Nauka
Nowe badanie ujawnia silny sprzeciw opinii publicznej wobec stosowania pestycydów w UE
A badanie opinii publicznej pokazało, że przeważająca większość obywateli UE jest zaniepokojona stosowaniem pestycydów i ich szkodliwym wpływem na zdrowie i środowisko.
Badania przeprowadzone w sierpniu 2023 roku przez Europejskie Sprawy Publiczne zespół W Ipsos w imieniu Sieci Akcji Pestycydowej (PATELNIA) Europe, przeprowadzono wywiady z obywatelami sześciu państw członkowskich UE (Dania, Francja, Niemcy, Polska, Rumunia i Hiszpania) na temat kwestii związanych z rolnictwem, produkcją żywności i stosowaniem pestycydów w kontekście zdrowia i środowiska.
Wyraźnie pokazuje, że Europejczycy sprzeciwiają się hazardowi z użyciem pestycydów i chcieliby, aby decydenci traktowali to ostrożnie, tworząc przepisy dotyczące zdrowia i środowiska. Decydenci muszą zastanowić się nad swoimi wnioskami i unikać osłabiania swojego projektu dotyczącego zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin (SUR) ustawodawstwo.
Slow Food uruchomił „Pożegnaj toksyczne substancje” akcji, która umożliwia obywatelom wyrażenie swoich obaw poprzez wysłanie listu do swoich przedstawicieli politycznych. Naszym celem jest zmobilizowanie wokół tej kwestii jak największej liczby decydentów UE, aby zapewnić potrzebne zmiany.
Kluczowe dania na wynos
Obywatele europejscy są świadomi – i zaniepokojeni – rosnącą presją na nasze systemy żywnościowe i środowisko, w tym wynikającą ze zmiany klimatu. Obywatele chcieliby bardziej rygorystycznych przepisów dotyczących stosowania pestycydów; Decydenci UE powinni wziąć to pod uwagę i nie ulegać presji osłabiania projektu przepisów dotyczących redukcji pestycydów, nad którym obecnie debatują decydenci UE.
Wyniki ankiety
Tak wiele jak trzy czwarte obywateli UE (75,9%) są zaniepokojeni wpływem stosowania pestycydów w rolnictwie i produkcji żywności na zdrowie ich samych i ich rodzin. Respondenci w Polsce i Rumunii wyrazili najwyższy poziom obaw (odpowiednio 80,4% i 84,1%), natomiast najniższy w Danii i Niemczech (62% i 69,8%).
Prawie 82% obywateli jest zaniepokojonych wpływem pestycydów na środowisko, przy niewielkim sprzeciwie w całej UE. Podsumowując, świadczy to o szerokim poparciu w całym bloku dla ambitnego prawodawstwa UE dotyczącego pestycydów, które nie szkodzi naszemu zdrowiu i środowisku.
Wrogość społeczna wobec glifosatu
Około 85,3% respondentów popiera zawieszenie stosowania określonego pestycydu, jeśli pojawią się nowe dowody naukowe wskazujące, że dany pestycyd może szkodzić zdrowiu ludzkiemu i/lub środowisku. Przy jedynie niewielkich różnicach w obrębie całego bloku wskazuje to na duży apetyt opinii publicznej na podejmowanie decyzji w zakresie prawodawstwa dotyczącego pestycydów w oparciu o dowody i naukę.
W szczególności większość respondentów (61,9%) uważa, że glifosat powinno być zakazane w całym blokuprzy czym liczba ta wzrosła do 70,5% we Francji i 68,3% w Niemczech.
Glifosat jest głównym powodem do niepokoju i jest punkt centralny naszych wysiłków propagandowych.
Jest to najczęściej używany pestycyd na świecie i w bloku oraz aktywny składnik najczęściej używanego herbicydu „RoundUp” produkowanego przez firmę Bayer (dawniej Monsanto). Glifosat występuje obecnie w większości rzek, strumieni, rowów i oczyszczalni ścieków i występuje w 70% próbek deszczu.
W 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) Światowej Organizacji Zdrowia stwierdził że glifosat prawdopodobnie powoduje raka u ludzi. Jak pokazuje sondaż, społeczeństwo posłuchało rad naukowych; oraz, przy zachęcającym rozwoju sytuacji, większość Państw Członkowskich UE odrzucony poprzeć odnowienie zezwolenia na glifosat w piątek 13 października, co oznacza, że istnieje nadzieja, że decydenci zwrócą uwagę zarówno na naukę, jak i na swoich obywateli. W nadchodzących tygodniach odbędzie się nowe głosowanie w celu podjęcia ostatecznej decyzji w sprawie możliwości dalszej sprzedaży i stosowania glifosatu w UE.
Dowiedz się więcej o glifosacie w UE
Brak zaufania
To badanie również to pokazuje społeczeństwo nie ufa rządom, że przy stanowieniu prawa w sprawie pestycydów priorytetowo traktują zdrowie i środowisko. Najwyższy poziom zaufania wyrazili respondenci w Hiszpanii i Danii, ale około połowa Rumunów (50,3%) nie ufa swojemu rządowi, że ochroni ich przed pestycydami, odsetek ten spadł do 46,7% we Francji i 44,8% w Polsce.
Decydenci mieli wspaniałą okazję do przywrócenia zaufania publicznego. Powinni szukać rozwiązań nie w agrochemii, ale w agroekologia.
Pragnienie legislacji
Badanie pokazuje wyraźny apetyt społeczeństwa na zapobiegawcze podejście do stosowania pestycydów.
Prawie trzy czwarte (73,2%) ogółu respondentów opowiada się za stosowaniem integrowanej ochrony roślin (IPM) przepisy dla rolników w UE. Oznaczałoby to wdrożenie zrównoważonych, niechemicznych metod zwalczania szkodników i ochrony roślin oraz pozostawienie stosowania pestycydów w ostateczności.
Pięćdziesiąt dziewięć procent respondentów zgadza się, że rolnicy powinni zawsze stosować metody zapobiegania lub zwalczania szkodników i chorób, które stwarzają mniejsze ryzyko dla zdrowia ludzkiego i środowiska, w przeciwnym razie utracą dostęp do wsparcia finansowego UE.
Slow Food to popiera, ale powtarza rolnicy potrzebują wsparcia w przejściu na alternatywy dla pestycydów syntetycznych i przyjęciu rolnictwa agroekologicznego, które nie wymaga nakładów zewnętrznych.
Niedawno przedstawili to posłowie do Parlamentu Europejskiego z Komisji Rolnictwa głosował za odrzuceniem artykuł, który łączyłby unijny program dotacji rolnych, czyli Wspólną Politykę Rolną (WPR), z rozporządzeniem w sprawie pestycydów (SUR), co oznacza, że WPR nie mogłaby być wykorzystywana do wspierania rolników w ograniczaniu stosowania pestycydów. To prawdziwa niespodzianka i pokazuje, że wielu przywódców UE nie słucha obywateli, nauki i rozumu. Decyzję tę można by unieważnić w przyszłym głosowaniu w Komisji Środowiska, a następnie na posiedzeniu plenarnym, ale konieczna jest większa presja.
Co możesz zrobić
Złóż petycję do swoich polityków, aby usunęli pestycydy z Twojej żywności.
Zadanie przekształcenia naszych systemów żywnościowych może wydawać się dla nas jako jednostek przytłaczające i chociaż możemy z łatwością wprowadzić zmiany w naszych osobistych nawykach konsumpcyjnych, tylko dzięki skoordynowanej współpracy możemy zmienić świat na lepsze.
Slow Food stworzyło narzędzie doradcze, które umożliwia bezpośrednie zwrócenie się do parlamentarzystów i ministrów UE w sprawie lepszej polityki żywnościowej. Masz już model, więc wystarczy tylko minuta, aby Twój głos usłyszeli wybrani przez Ciebie ludzie, pożegnasz się z narkotykami i zapewnisz sobie bardziej zrównoważoną przyszłość przed ostatecznym głosowaniem parlamentarnym w listopadzie.
Nasze stanowisko
Nasz ruch jest jasny w swoim pozycja w sprawie stosowania pestycydów.
Opowiadamy się za politykami publicznymi promującymi zrównoważone i zdrowe systemy żywnościowe, promującymi zrównoważone systemy produkcji żywności i zniechęcającymi do tych, które niszczą różnorodność biologiczną (opartą na intensywnym rolnictwie, monokulturach i intensywnym stosowaniu pestycydów i nawozów).
Pestycydy wpływają na środowisko poza obszarem ich zastosowania i ostatecznie zanieczyszczają glebę, powietrze, wodę i organizmy żywe, mikro i makroflorę oraz faunę – a także ludzi.
Wyniki tej ankiety są jasne i odzwierciedlają stanowisko naszego ruchu: większość obywateli UE chce zachować ostrożność w przypadku pestycydów i ambitnie podejść do przepisów i redukcji pestycydów.
Co powinni zrobić decydenci
Slow Food wzywa decydentów do zapewnienia, co następuje:
- Stosuj zasadę ostrożności, zgodnie z wymogami prawodawstwa UE, aby zapewnić wysoki poziom ochrony zdrowia ludzkiego i środowiska.
- Zachowanie i wzmocnienie głównych przepisów wniosku Rozporządzenie w sprawie zrównoważonego stosowania pestycydów (SUR)obejmujące wiążące przepisy dotyczące zintegrowanej ochrony i szczegółowe zasady dotyczące każdej uprawy.
- Chronić obszary wrażliwe poprzez możliwie duże strefy buforowe, biorąc pod uwagę dostępne informacje na temat znoszenia pestycydów i ryzyka narażenia zdrowia ludzkiego i różnorodności biologicznej na pestycydy.
- Należy poprzeć zakaz stosowania glifosatu, biorąc pod uwagę istotne dowody naukowe dotyczące zagrożeń dla zdrowia ludzkiego i środowiska.
- Wyeliminowanie obecnych luk w zezwoleniach na pestycydy w UE, aby odpowiednio chronić obywateli i środowisko.
- Wspieraj przejście na agroekologię poprzez wspieranie rolników i poprawę środowiska żywnościowego, aby ułatwić wszystkim dostęp do zdrowej, zrównoważonej diety
Podążaj za Slow Foodem
Slow Food prowadzi szereg międzynarodowych inicjatyw mających na celu wpływanie na politykę w sektorze publicznym i prywatnym. Możesz być na bieżąco z rozwojem polityki żywnościowej w UE:
- Czy dowiedziałeś się czegoś nowego na tej stronie?
- tak nie
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”