Connect with us

Świat

Gdzie kupić Panettone – The New York Times

Published

on

Gdzie kupić Panettone – The New York Times

Trudno powiedzieć, czy jesteś w obecności świetnego panettone, dopóki go nie pokroisz. (A jeśli nie wierzysz, że istnieje coś takiego jak wspaniały panettone, czytaj dalej.)

W środku świetny panettone ma kremowo-żółty miękisz, który pachnie cytrusami i jest wystarczająco bogaty, by lekko posmarować palce, gdy odrywasz kęs. Oto sposoby na zwiększenie szans na znalezienie dobrego.

Niektóre najlepsze piekarnie w Stanach Zjednoczonych co roku w okresie Bożego Narodzenia robią tradycyjne panettone, chociaż ich ilości są ograniczone: Cosetta w St. Paul, Minnesota, Emporio Rulli w Larkspur w Kalifornii, Settepani oraz Piekarnia Sullivan Street w Nowym Jorku i Chleb i sól w Jersey City, NJ The Bakery of San Francisco Od Roya produkuje panettone przez cały rok.

Ponadto przy zakupie panettone obowiązuje ta sama praktyczna zasada, co w przypadku większości pakowanych produktów spożywczych: im mniej składników, tym lepiej.

Zgodnie z włoskim prawem, klasyczny owocowy panettone, który ma być oznaczony jako „Made in Italy”, musi zawierać mąkę, cukier, jajka (i dodatkowe żółtka), wysoki procent masła i kandyzowane owoce cytrusowe. Może jednak zawierać również składniki, takie jak masło kakaowe, mleko, syrop słodowy, „naturalne aromaty” oraz niektóre emulgatory, stabilizatory i konserwanty. Im mniej z nich, tym lepszy będzie twój panettone.

Istnieją dobre źródła internetowe dotyczące panettone importowanego z Włoch złoty brzuch, Pyszne oraz Gustiamo; Amazon oferuje również wiele opcji.

Panettone wyprodukowane gdzie indziej, takie jak Bauducco z Brazylii czy D’Onofrio z Peru (z kandyzowaną papają) nie podlegają prawu włoskiemu. Czekoladowy panettone jest również (pyszny) darmowy dla wszystkich.

Panettone można pokroić na kliny jak ciasto lub przeciąć na pół od góry do dołu, a następnie równomiernie pokroić. Nawet bez konserwantów naturalnie zakwaszony panettone można przechowywać przez cały miesiąc, jeśli jest odpowiednio zapakowany. Pokrojony panettone można zawinąć i zamrozić. A czerstwy panettone robi fantastyczny budyń chlebowy i francuskie tosty.

READ  W Portugalii powraca debata na temat reparacji kolonialnych i niewolnictwa
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *