Kukurydza pozostaje nienaruszona od talerza do kupy. Jasnożółte jądra występujące w naszych ulubionych letnich potrawach mogą pojawić się – pozornie niestrawione – w łazience po kilku godzinach. Jak kukurydza przeżywa układ pokarmowy? A może co ważniejsze, czy powinieneś nawet jeść ciężko strawne jedzenie?
Okazuje się, że Twój układ pokarmowy wykonuje więcej pracy niż myślisz, więc na razie nie pomijaj kukurydzy. Według Andrei Watson, dietetyka przeżuwaczy z University of Nebraska-Lincoln, żółte jądra w twojej kupie to tak naprawdę tylko zewnętrzna powłoka ziaren kukurydzy.
Ziarna kukurydzy to nasiona zawierające cenny materiał genetyczny. Kluczem do przetrwania nasion jest woskowata, żółta powłoka zewnętrzna, która chroni materiał genetyczny przed warunkami atmosferycznymi, szkodnikami i transportem. Fakt, że trudno się zepsuć, jest w rzeczywistości idealny dla rośliny. Powłoka zewnętrzna zawdzięcza swoją sprężystość twardości błonnik zwana celulozą, której ludzie nie mają odpowiednich enzymów ani bakterii jelitowych do strawienia.
Związane z: Czy cukier wywołuje u dzieci hiper?
Nawet przeżuwacze, takie jak bydło, które są znacznie lepiej przygotowane do trawienia celulozy, nie zawsze mogą w pełni strawić kukurydzę, powiedział Watson dla Live Science. Podczas gdy bydło nie je tej samej słodkiej i miękkiej kukurydzy co my (jedzą twardszą, bardziej dojrzałą kukurydzę, którą można przechowywać przez długi czas), one również mają całe ziarna widoczne w ich łajnie. Naukowcy wykonali brudną robotę, wybierając te wyrzucone ziarna i analizując ich zawartość odżywczą. „Okazało się [the kernels] zostały trochę strawione ”- powiedział Watson.
Dobra wiadomość jest taka, że celuloza stanowi tylko około 10% kukurydzy, powiedział Watson. Tak więc pozostałe 90% to przydatne pożywienie. Kukurydza jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, skrobi i przeciwutleniaczy znanych jako karotenoidy, które nadają warzywom, takim jak kukurydza i marchew, oszałamiające kolory. Jednak w kukurydzy jest mniej karotenoidów niż w typowej porcji zielonych warzyw liściastych, zgodnie z a Raport Uniwersytetu Tufts 2019.
Jest sposób, aby kukurydza była bardziej strawna i całkowicie zniknęła z kupy: przetwarzanie. „Im więcej go przetwarzasz, tym łatwiej jest trawić” – powiedział Watson. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i zwierząt. Mielenie, mielenie na mokro, gotowanie – na każdym etapie przetwarzania te ciężkostrawne cząsteczki włókna są nieco bardziej niszczone, powiedziała.
W rzeczywistości większość spożywanej kukurydzy jest przetwarzana. Raport Tufts University szacuje, że każdy Amerykanin zjada 160 funtów. (70 kilogramów) kukurydzy rocznie. Zdecydowana większość tej kukurydzy nie jest ciężkostrawnymi ziarnami odgryzanymi z kolby, ale kukurydza, która została przekształcona w miękkie tortille, frytki, popcorn i – tę dużą – syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy.
Łatwiejszego do strawienia nie należy jednak mylić ze zdrowszym. Spojrzenie na fakty żywieniowe pokazuje popularne przetworzone produkty kukurydziane, takie jak olej kukurydziany i syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozytracą większość korzystnego błonnika i składników odżywczych podczas przetwarzania. Ziarna kukurydzy w kupie mogą być dziwne, ale nie są szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości jest to znak, że jesz kukurydzę w jednej z najzdrowszych postaci. Najlepsza rada firmy Watson, aby unikać oglądania całych ziaren w łazience: żuj ostrożnie.
Pierwotnie opublikowane w Live Science.