Connect with us

Najważniejsze wiadomości

DVIDS – Nachrichten – 50. żołnierze regionalnej grupy samopomocy przygotowują posiłek z miejscowymi w Polsce

Published

on

DVIDS – Nachrichten – 50. żołnierze regionalnej grupy samopomocy przygotowują posiłek z miejscowymi w Polsce

Kiedy żołnierze amerykańscy wyjeżdżają za granicę, mogą budować więzi między sobą poprzez wspólne doświadczenia lub z powodu wspólnych interesów strategicznych ich krajów z obcymi, sojuszniczymi żołnierzami, lub z powodu czegoś znacznie bardziej podstawowego – jak jedzenie.

Żołnierze 50. Regionalnej Grupy Samopomocy (RSG) dosłownie zakasali rękawy, aby dzielić kuchnię w Powidzskim Centrum Kultury w Powidzu z członkiniami lokalnej organizacji kobiecej, która zebrała się na imprezach kulinarnych 5 października 2021 r.

„Chcieliśmy przybliżyć amerykańskim żołnierzom więcej mieszkańców Powidza, więc pomyśleliśmy, że wspólne gotowanie tradycyjnych polskich potraw będzie fajnym projektem i pomoże im lepiej się poznać” – powiedział Robert Czechorowski, dyrektor Centrum Kultury w Powidzu.

Żołnierze, głównie pod kierunkiem pań, pomagali przygotować obfity posiłek, na który składały się pierogi, placki ziemniaczane i sandacz z kremowym sosem, który jest lokalną specjalnością. (Sandacz jest bliskim europejskim krewnym sandacza.) Następnie żołnierze zasiedli do posiłku z miejscowymi mieszkańcami Powidza, którzy wzięli udział w tym wieczornym programie.

Żołnierze powiedzieli, że bariera językowa nie wpłynęła na ich zdolność do pracy w kuchni z gospodarzami, ponieważ wielu aspektów podstawowego przygotowania żywności można nauczyć się poprzez proste demonstracje.

„Wciąż moglibyśmy się synchronizować, przygotowywać dania i śmiać się razem” – powiedział major armii Joshua Franqui, dyrektor wywiadu 50. RSG. „Uwielbiam gotować, więc było to jedno z najlepszych doświadczeń, jakie miałem podczas serwowania potraw, zwłaszcza poznawanie nowych przepisów i dzielenie się nimi ze społecznością”.

Już trwają planowanie kolejnego wieczoru kulinarnego z 50. mieszkańcami RSG i Powidza. Następnym razem w menu pojawią się dania kuchni amerykańskiej.

„To było wspaniałe doświadczenie i świetna okazja do poznania kultury” – powiedział Spc. Lamar Harris, analityk wywiadu. „Widać, że te panie gotują razem od jakiegoś czasu i gotują z dużą pasją. Naprawdę fajnie jest brać udział w zorganizowanym chaosie z takimi ludźmi.”

50. RSG ma siedzibę w Homestead na Florydzie i jest wysłana do Polski w celu wsparcia Atlantic Resolve.

###

Data nagrania: 05/10/2021
Data wydania: 10/13/2021 10:29 AM
Identyfikator historii: 407158
Lokalizacja: POWIDZ, PL

Widoki internetowe: 11
Pliki do pobrania: 0

DOMENA PUBLICZNA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *