technologia
Carrefour inwestuje w cztery polskie startupy z branży foodtech
Cztery polskie startupy z sektora foodtech były przyznał stypendium przez Fundację Carrefour, podała spółka.
Firmy to Food Jack, KuMin.Sys, Nielone i Yoush. Fundacja Inkubator Technologiczny wraz z partnerem merytorycznym foodtech.ac. realizuje projekt.
Startupy otrzymały łącznie 100 000 euro, które zostaną przeznaczone na rozwój produktów, marketing, sprzedaż i pozyskiwanie inwestorów.
Fundacja Carrefour
Co roku Fundacja Carrefour wspiera organizacje pracujące nad wspólną zmianą diety.
Placówka skupia się m.in. na zwalczaniu wykluczenia społecznego, rozwoju rolnictwa oraz wspieraniu zawodów gastronomicznych.
W tym roku po raz pierwszy fundacja wspiera polskie inwestycje w nowe technologie mające na celu ograniczenie wpływu żywności na środowisko.
Stypendium jest administrowane przez Fundację Inkubator Technologiczny, która prowadzi program Youth Business Poland oraz program akceleracji startupów foodtech.ac, w którym wzięły udział wszystkie cztery innowacyjne firmy.
Innowacyjne firmy we wczesnej fazie rozwoju otrzymają również indywidualne wsparcie mentorskie od doświadczonych ekspertów z branży foodtech – kontynuuje detalista.
Justyna Orzeł, Wiceprezes Zarządu, Sekretarz Generalny i Dyrektor Personalny w Carrefour Polska, powiedziała: „Carrefour od lat prowadzi szereg działań, aby stać się światowym liderem w zakresie zmian żywieniowych i oferować swoim klientom zdrowe, zrównoważone i zrównoważone rozwiązania w zakresie produkcji i konsumpcji żywności Pogoń za innowacjami jest częścią naszego DNA, dlatego cieszymy się, że Fundacja Carrefour wspiera przyszłe inicjatywy na naszym rynku.
„Za decyzją stoi nie tylko potrzeba odpowiedzi na wyzwania przyszłości, ale także chęć odpowiedzi na oczekiwania coraz większej liczby osób poszukujących zdrowych produktów i odpowiedzialnie przygotowanych usług.”
Wybrane startupy
Food Jack oferuje roślinną alternatywę dla mięsa na bazie chlebowca, zwanego po polsku chlebowcem.
To zdrowy produkt zawierający witaminy, minerały i przeciwutleniacze, który wygląda i smakuje jak szarpana wołowina.
Food Jack obecnie sprzedaje przyprawione i gotowe do spożycia zestawy z własnego sklepu internetowego.
Celem jest rozszerzenie jej obecności w sklepach detalicznych i wykorzystanie owoców chlebowca jako podstawy dań w restauracjach wegańskich i wegetariańskich.
Food Jack prowadzi zaawansowane projekty badawczo-rozwojowe mające na celu poszerzenie swojej oferty o substytuty mięsa i ryb oraz dania gotowe.
KuMin.Sys to opracowany przez Venturis HoReCa system informatyczny dla branży HoReCa, który umożliwia pomiar ilości, struktury, przyczyn i wartości marnowanej żywności.
Aplikacja pomaga identyfikować nadwyżki żywności na różnych etapach jej produkcji i dystrybucji, a następnie umożliwia użytkownikom wdrażanie planów odtworzenia.
W ramach projektu pilotażowego KuMin.Sys wykorzysta swoją technologię, aby pomóc ograniczyć marnowanie żywności w przedszkolu i szkole.
Unclean to roślinny substytut mielonej wołowiny z białka sojowego. Jest bogaty w żelazo, wapń i witaminy, w tym D2, B12, B2 i E.
Otrzymana dotacja pozwala na dalszy rozwój technologii produkcji, wydłużenie okresu przydatności do spożycia oraz wprowadzenie nowych kategorii produktów.
Yoush to pełnowartościowy, roślinny posiłek, który można przygotować w pięć minut.
Stworzony ze składników naturalnego pochodzenia, skierowany jest do osób, które nie mają czasu, możliwości ani pomysłu na zdrowy i pożywny posiłek.
Startup planuje również oferować posiłki w innych formatach gotowych do spożycia i wprowadzać je do sprzedaży w sklepach detalicznych.
© 2022 Europejski magazyn supermarketów. Artykuł autorstwa Conora Farrelly’ego. Aby uzyskać więcej informacji o handlu detalicznym, kliknij tutaj. Kliknij Zapisz się do zalogować się ESM: Europejski Magazyn Supermarketów.