Sport
Nie zawsze przyjemna historia hot dogów | Wiadomości, sport, praca
Jest wiosna iw całej Ameryce parki baseballowe znów działają na kolejny sezon, a na trybunach iw halach kibice są częstowani zapachem grillowanych hot dogów unoszącym się w powietrzu. W przeciwieństwie do przytłaczającej różnorodności jedzenia prezentowanego dzisiaj na meczach piłki nożnej, był czas, kiedy taryfa baseballowa ograniczała się do hot dogów, piwa, coli, popcornu, krakersów i nieokreślonej lodziarni. Ale wtedy, tak jak teraz, prosty, ale szlachetny hot dog plasuje się na szczycie skali popularności.
Również kolorowe wózki przeznaczone do serwowania hot-dogów na świeżych bułkach ze wszystkimi przyprawami na rogach śródmiejskich ulic i chodników są przygotowywane na kolejny sezon w miastach i miasteczkach w całym kraju.
W tym tygodniu chcę opowiedzieć historię tej prostej kiełbasy, którą wielu uważa za istotną część kuchni amerykańskiej, hot doga, czasami określanego jako hot dog i różnie określanego jako frankfurterka, frank, weenie, wiener lub red hot w zależności od lokalizacji.
Podczas gdy wielu uważa, że amerykański hot dog jest pierwszą wskazówką do dziadka hot doga, kiełbasa w Odysei Homera znajduje się w tym wersecie z tej historii: „jak wtedy, gdy człowiek przy wielkim ogniu napełnia kiełbasę tłuszczem i krwią, obraca ją w jedną i drugą stronę i bardzo pragnie, aby szybko się usmażyła…” Brzmi apetycznie, prawda? Niestety, nic nie wskazywało, w jaki sposób zjedli to coś lub czy w grę wchodziły przyprawy. Być może zjedli go zawinięty w kawałek przaśnego chleba z posiekaną dziką cebulą.
Pierwszą kiełbasę przypisuje się czasem szefowi kuchni cesarza rzymskiego Nerona Klaudiusza Cezara o imieniu Gajusz. Rzymscy kucharze głodzili swoje świnie przez tydzień przed ich ubojem, a następnie gotowali i jedli, aby oczyścić układ pokarmowy świń. Legenda głosi, że podczas uczty Gajusz zauważył, że jedna ze świń nie została odpowiednio oczyszczona, więc rozciął brzuch świni, aby sprawdzić, czy nadaje się do jedzenia, i zobaczył, że wnętrzności są nabrzmiałe i puste. iw tym momencie narodziła się osłonka do kiełbasy. Gajusz napełnił je mieloną dziczyzną i wołowiną zmieszaną z mieloną pszenicą i przyprawami. Połączył je w sekcje iw ten sposób stworzył pierwszą „Wiedeński”.
Według legendy frankfurterkę wyhodowano we Frankfurcie w Niemczech w 1487 roku, a inna legenda głosi, że popularna kiełbasa przypominająca jamnika, czyli „mały pies” został stworzony przez niemieckiego rzeźnika z Coburga pod koniec XVII wieku. Inne miasta w Niemczech i Austrii również twierdziły, że są miejscem narodzin hot doga, ale prawdziwy kamień milowy osiągnięto w 1852 roku, kiedy frankfurcki cech rzeźników wprowadził zakrzywioną, przyprawioną i wędzoną kiełbasę w cienkiej osłonce, którą nazwali frankfurterką. To właśnie ta kiełbasa stała się hot dogiem na wybrzeżach Ameryki.
Istnieje spór i wiele historii na temat tego, kto wprowadził do Stanów Zjednoczonych serwowanie hot dogów na bułce. Przez lata wypróbowywano różne metody podawania hot dogów, w tym widelce, białe rękawiczki i woskowany papier. żaden z nich nie był zadowalający. W 1867 roku Charles Feltman, niemiecki piekarz, otworzył pierwsze stoisko z hot dogami na Coney Island, gdzie sprzedawał robotnikom gorący lunch składający się z frankfurterek na jednej ze swoich bułek.
W 1915 roku żydowski imigrant z Polski, Nathan Handwerker, udał się do Feltmana i do końca roku zaoszczędził wystarczająco dużo, aby w 1916 roku otworzyć własne stoisko na Coney Island o nazwie Nathan’s Famous Inc., sprzedając swoje hot dogi po 5 centów za sztukę. Dziś firma twierdzi, że jest największym dostawcą hot dogów na świecie.
Kto wprowadził hot dogi na parkiety, podobnie jak większość historii hot dogów, jest owiany tajemnicą. Niektórzy historycy chwalą kolorowego mieszkańca St. Louis, Chrisa Von der Ahe, który był właścicielem zarówno baru, jak i drużyny baseballowej St. Louis Browns ligi amerykańskiej, ale jak dotąd nie znaleziono żadnych konkretnych dowodów na poparcie tego twierdzenia.
Harry M. Stevens, którego firma prowadziła koncesje na Polo Grounds w Nowym Jorku, był uznawany za wprowadzenie hot-dogów na boisko w zimny kwietniowy dzień w 1902 roku, ale Harry powiedział później ankieterowi tyle samo „Otrzymałem uznanie za wprowadzenie hot doga do Ameryki. Cóż, nie zasługuję na to. Właściwie na początku nie widziałem tego pomysłu. To mój syn Frank jako pierwszy wpadł na ten pomysł i chciał go wypróbować na jednym z pierwszych sześciodniowych wyścigów rowerowych w Madison Square Garden…”
W każdym razie ktokolwiek wpadł na pomysł sprzedawania hot-dogów na boisku, miał dobry pomysł, który zadziałał.
Thomas Kirkpatrick Senior jest mieszkańcem Silver Creek. Wyślij komentarze na adres [email protected]
Dzisiejsze najświeższe wiadomości i nie tylko w Twojej skrzynce odbiorczej
„Idol nastolatek przyszłości. Specjalista od totalnej popkultury. Miłośnik internetu. Wannabe odkrywca.”