Connect with us

Sport

Grudzień to czas świętowania | Wiadomości, sport, praca

Published

on

Grudzień to czas świętowania |  Wiadomości, sport, praca

Śródziemnomorski gulasz z warzyw i soczewicy (zdjęcie dostarczone – Yvona Fast)

Pogoda jest fajna. Dni są krótkie i szare. Noce są długie. Ale teraz nadszedł czas, aby wprowadzić się w świąteczny nastrój! Świętuj z jedzeniem!

Chanuka się skończyła, ale przesilenie, Boże Narodzenie, Kwanzaa i Nowy Rok są tuż za rogiem.

Amerykanie wywodzą się z wielu tradycji żywieniowych – nasi przodkowie pochodzili z całego świata.

Żydzi z Europy Środkowej świętują cud oleju chanukowego z plackami, plackami ze smażonych ziemniaków. Dla słodszej przyjemności można je również przygotować z innymi warzywami, takimi jak marchewka lub pasternak. Wiele innych smażonych potraw, takich jak pączki z galaretką, jest częścią uczty.

W wielu kulturach północnoeuropejskich obchody przesilenia (zwane także Saturnalia lub Yule) są popularne. Jemioła, choinka, śpiew i taniec to część tradycji skandynawskich. Rzymianie odpoczywali i wymieniali prezenty w Saturnaliach.

Pokarmy skupiają się na jesiennych zbiorach – korzeniach, jabłkach, owsiance, wieprzowinie i oczywiście gorącej zupie, która zapewni Ci ciepło w mroźne zimowe dni. Gorący cydr jabłkowy, doprawiony gałką muszkatołową i imbirem – znany również jako Wassail (co tłumaczy się jako „być dobrym”) – jest popularnym napojem. Zwyczaj przynoszenia tego aromatycznego napoju alkoholowego z domu do domu podczas śpiewania piosenek to zwyczaj, który poprzedza współczesne kolędy.

Świąteczne przysmaki na całym świecie to mince pie (Anglia), Buche de Noel (Francja), Stollen (Niemcy), Melomakarona (Grecja), Makosh i (Węgry).

We Włoszech, Polsce, Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej ryby są tradycyjnie spożywane jako danie główne w Wigilię. Na Filipinach huczne obchody Bożego Narodzenia często obejmują pieczoną świnię w całości.

Kwanzaa to słowo w języku suahili i oznacza pierwszy owoc. Wakacje to pomysł dr. Maulana Karenga, profesor Black Studies na Uniwersytecie Kalifornijskim w Long Beach. To próba zjednoczenia czarnej społeczności. Zapalane są świece, wymieniane są opowieści i wiersze, a siedem zasad Kwanzaa jest omawianych każdego wieczoru podczas świątecznej kolacji.

READ  Pudełko. "Babyface" Kownacki wrócił. „Poświęcono mi dużo uwagi”

Typowe potrawy to ciasteczka ze słodkich ziemniaków, chleb kukurydziany, kurczak jerk, gulasz z orzeszków ziemnych (pyszne danie z Afryki Zachodniej), sum Cajun, afrykańskie jedzenie kreolskie, fasola i ryż. Collard greens, coleslaw kwanzaa, okra i ryż galaretki są powszechnymi dodatkami.

Tradycyjne desery kwanzaa to ambrozja, ciasto kokosowe, batonik ze słodkich ziemniaków, szewc brzoskwiniowy i babka z mango.

Święta grudniowe naturalnie kończą się obchodami Nowego Roku w ostatnim dniu roku.

W Wietnamie Bahn Chung – ciastka ryżowe wypełnione wieprzowiną, fasolą i innymi przysmakami – są tradycyjnym noworocznym jedzeniem. Koreańczycy witają nowy rok tradycyjną zupą z ciasta ryżowego kimchi (dduk gook).

W Portugalii, Hiszpanii, Włoszech i niektórych częściach Ameryki Łacińskiej o północy spożywa się 12 winogron, aby zapewnić szczęście w nadchodzącym roku.

Włosi świętują soczewicą; Gulasz z warzyw i soczewicy jest powszechnym posiłkiem noworocznym. Soczewicę i fasolę jako symbole bogactwa spożywa się w Brazylii i we Włoszech. Wieprzowina jest popularna w Austrii, gdzie prosię jest symbolem szczęścia. W Polsce i Niemczech śledź je się o północy na szczęście. W Holandii na słodki Nowy Rok je się specjalne pączki, Olle Bollen. W Ameryce przekąski i przekąski są typowe na przyjęciach sylwestrowych.

śródziemnomorski gulasz z warzyw i soczewicy

To bogate w błonnik, niskotłuszczowe danie wegetariańskie lub wegańskie (z pominięciem parmezanu) nadaje się na bezmięsną Wigilię tradycyjną we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii, a także na Sylwestra, gdzie soczewica jest symbolem monet.

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 duża cebula

1 laska selera

1/2 łyżeczki soli

1 średnia czerwona papryka

2 ząbki czosnku

1 1/2 szklanki suszonej soczewicy

1 liść laurowy

2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej

1 duży ziemniak

1 liść laurowy

1/2 funta zielonej fasoli lub 1/2 funta jarmużu, odartego z szypułek

1 puszka (14,5 uncji) pokrojonych w kostkę pomidorów

1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii

1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki (włoskiej)

sól i pieprz

Świeżo starty parmezan (do podania)

Pokrojone około 1/2 szklanki oliwek do podania

Wskazówki:

Rozgrzej olej na dnie garnka na średnim lub małym ogniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać. Posyp solą. Przykryj i gotuj. W międzyczasie umyj i pokrój seler; Umyj, wydrąż, posiekaj paprykę i dodaj. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj.

Gdy warzywa gotują się przez około 10 minut, dodaj soczewicę, liść laurowy, dynię piżmową, ziemniaki i 4 szklanki wywaru lub wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na małym ogniu; gotuj, aż soczewica i warzywa będą prawie miękkie, około 15 minut.

Dodaj fasolkę szparagową lub jarmuż (odarty z łodygi i umyty) oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj bazylię i pietruszkę. Dopraw do smaku i dopraw do smaku.

Podawać w miseczkach lub talerzach do zup, z chrupiącym włoskim pieczywem lub francuską bagietką. Udekoruj parmezanem i oliwkami.

Serwowane 3 – 4.

Przygotuj w wolnowarze: Włóż do rondla soczewicę, bulion i pozostałe składniki oprócz oliwy z oliwek. Gotuj na małym ogniu przez 10 godzin. Wymieszaj oliwę z oliwek tuż przed podaniem.

Duszone Boczek

Duszone warzywa są świetnym dodatkiem do każdego posiłku, ale dla Kwanzaa jest to tradycyjna kuchnia śródziemnomorska i afroamerykańska.

Składniki:

2 lub 3 paski boczku (lub 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia)

1 cebula

2 funty świeżych warzyw lub około 16 filiżanek. Zieloni mogą obejmować kapustę, jarmuż, botwinę, botwinę, boćwinę, pak choy

3 – 4 ząbki czosnku, posiekane

1/4 szklanki złotych rodzynek

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki bulionu lub wody

2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego

Opcjonalnie: 1 puszka (14,5 uncji) pokrojonych w kostkę pomidorów; pokrojona w kostkę szynka gotowana do serwowania; tarty gorący ser do podania

Wskazówki:

Umyj zielenie i z grubsza posiekaj. Odstawić na durszlak.

Włóż boczek do głębokiej patelni o prostej ramce lub rondla z pokrywką. Gotuj na średnio-niskim, aby dodać tłuszcz, około 10 minut. Wyjmij i osusz na papierze kuchennym. (alternatywnie użyj oliwy z oliwek).

READ  Australia i Polska w półfinale United Cup

Dodaj cebulę do pasków boczku (lub oliwy), przykryj i smaż na małym ogniu przez 5 – 10 minut, aż będą miękkie i złocistobrązowe. Czosnek obrać i posiekać, dodać i gotować około minuty.

Dodaj zielenie i rodzynki, posyp solą i wymieszaj, aż się opadną. Dodaj bulion, przykryj i gotuj przez 5-15 minut do miękkości (w zależności od rodzaju warzyw – boćwina i szpinak gotują się w mniej niż 5 minut; jarmuż i jarmuż mogą zająć 15-20).

Pokrusz w nim zarezerwowany boczek. Skrop octem. Dodaj pomidory i/lub szynkę, jeśli są używane.

Podawać na gorąco. Podoba mi się gotowany makaron.

Prosty szewc owocowy

Szewc brzoskwiniowy jest tradycyjny dla Kwanzaa. Ale szewc owocowy to zawsze wspaniały deser!

Składniki:

5 szklanek plasterków brzoskwini w puszkach, odsączonych (lub 5 szklanek mrożonych jagód, rozmrożonych)

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

4 łyżki gorzkich

1/2 szklanki mleka

1 szklanka mąki

1 łyżka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

Wskazówki:

Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.

Masło lub olej 9„x 9” Taca do pieczenia.

Brzoskwinie (lub inne owoce) położyć na dnie naczynia do pieczenia. Posyp mąką kukurydzianą i skrop syropem klonowym.

Mały rondelek, mleko i masło podgrzewam, aż masło się rozpuści.

Mieszam w misce, mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

Dodaj mieszankę mleka i masła.

Łyżka na owoce; Piecz przez 30 minut lub do złotego koloru.

——

Autor wielokrotnie nagradzanej książki kucharskiej „Garden Gourmet: Świeże i wspaniałe posiłki z Twojego ogrodu, CSA lub targu rolnego”, Yvona Fast mieszka w Lake Clear i ma dwie pasje: gotowanie i pisanie. Można go znaleźć na stronie www.yvonafast.com i dotrzeć pod adres [email protected] lub na Facebooku pod adresem Words Are My World.

Otrzymuj najnowsze wiadomości i nie tylko w swojej skrzynce odbiorczej

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *