Connect with us

Nauka

Dziewczyny chodzą na agritech w Olsztynie

Published

on

Dziewczyny chodzą na agritech w Olsztynie

Do tego potrzebujemy wykwalifikowanych naukowców, którzy zajmą się rozwojem technologii rolno-spożywczej. Czyli Ambasada w Warszawie wróciła… z powrotem do szkoły.

Ideą wydarzenia było przekonanie pokolenia kobiet do bliższego przyjrzenia się badaniom związanym z technologią w sektorze spożywczym. Powszechnie wiadomo, że firmy prowadzone zarówno przez kobiety, jak i mężczyzn mają lepsze wyniki finansowe i technologiczne w porównaniu z firmami prowadzonymi wyłącznie przez mężczyzn. Mimo to liczba kobiet, które decydują się na studia technologiczne i pracę, jest bardzo ograniczona.

© A. Murawska

Dlatego Ambasada Warszawy wsparła i wzięła udział w wydarzeniu organizowanym przez EIT Food, Polską Akademię Nauk i Bank Żywności w Olsztynie dla polskich licealistów, które są na dobrej drodze do decydowania o swojej przyszłej edukacji. i kariera.

© A. Murawska

Podczas seminarium wiele prelegentów (kobiet) zaprezentowało swoją karierę w sektorze agro. Obok rolnika, który ma własną hodowlę zwierząt i pokazuje na Instagramie życie na farmie, był też biznesmen, który jest właścicielem pionowej farmy i dostarcza mikroarkusze do kilku supermarketów.

Dwóch innych profesjonalistów pokazało swój startup, który zajmował się ponownym wykorzystaniem niesprzedanego/starego chleba do innych produktów. Dziewczynom udało się wysłuchać historii naukowca broniącego doktoratu. w ścieraniu materiałów w maszynach rolniczych i jest czynnym profesorem na olsztyńskiej uczelni. Praca w sektorze agro tech możliwa jest również w dużych firmach, takich jak Trouw Nutrition, gdzie wiele kobiet jest obecnych w niefizycznych miejscach pracy, w mediach i komunikacji (zewnętrznej), jako członek zarządu i wreszcie jako Prezes całej firmy.

Wszystkie doświadczenia i trajektorie zawodowe pokazały różnorodność możliwości w sektorze rolno-spożywczym.

© A. Murawska

Wszyscy prelegenci podkreślili znaczenie sektora rolnego dla ludzkości, klimatu i Ziemi. I jak powiedziała ambasador Daphne Bergsma:

dzięki technologii i cyfryzacji zużywamy mniej nakładów na produkcję naszej żywności, […]a jako konsumenci musimy krytycznie spojrzeć na to, co możemy wnieść: dietę bardziej roślinną lub upewnienie się, że unikamy marnowania żywności przez nie wyrzucanie brzydko wyglądających ziemniaków. Agritech jest kluczem do rozwoju nowych produktów i nowych pomysłów na zmianę zachowań konsumenckich.

READ  Globalne przypadki Covid-19 prowadzą do 79,8 miliona: Johns Hopkins

Już na początku sesji Ambasador zapytał, kto myśli o rozpoczęciu kariery w sektorze agrotechnologicznym, żaden z uczestników nie podniósł ręki, ale po całej sesji kilka dziewcząt powiedziało rolnictwu „tak”. Nadzieja wciąż tam jest.

Źródło: agroberichtenbuitenland.nl

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *