Polska jest jednym z czołowych producentów truskawek w Unii Europejskiej. Powierzchnia upraw truskawek stanowi 27-28% całkowitej powierzchni upraw jagód w kraju.
Pod względem produkcji truskawek Polska zajmuje trzecie miejsce wśród krajów Unii Europejskiej z 13% udziałem w produkcji unijnej i trzynaste na rynku światowym. Światowym liderem na rynku truskawek pozostają Chiny z produkcją ponad 3,3 mln ton oraz w mniejszym stopniu Stany Zjednoczone ze zbiorami ponad 1 mln ton. W Unii Europejskiej do grona największych producentów truskawek, poza Polską, należy Hiszpania z 25% udziałem w unijnej produkcji oraz Niemcy z 14% udziałem. Popularność uprawy truskawek w Polsce wynika z korzystnych warunków glebowo-klimatycznych, krajowego popytu na owoce deserowe i owoce w puszkach oraz utrzymującego się popytu ze strony konsumentów zagranicznych – głównie na truskawki mrożone. Ich rosnąca dostępność sprzyja również spożyciu truskawek.
Obecnie sezon truskawkowy rozpoczyna się na początku drugiego kwartału (dzięki owocom z upraw szklarniowych) i trwa do późnej jesieni, kiedy dostępne są owoce z powtórnych odmian. Produkcja truskawek odbywa się głównie w mniejszych rodzinnych gospodarstwach prowadzących plantacje o powierzchni od 1 do 10 ha. Uprawa truskawek w Polsce charakteryzuje się wyraźną regionalizacją.
Największe obszary upraw znajdują się w:
- Województwo Mazowieckie (53% krajowej powierzchni truskawek).
- Województwo Lubelskie (z udziałem 14%),
- województwo świętokrzyskie (z udziałem 8%) oraz
- Województwo Łódzkie (z udziałem 6%).
Więcej informacji:
Ministerstwo Rolnictwa, Przyrody i Jakości Żywności Holandii
www.government.nl/en