Gospodarka
Naukowcy przyglądają się 60-letnim badaniom dotyczącym zatrucia jadem kiełbasianym na Ukrainie
Jak wynika z badań, wyeliminowanie zatrucia jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność na Ukrainie będzie możliwe tylko w przypadku zaprzestania puszkowania w domu i kontroli rządowej komercyjnych produktów w puszkach.
Badacze ocenili zatrucie jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność na Ukrainie w latach 1955-2018 na podstawie danych z krajowego nadzoru epidemiologicznego. W tym 63-letnim okresie odnotowano 8614 przypadków i 659 zgonów. Zbadali czynniki biologiczne, społeczne i ekonomiczne, które mogą wpływać na występowanie rzadkiej choroby wywoływanej przez toksyny wytwarzane przez bakterie Clostridium botulinum.
Domowe konserwy mięsne i rybne są głównymi przyczynami zatrucia jadem kiełbasianym na Ukrainie. Przypadki związane z komercyjną żywnością były rzadkie, ale wzrosły w ostatnich latach, prawdopodobnie z powodu braku kontroli rządu nad produkcją i sprzedażą konserw rybnych – twierdzą naukowcy.
Czynniki wpływające na wskaźnik zatrucia jadem kiełbasianym
Zatrucie jadem kiełbasianym na Ukrainie jest związane z tradycyjnymi czynnikami społeczno-ekonomicznymi i kulturowymi nawykami żywieniowymi. Ze względu na spadający poziom życia i niepewność co do tego, czy produkty są fizycznie lub ekonomicznie dostępne, konserwacja domowa rośnie i stanowi zagrożenie dla ludności.
Badanie w czasopiśmie Patogeny i choroby przenoszone przez żywność został podzielony na okresy: 1955-1990, kiedy Ukraina była częścią Związku Radzieckiego, oraz 1991-2018, lata niepodległości Ukrainy. Ten ostatni okres został podzielony na okres od 1991 do początku XXI wieku, pierwszej dekady niepodległości i głębokiego kryzysu społeczno-gospodarczego, oraz od 2017 do 2018, aby pokazać obecny rozwój kraju.
Łącznie zarejestrowano 5158 przypadków zatrucia jadem kiełbasianym w latach 1955-1999 i 3456 w latach 2000-2018. Po uzyskaniu przez Ukrainę niepodległości w latach 1991-2018 zarejestrowano 5665 przypadków. Mniejsza liczba 2949 miała miejsce w latach 1955-1990, kiedy Ukraina była jeszcze w Związku Radzieckim. Zgony wahały się od zera do 35 rocznie.
Najwyższe wskaźniki śmiertelności miały miejsce w czasach sowieckich iw pierwszych latach niepodległości Ukrainy. Naukowcy zasugerowali, że dzieje się tak dlatego, że spadek gospodarczy był wówczas największy i przyczynił się do wzrostu spożycia domowej roboty konserw.
Dystrybucja toksyn jadu kiełbasianego była głównie typu B, a następnie typu E, typu A, podejrzewanego jako C, innego i niezidentyfikowanego. Zatrucie jadem kiełbasianym u ludzi spowodowane podejrzeniem toksyny typu C jest rzadkie, ale wydaje się, że jest odpowiedzialny za 13 z 5229 przypadków.
Rosnące ryzyko ryb
Naukowcy powiedzieli, że spadek toksyny typu B i wzrost toksyny typu E wynika z mniejszego spożycia konserw mięsnych i wyższego spożycia produktów rybnych.
Konserwy mięsne spowodowały najwięcej przypadków zatrucia jadem kiełbasianym, a następnie konserwy rybne, takie jak suszone i odwodnione ryby; Pieczarki i warzywa w puszkach. Udział produktów mięsnych związanych z chorobami i grzybów w puszkach zmniejszył się z czasem, podczas gdy udział produktów rybnych wzrósł.
Wzrost standardu życia ludności ukraińskiej w latach 60. do 80. spowodował, że domowe konserwy były powszechnie przygotowywane i spożywane bez odpowiednich technik sterylizacji. Ta sytuacja przyczyniła się do wzrostu zatrucia jadem kiełbasianym w dziesięcioleciach przed upadkiem Związku Radzieckiego, twierdzą naukowcy.
Zatrucie jadem kiełbasianym nadal wzrastało w latach 90., osiągając szczyt w 1999 r. z 345 przypadkami. Powodem był kryzys gospodarczy po upadku Związku Radzieckiego. Ubóstwo i niedobory żywności doprowadziły do coraz powszechniejszego używania domowej żywności w puszkach jako środka przetrwania. Spada od początku XXI wieku, kiedy sytuacja w kraju się poprawiła i pojawiło się więcej świeżej żywności.
Jednak w latach 2017-2018 odsetek sprzedanej żywności, która spowodowała zatrucie jadem kiełbasianym, gwałtownie wzrósł. Ta tendencja wzrostowa jest negatywną konsekwencją zakończenia służby sanitarno-epidemiologicznej w 2017 roku, w wyniku której utracono państwowy nadzór i kontrolę nad produkcją i sprzedażą żywności.
Botulizm w Polsce i Egipcie
NA inne badanie zidentyfikowano 35 pacjentów z zatruciem jadem kiełbasianym przenoszonym przez żywność w lokalizacji we wschodniej Polsce w latach 2010-2018.
Łącznie 24 przypadki w Klinice Chorób Zakaźnych UM w Lublinie zostały potwierdzone laboratoryjnie. Większość stanowili mężczyźni i wszyscy byli mieszkańcami wsi.
W ponad połowie przypadków brała udział toksyna typu B. Pobyt w szpitalu wynosił od 8 do 31 dni, ale nikt nie zmarł. Najczęstszym źródłem pożywienia były domowe, tradycyjne produkty wieprzowe przechowywane w słoikach. Dziewięć przypadków powiązano z komercyjnym spożyciem żywności w puszkach.
Ostatecznie 94 pacjentów zostało przyjętych do Alexandria Poison Center w Egipcie we wrześniu i październiku 2019 r. po zjedzeniu Feseekh, to rodzaj solonej ryby.
Pacjenci hospitalizowani zostali sklasyfikowani według objawów zgodnych z zatruciem jadem kiełbasianym, a dwie osoby zmarły. 60 przypadków podejrzenia zatrucia jadem kiełbasianym leczono jedynie leczeniem podtrzymującym.
(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”