Connect with us

Gospodarka

Emisje gazów cieplarnianych spadły o 3,6 tony na osobę zatrudnioną w ciągu dziesięciu lat – Produkty Eurostat News

Published

on

Emisje gazów cieplarnianych spadły o 3,6 tony na osobę zatrudnioną w ciągu dziesięciu lat – Produkty Eurostat News

W ciągu ostatniej dekady emisje gazów cieplarnianych (GHG) w gospodarce UE na pracownika spadły o 26%, czyli o 3,6 tony. W 2021 r. emisja wyniosła 13,7 tony na pracownika w porównaniu z 17,3 ton w 2012 r.

Wpływ na to miały dwa czynniki: spadek emisji gazów cieplarnianych oraz wzrost zatrudnienia. Emisje na osobę pracującą wykazywały ciągły spadek do 2020 r., jednak w 2021 r. nastąpił wzrost o 0,4 tony w porównaniu z rokiem dotkniętym Covid-19 w 2020 r. Jednak emisja gazów cieplarnianych na pracującego była w 2021 r. nadal o 6% niższa niż w 2021 r. rok 2019 przed pandemią.

Wykres liniowy: emisje gazów cieplarnianych w UE na osobę zatrudnioną, tony na osobę zatrudnioną, lata 2012–2021

Źródłowy zbiór danych: env_ac_ainah_r2 i nama_10_a64_e

Patrząc na dane krajowe za rok 2021, najwyższe emisje na pracownika odnotowano w Irlandii (22,8 tony na pracownika), Polsce i Danii (po 21,4 tony w obu przypadkach). Natomiast najniższe wartości odnotowano na Malcie (7,5 tony na pracownika), w Szwecji (7,9) i Portugalii (9,7).

W Irlandii najwięcej gazów cieplarnianych emituje rolnictwo, leśnictwo i rybołówstwo (41%) – sektor ten wyemitował 206 ton na pracownika. W Polsce 39% emisji gazów cieplarnianych pochodzi z dostaw energii elektrycznej, gazu, pary i klimatyzacji (743 ton na pracownika), podczas gdy w Danii najwięcej emisji pochodzi z transportu i magazynowania (52%), czyli 241 ton na pracownika.

Wykres słupkowy: Emisje gazów cieplarnianych na osobę zatrudnioną, tony na osobę zatrudnioną, 2021 r

Źródłowy zbiór danych: env_ac_ainah_r2 i nama_10_a64_e

Artykuł ten stanowi otwarcie rocznika Konferencja Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatycznych (COP), potrwa do 12 grudnia.

READ  Spadek wydobycia węgla spowalnia ożywienie gospodarcze w Polsce
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *