technologia
Inhibitor etylenu o powolnym uwalnianiu może wydłużyć okres przydatności świeżych jagód | Artykuł
Na półkuli północnej sezon zbiorów borówek amerykańskich w pełni. Branża owoców niebieskich na obu półkulach może wkrótce dysponować innowacyjnym narzędziem pozwalającym zwiększyć sezonowość i ograniczyć marnowanie żywności, twierdzi polska firma zajmująca się technologią żywności Fresh Inset.
Wyniki badań przeprowadzonych przez firmę na jagodach po zastosowaniu opatentowanego systemu dostarczania 1-MCP wykazały wolniejszy efekt dojrzewania. Borówki poddane działaniu zachowały doskonałą jakość spożywczą i jędrność przez 49 dni. Metylocyklopropen (1-MCP) jest inhibitorem działania etylenu w komórkach roślinnych, który wiąże się z receptorem.
Technologia Vidre+™ to opatentowany system 1-MCP, który zaczyna uwalniać się 1-2 godziny po zapakowaniu i jest stopniowo uwalniany w samym opakowaniu za pomocą łatwej w użyciu naklejki w ciągu 30 godzin. Uwalnianie produktu jest spowodowane wilgocią w opakowanym produkcie. Technologia ta może obecnie chronić etylen, gaz i naturalny hormon roślinny, który odgrywa ważną rolę zarówno w dojrzewaniu, jak i zmiękczaniu/rozkładzie owoców. Jest już stosowany w Argentynie i oczekuje na zatwierdzenie przez organy regulacyjne na kluczowych rynkach produkcji żywności, w tym w Ameryce, a wkrótce rozpocznie ten proces w Unii Europejskiej.
Badania zostały zlecone przez Fresh Inset i prowadzone przez dr Dorotę Wichrowską z Akademii Górniczo-Hutniczej w Polsce w sezonie letnim 2022. Borówki traktowane etykietami 1-MCP Vidre+ straciły mniej na wadze i zachowały lepszą jakość odżywczą i jędrność w porównaniu z okazami nietraktowanymi.
„Badania podkreślają potencjał technologii Vidre+, która zapewnia elastyczność w zarządzaniu czasem i możliwość dostarczania świeższych jagód poprzez rozbudowane ścieżki łańcucha dostaw. Technologia wykazała pozytywny wpływ na świeżo zebrane borówki amerykańskie, charakteryzujący się zmniejszoną utratą masy ciała, lepszą ogólną jakością, dłuższą jędrnością owoców i lepszym zatrzymywaniem niezbędnych elementów, takich jak witamina C i przeciwutleniacze” – powiedział dr Tim Malefyt, CTO w Fresh Inset.
Przez cały okres testowania leczenie Vidre+ wykazało 2-3% redukcję utraty wagi w porównaniu z grupą nieleczoną. Według firmy utrzymały one również doskonałą jakość jedzenia przez 35 dni i bardzo dobrą jakość jedzenia przez 49 dni badania. Owoce nietraktowane zaczęły mięknąć po 21 dniach w porównaniu do 35 dni w przypadku owoców traktowanych. Po 28 dniach przechowywania w chłodni jagody poddane działaniu miały o 83% więcej witaminy C i o 33% wyższy poziom przeciwutleniaczy.
Kluczem do sukcesu rozwiązania Vidre+ jest mechanizm stopniowego i czasowego uwalniania, który umożliwia obróbkę produktów 1-MCP bezpośrednio w opakowaniu, eliminując potrzebę 24-godzinnego stosowania w zamkniętym pomieszczeniu magazynowym lub hermetycznych pojemnikach. Według firmy inne produkty wykorzystujące 1-MCP nie oferują uwalniania o określonym czasie. Technologia jest łatwa w użyciu i niedroga. Fresh Inset szacuje, że Vidre+ może zaoszczędzić do 9,46 miliona ton owoców i warzyw rocznie. Twierdzą, że stanowiłby to znaczący wkład w globalną walkę z marnowaniem żywności.
Firma przeprowadziła również udane próby z malinami i czereśniami i odkryła, że maliny poddane działaniu środka pozostają jędrniejsze i utrzymują poziom witaminy C do 10 dni w porównaniu z owocami nietraktowanymi. W przypadku wiśni w muszlach małży przechowywanych w kontrolowanych warunkach, nietraktowane owoce zaczęły się pogarszać po 3 dniach, podczas gdy owoce chronione preparatem Vidre+ po 9 dniach.
„Najważniejsze jest to, że możesz łatwo przekształcić pudełko, karton, klapkę itp. z prostego opakowania w inteligentny system ochrony świeżości i nie potrzebujesz zamkniętego środowiska ani wykwalifikowanego personelu. „Lista upraw, które możemy chronić naszą technologią, rośnie” – dodał Malefyt.
Artykuł ten powstał we współpracy z AIPIA (Stowarzyszeniem Aktywnego i Inteligentnego Przemysłu Opakowań). Aby uzyskać kompleksowe informacje na temat aktywnych i inteligentnych opakowań, weź udział w Światowym Kongresie AIPIA (współorganizowanym przez Packaging Europe) w dniach 14 i 15 listopada w Amsterdamie. Światowy Kongres to jedyne wydarzenie dotyczące inteligentnych opakowań obejmujące całe spektrum technologii. Jest to miejsce spotkań globalnej branży opakowań aktywnych i inteligentnych, gdzie właściciele marek, innowatorzy i inni interesariusze mogą nawiązywać kontakty oraz przeglądać i omawiać najnowsze trendy i innowacje. Zaloguj się, aby wziąć udział Tutaj.
„Certyfikowany guru kulinarny. Internetowy maniak. Miłośnik bekonu. Miłośnik telewizji. Zapalony pisarz. Gracz.”