Connect with us

Nauka

Hongkong zrzuca 200 kg mango z Tajwanu, powołując się na obawy związane z wirusem COVID

Published

on

Hongkong zrzuca 200 kg mango z Tajwanu, powołując się na obawy związane z wirusem COVID

Tajpej, 6 lipca (CNA) Władze Hongkongu poinformowały w środę, że zebrały i wyrzuciły 200 kilogramów mango importowanych z Tajwanu, po tym, jak próbka owoców w przesyłce okazała się skażona wirusem COVID-19.

Wycofanie owoców z półek sklepowych przez Hongkong było następstwem decyzji Makau o nałożeniu tygodniowego zakazu na każdą z dwóch tajwańskich firm, obowiązującego odpowiednio od 30 czerwca i 3 lipca, po tym, jak w próbkach odkryto ślady wirusa COVID-19. ich transporty mango do Makau.

W środowym komunikacie prasowym Centrum Bezpieczeństwa Żywności w Hongkongu (CFS) poinformowało, że wirus COVID-19 został znaleziony na skórze mango, który został sprawdzony jako próbka w przesyłce składającej się z 33 pudełek o łącznej wadze 200 funtów. .

CFS powiedział, że natychmiast poinstruował dystrybutora, aby zaprzestał sprzedaży importowanych mango, usunął je z półek sklepowych i wyrzucił je wszystkie.

Według rzecznika CFS badanie próbek było częścią rygorystycznych kontroli mango importowanych z Tajwanu w Hongkongu od czasu wykrycia wirusa COVID-19 podczas wysyłki do Makau.

„Próbki podobnych produktów będą nadal testowane pod kątem COVID-19” – dodał CFS.

Według Światowej Organizacji Zdrowia „obecnie nie ma dowodów na to, że ludzie mogą zarażać się COVID-19 jedząc żywność, w tym owoce i warzywa. Świeże owoce i warzywa są częścią zdrowej diety i należy zachęcać do ich spożywania”.

Biuro Spraw Miejskich Makau poinformowało, że testuje importowane próbki żywności na obecność wirusa i znalazło ślady wirusa COVID-19 w mango z Tajwanu i innych produktach spożywczych z Argentyny, Polski, Wietnamu, Indonezji i Hongkongu.

Tymczasem tajwańskie Biuro ds. Inspekcji Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny poinformowało w środę, że Hongkong nie powiadomił go o tym problemie.

Jak powiedział departament, postępowanie CFS w tej sprawie nie było oparte na nauce, ponieważ obecnie nie ma naukowych dowodów na to, że COVID-19 może być przenoszony za pośrednictwem towarów paczkowanych.

READ  Ekspert ds. Zdrowia: codzienne zgony z powodu koronawirusa mogą się podwoić w ciągu kilku dni

Agencja zauważyła również, że w komunikacie prasowym CFS cytowano oświadczenie WHO, że wirus COVID-19 jest przenoszony głównie przez kropelki i jest mało prawdopodobne, aby został przeniesiony na ludzi poprzez spożycie żywności.

To odniesienie wskazuje na fakt, że testy opakowań żywności w Chinach, Hongkongu i Makau są sprzeczne z nauką, powiedział urząd.

Aby zapewnić nieograniczony handel, Hongkong musi przestrzegać odpowiednich protokołów kontroli ryzyka, które są zgodne z międzynarodowymi standardami, podało biuro.

(Autor: Yang Shu-ming i Shih Hsiu-chuan)

Element końcowy/szt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *