Nauka
Hongkong zrzuca 200 kg mango z Tajwanu, powołując się na obawy związane z wirusem COVID
Tajpej, 6 lipca (CNA) Władze Hongkongu poinformowały w środę, że zebrały i wyrzuciły 200 kilogramów mango importowanych z Tajwanu, po tym, jak próbka owoców w przesyłce okazała się skażona wirusem COVID-19.
Wycofanie owoców z półek sklepowych przez Hongkong było następstwem decyzji Makau o nałożeniu tygodniowego zakazu na każdą z dwóch tajwańskich firm, obowiązującego odpowiednio od 30 czerwca i 3 lipca, po tym, jak w próbkach odkryto ślady wirusa COVID-19. ich transporty mango do Makau.
W środowym komunikacie prasowym Centrum Bezpieczeństwa Żywności w Hongkongu (CFS) poinformowało, że wirus COVID-19 został znaleziony na skórze mango, który został sprawdzony jako próbka w przesyłce składającej się z 33 pudełek o łącznej wadze 200 funtów. .
CFS powiedział, że natychmiast poinstruował dystrybutora, aby zaprzestał sprzedaży importowanych mango, usunął je z półek sklepowych i wyrzucił je wszystkie.
Według rzecznika CFS badanie próbek było częścią rygorystycznych kontroli mango importowanych z Tajwanu w Hongkongu od czasu wykrycia wirusa COVID-19 podczas wysyłki do Makau.
„Próbki podobnych produktów będą nadal testowane pod kątem COVID-19” – dodał CFS.
Według Światowej Organizacji Zdrowia „obecnie nie ma dowodów na to, że ludzie mogą zarażać się COVID-19 jedząc żywność, w tym owoce i warzywa. Świeże owoce i warzywa są częścią zdrowej diety i należy zachęcać do ich spożywania”.
Biuro Spraw Miejskich Makau poinformowało, że testuje importowane próbki żywności na obecność wirusa i znalazło ślady wirusa COVID-19 w mango z Tajwanu i innych produktach spożywczych z Argentyny, Polski, Wietnamu, Indonezji i Hongkongu.
Tymczasem tajwańskie Biuro ds. Inspekcji Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny poinformowało w środę, że Hongkong nie powiadomił go o tym problemie.
Jak powiedział departament, postępowanie CFS w tej sprawie nie było oparte na nauce, ponieważ obecnie nie ma naukowych dowodów na to, że COVID-19 może być przenoszony za pośrednictwem towarów paczkowanych.
Agencja zauważyła również, że w komunikacie prasowym CFS cytowano oświadczenie WHO, że wirus COVID-19 jest przenoszony głównie przez kropelki i jest mało prawdopodobne, aby został przeniesiony na ludzi poprzez spożycie żywności.
To odniesienie wskazuje na fakt, że testy opakowań żywności w Chinach, Hongkongu i Makau są sprzeczne z nauką, powiedział urząd.
Aby zapewnić nieograniczony handel, Hongkong musi przestrzegać odpowiednich protokołów kontroli ryzyka, które są zgodne z międzynarodowymi standardami, podało biuro.
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”