Nauka
European Watchdog prowadzi kampanię mającą na celu podniesienie świadomości bezpieczeństwa żywności wśród konsumentów
3 sierpnia 2021 r. — Nowa kampania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ESFA) #EUChooseSafeFood ma na celu podniesienie świadomości naukowej stojącej za bezpieczeństwem żywności w UE i pomoc konsumentom w codziennym podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących wyboru żywności.
Celem ogólnoeuropejskiej kampanii jest zachęcenie Europejczyków do dokonywania wiarygodnych wyborów żywieniowych, wyjaśniając kluczową rolę, jaką odgrywają nauka i naukowcy w bezpieczeństwie żywności.
Od pomocy w rozszyfrowaniu etykiet i zrozumieniu dodatków po porady, dlaczego surowe ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce, kampania dostarczy konsumentom praktycznych informacji.
„Unijny system bezpieczeństwa żywności daje wszystkim obywatelom Europy prawo do wiedzy, w jaki sposób żywność, którą spożywają, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana”, mówi ESFA.
„W ramach tego systemu bezstronni eksperci EFSA dokonują przeglądu danych naukowych i badań w celu oceny zagrożeń dla żywności. Gwarantuje to, że wszystkie produkty na naszych rynkach i w sklepach są bezpieczne. ”
Program #EUChooseSafeFood, skierowany głównie do osób w wieku od 25 do 45 lat, wyjaśni również rolę EFSA w tworzeniu europejskich przepisów chroniących konsumentów i cały łańcuch żywnościowy.
Kampania organizowana jest we współpracy z dziewięcioma państwami członkowskimi UE: Austrią, Chorwacją, Włochami, Węgrami, Łotwą, Polską, Portugalią, Słowacją i Hiszpanią.
Na stronie internetowej kampanii dostępny jest zestaw narzędzi #EUChooseSafeFood zawierający obrazy, krótkie filmy i wpisy w mediach społecznościowych w różnych językach, co ułatwia władzom i stowarzyszeniom krajowym zaangażowanie się w kampanię.
Inicjatywa jest następstwem niedawnego rozprawienia się z szerzącymi się na kilku rynkach UE przypadkami oszustw związanych z żywnością i napojami, pod przewodnictwem Europolu i Interpolu.
Podrabiany miód z syropu kukurydzianego i przeróbkami cukru był odpowiedzialny za znaczną ilość skonfiskowanych towarów. Ponadto poważne przestępstwa alkoholowe doprowadziły do skonfiskowania 1,7 mln litrów alkoholu, a także nielegalnego mięsa końskiego.
W innych wiadomościach dotyczących bezpieczeństwa żywności na początku tego roku podano, że liczba zgłoszonych przypadków chorób u ludzi spowodowanych przez Campylobacter oraz salmonella Wydaje się, że bakterie w całej Europie stabilizują się w ciągu ostatnich pięciu lat. Jest to zgodne ze sprawozdaniem ESFA i Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób na temat chorób odzwierzęcych.
Edytowane przez Benjamina Ferrera
Aby skontaktować się z naszą redakcją, wyślij e-mail na adres [email protected]
Jeśli uważasz, że ten artykuł jest cenny, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zarejestruj się teraz, aby otrzymywać najnowsze wiadomości prosto na swoją skrzynkę odbiorczą.
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”