Najważniejsze wiadomości
Jak wykorzystać olej konopny w kuchni?
Pozyskiwany z konopi siewnych olej to prawdziwy dar od natury. Nie tylko zawiera, niespotykaną gdzie indziej w naturze, bardzo wysoką zawartość kwasów nienasyconych. Są one też bardzo dobrze skomponowane – w proporcjach idealnych dla naszego organizmu. Niektóre odmiany oleju z konopi zawierają też kannabinoidy, które w pozytywny sposób oddziałują na układ endokannabinoidowy człowieka. Bierze on udział w wielu ważnych reakcjach zachodzących w naszym ciele, dlatego warto go dodatkowo wspierać. Możemy to robić jedynie za pomocą oleju z konopi, ponieważ żadna inna roślina na świecie nie posiada takich właściwości. Konopie siewne i przyrządzane z nich oleje to produkty absolutnie wyjątkowe, dlatego każdy powinien włączyć je do swojej diety.
Właściwości oleju konopnego. Jak wpływa na nasze zdrowie?
Oleje pozyskiwane z konopi posiadają szereg bardzo potrzebnych nam witamin, minerałów, a także innych mikro i makroelementów. Wszechstronnie oddziałują one na organizm człowieka. Nie tylko pozwalają zapobiegać niektórym dolegliwościom, ale także leczą choroby lub minimalizują ich skutki. Wykazują działanie przeciwnowotworowe i ograniczają namnażanie się komórek rakowych. Wzmacniają układ odpornościowy, by lepiej chronił nas przed chorobami. Usprawniają działanie serca i układu odpornościowego, a także chronią nas przed miażdżycą i zawałami. Jednak najistotniejsza jest możliwość oddziaływania na układ nerwowy. Taką moc mają kannabinoidy, które zawiera olej CBG i olej CBD. Oleje te wspomagają profilaktykę i leczenie nerwicy, stanów depresyjnych, padaczki, Alzheimera, Parkinsona, stwardnienia rozsianego, oraz innych dolegliwości, które wynikają z nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Stymulują też apetyt, a więc są przydatne w leczeniu anoreksji i bulimii. Wybór odpowiedniego oleju zależy od tego, jakim dolegliwościom chcemy zapobiec lub je wyleczyć. Wszystkie produkty konopne oddziałują pozytywnie na nasze ciało, ale jedynie oleje CBG i CBD mają moc wpływania na mózg i układ nerwowy, które odpowiadają za nasze zdrowie i komfort psychiczny.
Jak stosować olej konopny?
Oleje konopne można stosować zewnętrznie, gdy mamy np. problemy skórne, ale najlepsze działanie wykazują, gdy się je spożywa. Oczywiście bardzo ważna jest jakość oleju i sposób jego pozyskania, który pozwala wydobyć z konopi wszystko to, co najlepsze. Należy spożywać olej konopny tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczany. Możemy przyjmować go bezpośrednio albo wykorzystując go w naszej kuchni. Nasi przodkowe bardzo chętnie go w ten sposób używali. Polewali nimi warzywa lub kasze. Bardzo ważne jest to, by oleju nie poddawać obróbce termicznej, ponieważ traci on wtedy swoje właściwości. Jeśli chcemy go dodać do ciepłego dania, to najlepiej zrobić to na sam koniec, np. skropić je olejem już na talerzu. W ten sposób możemy dodawać olej do zup, skrapiać mięso, czy warzywa. Oczywiście świetnie sprawdza się on też w sałatkach i nie ma przeszkód, by spożywać go samodzielnie. Smak oleju konopnego jest różnie odbierany. Jedni czują w nim orzechowe aromaty, inny jedynie ziemisty posmak, dlatego jeśli olej konopny nam nie smakuje, to o wiele łatwiej przemycić go w potrawach. Możemy też wymieszać go z innymi dobrymi dla naszego zdrowia olejami, których smak jest bardziej przystępny. Olej konopny należy też prawidłowo przechowywać – dala od słońca i źródeł ciepła. Najlepiej trzymać go w lodówce, która przedłuży żywotność oleju i ochroni przed zjełczeniem.