elektroniki, a 37% na naprawę zepsutego sprzętu AGD. Jednak coraz częściej decydujemy się na oddawanie sprzętu, którego już nie potrzebujemy, innym osobom. Nadawanie produktom drugiego życia lub kupowanie ich z drugiej ręki faktycznie pomaga zmniejszyć wpływ naszych decyzji zakupowych na środowisko” – twierdzą eksperci ds. ochrony środowiska.

READ  Inteligentna i końcowa historia tworzenia

PAP – Nauka w Polsce

kol/ agt/ kap/

tr. RL

Fundacja PAP umożliwia nieodpłatne przedrukowanie artykułów z portalu Nauka w Polsce pod warunkiem otrzymania raz w miesiącu wiadomości e-mail o korzystaniu z portalu i wskazaniu pochodzenia artykułu. Na stronach internetowych i portalach internetowych należy podawać adres: Źródło: www.scienceinpoland.pl, natomiast w czasopismach – adnotację: Źródło: Nauka w Polsce – www.scienceinpoland.pl. W przypadku serwisów społecznościowych należy podać jedynie tytuł i lead przesyłki naszej agencji wraz z linkiem prowadzącym do tekstu artykułu na naszej stronie, tak jak widnieje on na naszym profilu na Facebooku.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *