Connect with us

technologia

Ups, moje tłuczone ziemniaki to zupa. Oto, jak je zagęścić

Published

on

Ups, moje tłuczone ziemniaki to zupa.  Oto, jak je zagęścić
Doskonałe przepisy na puree ziemniaczane

Beth Dreiling Owls

Jeśli chodzi o Idealne puree ziemniaczaneNajlepsza obrona to dobra zniewaga. Sprawdźmy podstawy.

  1. Użyj odpowiedniego rodzaju skrobiowego ziemniaka, który stanie się miękki i puszysty po ugotowaniu, takiego jak: B. Złoto rdzy lub jukonu zamiast odmian woskowych, takich jak młode ziemniaki o czerwonej skórce.

  2. Ziemniaki przekłuwać widelcem tylko do miękkości, zamiast przegotowywać je, aż się rozpadną i staną się wilgotne.

  3. Odcedź ziemniaki na sicie i odstaw na około 3 minuty, aż powierzchnia wyparuje. Przestajesz energicznie płynąć, a krawędzie wyglądają trochę kredowo. Ale nie pozwól im stać tak długo, żeby zmarzły. Ziemniaki powinny być rozgrzane i przyprawione.

  4. Nie rozgniataj ziemniaków niczym, co chcesz podłączyć. Oznacza to, że żadne miksery, roboty kuchenne ani miksery nie sprawią, że ziemniaki będą lepkie. Aby uzyskać gładkie puree, użyj młynka do żywności lub prasy do ziemniaków. Jeśli nie masz nic przeciwko bardziej rustykalnej konsystencji, użyj ręcznego tłuczka do ziemniaków lub zetrzyj go dużą drewnianą łyżką.

  5. Stopniowo dodawaj płyn (np. Mleko, pół na pół lub śmietanę). Upewnij się, że jest ciepła i nie wychodzi prosto z lodówki, po prostu mieszaj, aż się zmiksuje. O wiele łatwiej jest dodać więcej płynów niż naprawić mokry bałagan.

Jeśli pomimo tych wskazówek ziemniaki stają się zbyt rzadkie, wypróbuj jedną z tych sztuczek.

  1. Przenieś ziemniaki do płytkiego pojemnika i umieść je w piecu o temperaturze 325 ° F do wyschnięcia na 10 do 15 minut. Działa to lepiej niż próba wygotowania nadmiaru wilgoci z kuchenki w rondelku, który należy zamieszać, aby ziemniaki nie przypaliły się na dnie.

  2. Ugotuj więcej ziemniaków i zetrzyj je prawidłowo (patrz kroki 2-4 powyżej), ale bez dodatkowego płynu, a następnie złóż je w płynną porcję.

  3. Wmieszaj odwodnione puree ziemniaczane po jednej łyżce stołowej, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Smak i konsystencja tłuczonych ziemniaków nie każdemu odpowiada, ale mogą uratować dzień iw tym przypadku zdziałać cuda.

  4. Do ciepłych ziemniaków wbij odrobinę skrobi kukurydzianej, po jednej łyżeczce, aż ziemniaki zgęstnieją. Ziemniaki muszą być ciepłe. Możesz również użyć skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej, chociaż większość szefów kuchni rzadziej ma te produkty pod ręką. Nie używaj mąki. nie traci swojego surowego smaku w cieple ziemniaków bez większego gotowania i mieszania, co zamienia jeden problem na inny.

READ  Dziś rozpoczynają się pierwsze publiczne bety systemów operacyjnych nowej generacji firmy Apple – Ars Technica
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *