Ten weekend Herbatnik Wyzwanie okazało się zbyt trudne dla studentki Maisam, która była drugą osobą, która opuściła program po odejściu Willa w odcinku otwierającym.
Starbäcker udał się do Maxy’ego, który również otrzymał upragniony uścisk dłoni od Paula Hollywood.
Ale nie była jedynym piekarzem, który zabłysnął, Rebs wygrał wyzwanie upieczenia ciasteczek Garibaldiego, a James i Sandro zajęli pierwszą trójkę.
James z Glasgow jest jednym z dwóch Szkotów, którzy awansowali do trzeciego tygodnia, obok Kevina z Lanarkshire.
Od najgorętszych faworytów po długie strzały, oto wszystko, co musisz wiedzieć o wszystkich 10 piekarzach i ich szansach na wygraną.
Paul Hollywood wzorem do naśladowania, gdy coraz więcej mężczyzn piecze
1. Maxy – wspólny faworyt 10/3
Urodzona w Szwecji Maxy studiowała sztuki piękne, a następnie uzyskała tytuł magistra architektury, przerywając jej ostatnie kwalifikacje, by wychować dwie córki, Tyrę i Talię. Sama zaprojektowała każdy zakątek swojego mieszkania – od ułożenia podłogi i przerobienia balkonu, po malowanie ścian i wieszanie własnych dzieł sztuki. Zaczęła piec pięć lat temu, kiedy urodziła się jej pierwsza córka i wykorzystuje swoje zdolności artystyczne do tworzenia pięknie udekorowanych świątecznych ciast. Jej ulubione smaki są związane z jej skandynawskim wychowaniem – słodką i delikatną pikantnością bułek z kardamonem, szafranem i cynamonem.
Zdjęcie: mark bourdillon
2. James – wspólny faworyt 10/3
Dumnie noszący kilt, dorastał we wschodnim Glasgow i po studiach przeprowadził się do Anglii. Jest samozwańczym maniakiem gier planszowych i uwielbia horrory z lat 70-tych i 80-tych. Zapalony fan muzyki, co znajduje odzwierciedlenie w jego stylu pieczenia; teraz jest o wiele lepiej niż wtedy, gdy był dzieckiem palącym naleśniki w kuchni swojej matki! Lubi techniczną stronę pieczenia, ale jest w swoim żywiole, gdy robi własne wypieki ze swoim charakterystycznym stylem „przyjaznego dzieciom horroru” i uroczymi dekoracjami. Jego ulubione smaki to wszystko, co jesienne, jak mieszanka przypraw, jabłka i karmel.
Zdjęcie: mark bourdillon
3. Sandro – 5/1
Sandro urodził się w Angoli, ale w wieku dwóch lat uciekł wraz z matką przed wojną w Angoli i osiedlił się w Londynie. Sandro jest zapalonym bokserem, pasjonatem fitnessu, ma też doświadczenie w balecie i breakdance! Kiedy Sandro miał 21 lat, zmarł jego ojciec i zaczął terapię pieczeniem. Teraz żyje i oddycha nim i często można go spotkać szeleszczące ciastka w miłej atmosferze przy włączonym telewizorze lub prowadząc wirtualne lekcje pieczenia dla dzieci z autyzmem. Lubi nasycać swoje wypieki smakami swojego angolskiego dziedzictwa – pikantnością papryki w połączeniu z pikantnym serem i słodkimi wypiekami duszonymi w lepkim dulce de leche.
Zdjęcie: mark bourdillon
4 Janusz – 13.02
Janusz dorastał w Polsce i 10 lat temu przeprowadził się do Wielkiej Brytanii. Obecnie mieszka na południowo-wschodnim wybrzeżu ze swoim przyjacielem Simonem i ich jamnikiem Nigelem. Oprócz pieczenia pasją Janusza jest kultura internetowa, oglądanie dragów (kupił nawet koledze pomnik Ru Paula) i kolekcjonowanie rekwizytów filmowych. Jego matka, która zawsze piekła w soboty, zainspirowała go do pieczenia; Tradycję kontynuował Janusz, kiedy wyjeżdżał z domu na studia. Opisuje swój styl pieczenia jako „kreskówkowy, kolorowy i swobodny” i uwielbia zamieniać polskie składniki w brytyjskie podstawowe produkty. Jego ulubione smaki to imbir i czekolada.
Zdjęcie: mark bourdillon