Sport
Grudzień to czas świętowania | Wiadomości, sport, praca
Pogoda jest fajna. Dni są krótkie i szare. Noce są długie. Ale teraz nadszedł czas, aby wprowadzić się w świąteczny nastrój! Świętuj z jedzeniem!
Chanuka się skończyła, ale przesilenie, Boże Narodzenie, Kwanzaa i Nowy Rok są tuż za rogiem.
Amerykanie wywodzą się z wielu tradycji żywieniowych – nasi przodkowie pochodzili z całego świata.
Żydzi z Europy Środkowej świętują cud oleju chanukowego z plackami, plackami ze smażonych ziemniaków. Dla słodszej przyjemności można je również przygotować z innymi warzywami, takimi jak marchewka lub pasternak. Wiele innych smażonych potraw, takich jak pączki z galaretką, jest częścią uczty.
W wielu kulturach północnoeuropejskich obchody przesilenia (zwane także Saturnalia lub Yule) są popularne. Jemioła, choinka, śpiew i taniec to część tradycji skandynawskich. Rzymianie odpoczywali i wymieniali prezenty w Saturnaliach.
Pokarmy skupiają się na jesiennych zbiorach – korzeniach, jabłkach, owsiance, wieprzowinie i oczywiście gorącej zupie, która zapewni Ci ciepło w mroźne zimowe dni. Gorący cydr jabłkowy, doprawiony gałką muszkatołową i imbirem – znany również jako Wassail (co tłumaczy się jako „być dobrym”) – jest popularnym napojem. Zwyczaj przynoszenia tego aromatycznego napoju alkoholowego z domu do domu podczas śpiewania piosenek to zwyczaj, który poprzedza współczesne kolędy.
Świąteczne przysmaki na całym świecie to mince pie (Anglia), Buche de Noel (Francja), Stollen (Niemcy), Melomakarona (Grecja), Makosh i (Węgry).
We Włoszech, Polsce, Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej ryby są tradycyjnie spożywane jako danie główne w Wigilię. Na Filipinach huczne obchody Bożego Narodzenia często obejmują pieczoną świnię w całości.
Kwanzaa to słowo w języku suahili i oznacza pierwszy owoc. Wakacje to pomysł dr. Maulana Karenga, profesor Black Studies na Uniwersytecie Kalifornijskim w Long Beach. To próba zjednoczenia czarnej społeczności. Zapalane są świece, wymieniane są opowieści i wiersze, a siedem zasad Kwanzaa jest omawianych każdego wieczoru podczas świątecznej kolacji.
Typowe potrawy to ciasteczka ze słodkich ziemniaków, chleb kukurydziany, kurczak jerk, gulasz z orzeszków ziemnych (pyszne danie z Afryki Zachodniej), sum Cajun, afrykańskie jedzenie kreolskie, fasola i ryż. Collard greens, coleslaw kwanzaa, okra i ryż galaretki są powszechnymi dodatkami.
Tradycyjne desery kwanzaa to ambrozja, ciasto kokosowe, batonik ze słodkich ziemniaków, szewc brzoskwiniowy i babka z mango.
Święta grudniowe naturalnie kończą się obchodami Nowego Roku w ostatnim dniu roku.
W Wietnamie Bahn Chung – ciastka ryżowe wypełnione wieprzowiną, fasolą i innymi przysmakami – są tradycyjnym noworocznym jedzeniem. Koreańczycy witają nowy rok tradycyjną zupą z ciasta ryżowego kimchi (dduk gook).
W Portugalii, Hiszpanii, Włoszech i niektórych częściach Ameryki Łacińskiej o północy spożywa się 12 winogron, aby zapewnić szczęście w nadchodzącym roku.
Włosi świętują soczewicą; Gulasz z warzyw i soczewicy jest powszechnym posiłkiem noworocznym. Soczewicę i fasolę jako symbole bogactwa spożywa się w Brazylii i we Włoszech. Wieprzowina jest popularna w Austrii, gdzie prosię jest symbolem szczęścia. W Polsce i Niemczech śledź je się o północy na szczęście. W Holandii na słodki Nowy Rok je się specjalne pączki, Olle Bollen. W Ameryce przekąski i przekąski są typowe na przyjęciach sylwestrowych.
–
śródziemnomorski gulasz z warzyw i soczewicy
–
To bogate w błonnik, niskotłuszczowe danie wegetariańskie lub wegańskie (z pominięciem parmezanu) nadaje się na bezmięsną Wigilię tradycyjną we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii, a także na Sylwestra, gdzie soczewica jest symbolem monet.
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula
1 laska selera
1/2 łyżeczki soli
1 średnia czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 1/2 szklanki suszonej soczewicy
1 liść laurowy
2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
1 duży ziemniak
1 liść laurowy
1/2 funta zielonej fasoli lub 1/2 funta jarmużu, odartego z szypułek
1 puszka (14,5 uncji) pokrojonych w kostkę pomidorów
1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki (włoskiej)
sól i pieprz
Świeżo starty parmezan (do podania)
Pokrojone około 1/2 szklanki oliwek do podania
Wskazówki:
Rozgrzej olej na dnie garnka na średnim lub małym ogniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać. Posyp solą. Przykryj i gotuj. W międzyczasie umyj i pokrój seler; Umyj, wydrąż, posiekaj paprykę i dodaj. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj.
Gdy warzywa gotują się przez około 10 minut, dodaj soczewicę, liść laurowy, dynię piżmową, ziemniaki i 4 szklanki wywaru lub wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na małym ogniu; gotuj, aż soczewica i warzywa będą prawie miękkie, około 15 minut.
Dodaj fasolkę szparagową lub jarmuż (odarty z łodygi i umyty) oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj bazylię i pietruszkę. Dopraw do smaku i dopraw do smaku.
Podawać w miseczkach lub talerzach do zup, z chrupiącym włoskim pieczywem lub francuską bagietką. Udekoruj parmezanem i oliwkami.
Serwowane 3 – 4.
Przygotuj w wolnowarze: Włóż do rondla soczewicę, bulion i pozostałe składniki oprócz oliwy z oliwek. Gotuj na małym ogniu przez 10 godzin. Wymieszaj oliwę z oliwek tuż przed podaniem.
–
Duszone Boczek
–
Duszone warzywa są świetnym dodatkiem do każdego posiłku, ale dla Kwanzaa jest to tradycyjna kuchnia śródziemnomorska i afroamerykańska.
Składniki:
2 lub 3 paski boczku (lub 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia)
1 cebula
2 funty świeżych warzyw lub około 16 filiżanek. Zieloni mogą obejmować kapustę, jarmuż, botwinę, botwinę, boćwinę, pak choy
3 – 4 ząbki czosnku, posiekane
1/4 szklanki złotych rodzynek
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki bulionu lub wody
2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
Opcjonalnie: 1 puszka (14,5 uncji) pokrojonych w kostkę pomidorów; pokrojona w kostkę szynka gotowana do serwowania; tarty gorący ser do podania
Wskazówki:
Umyj zielenie i z grubsza posiekaj. Odstawić na durszlak.
Włóż boczek do głębokiej patelni o prostej ramce lub rondla z pokrywką. Gotuj na średnio-niskim, aby dodać tłuszcz, około 10 minut. Wyjmij i osusz na papierze kuchennym. (alternatywnie użyj oliwy z oliwek).
Dodaj cebulę do pasków boczku (lub oliwy), przykryj i smaż na małym ogniu przez 5 – 10 minut, aż będą miękkie i złocistobrązowe. Czosnek obrać i posiekać, dodać i gotować około minuty.
Dodaj zielenie i rodzynki, posyp solą i wymieszaj, aż się opadną. Dodaj bulion, przykryj i gotuj przez 5-15 minut do miękkości (w zależności od rodzaju warzyw – boćwina i szpinak gotują się w mniej niż 5 minut; jarmuż i jarmuż mogą zająć 15-20).
Pokrusz w nim zarezerwowany boczek. Skrop octem. Dodaj pomidory i/lub szynkę, jeśli są używane.
Podawać na gorąco. Podoba mi się gotowany makaron.
–
Prosty szewc owocowy
–
Szewc brzoskwiniowy jest tradycyjny dla Kwanzaa. Ale szewc owocowy to zawsze wspaniały deser!
Składniki:
5 szklanek plasterków brzoskwini w puszkach, odsączonych (lub 5 szklanek mrożonych jagód, rozmrożonych)
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
4 łyżki gorzkich
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Wskazówki:
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
Masło lub olej 9„x 9” Taca do pieczenia.
Brzoskwinie (lub inne owoce) położyć na dnie naczynia do pieczenia. Posyp mąką kukurydzianą i skrop syropem klonowym.
Mały rondelek, mleko i masło podgrzewam, aż masło się rozpuści.
Mieszam w misce, mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj mieszankę mleka i masła.
Łyżka na owoce; Piecz przez 30 minut lub do złotego koloru.
——
Autor wielokrotnie nagradzanej książki kucharskiej „Garden Gourmet: Świeże i wspaniałe posiłki z Twojego ogrodu, CSA lub targu rolnego”, Yvona Fast mieszka w Lake Clear i ma dwie pasje: gotowanie i pisanie. Można go znaleźć na stronie www.yvonafast.com i dotrzeć pod adres [email protected] lub na Facebooku pod adresem Words Are My World.
„Idol nastolatek przyszłości. Specjalista od totalnej popkultury. Miłośnik internetu. Wannabe odkrywca.”