Nauka
Najnowsze wiadomości na temat koronawirusa: wariant indyjski poważnie dotyka tylko niezaszczepionych, mówi doradca rządu
DOW piątek o północy pękły korki z szampanem, kiedy bary i restauracje w Polsce po raz pierwszy od ponad sześciu miesięcy otworzyły swoje zewnętrzne tarasy i wielu Polaków wyszło, aby świętować.
Bary i restauracje zaczęły oferować usługi na świeżym powietrzu, a wewnętrzne usługi mają zostać ponownie otwarte z ograniczoną liczbą miejsc 28 maja. Od października mogą podawać tylko dania na wynos.
Dodatkowo od soboty Polacy nie muszą już nosić masek na zewnątrz, w miejscach, w których obserwują dystans społeczny.
„Byliśmy zamknięci od tak dawna, ponad 200 dni, i było to bardzo stresujące i wyczerpujące z różnych powodów, nie wiedzieliśmy, czy damy radę przetrwać” – powiedziała 34-letnia Zuzia Mockallo, współwłaścicielka Bar Studio z siedzibą w charakterystyczny budynek stolicy, Palácio da Culture and Science.
„Naprawdę czuję, że emocje są trochę porównywalne do Nowego Roku, w którym każdy ma wielkie oczekiwania co do końca starego roku i nowego otwarcia… Jesteśmy bardzo szczęśliwi i trochę podekscytowani, trochę zdenerwowani, ale bardzo emocjonalny. „
Nowe przypadki koronawirusa w Polsce dramatycznie spadły w kwietniu, a rząd zaczął w tym miesiącu łagodzić ograniczenia.
W centrum handlowym Koszyki w centrum Warszawy, gdzie mieści się jedna z najpopularniejszych grup barowych w mieście, zainstalowano zegar odliczający do północy. Paweł Słupski, kierownik ds. Public relations centrum, powiedział, że atmosfera była „bardzo podobna do sylwestrowej”.
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”