Nauka
Od 2 sierpnia jesteśmy zadłużeni ekologicznie
Według szacunków światowe zużycie odpowiada 1,7 zasobów planety. 2 sierpnia to Dzień Przedłużenia Ziemi (znany również jako Dzień Długu Ekologicznego), który 30 lat temu przypadał 19 grudnia. Wyrzucamy żywność, marnowaną wodę i energię. A trzeba: odrzucać, ograniczać, ponownie wykorzystywać, poddawać recyklingowi i gnić – apeluje Instytut Ochrony Środowiska.
W Dniu Przekroczenia Ziemi zużycie zasobów naturalnych przez ludzkość przekracza zdolność Ziemi do ich zaopatrzenia lub uzupełnienia w ciągu roku. Według Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego datę tę wyznacza się poprzez podzielenie całkowitych zasobów naturalnych biosfery przez globalny ślad ekologiczny, a następnie pomnożenie przez liczbę dni w roku.
Global Footprint Network szacuje, że ludzie zużywają znacznie więcej zasobów, niż Ziemia jest w stanie w naturalny sposób odnowić, i wytwarzają znacznie więcej odpadów, niż są w stanie wchłonąć.
OD MAJA POLACY TOŃĄ ZADŁUŻENIE
2 maja przypadł w Polsce Dzień Długu Ekologicznego. Ten dzień przypadał na maj w Niemczech, Francji i Japonii. Kupujemy za dużo, niezależnie od kosztów ekologicznych, jak wynika z raportu Eurostatu „Konsumenci i gospodarka o obiegu zamkniętym”.
Konsumpcjonizm (z łac konsumpcja – konsumpcja) polega na nadmiernym i nieuzasadnionym nabywaniu dóbr i usług materialnych, z pominięciem kosztów społecznych, ekologicznych i indywidualnych.
Eksperci Instytutu Ochrony Środowiska wyjaśniają, że konsumpcja ta zaspokaja potrzeby wtórne, na przykład żądzę władzy, prestiżu, dominacji, wpływów i wyższej pozycji społecznej. Często sprowadza się to do stylu życia nastawionego przede wszystkim na konsumpcję i posiadanie.
„Wytwarzając produkty, człowiek wpływa na środowisko bezpośrednio i pośrednio na wiele sposobów: od zużycia zasobów, takich jak woda, minerały, gleba, po emisję substancji zanieczyszczających do wody, gleby, powietrza, aż po naruszanie struktur i obiektów naturalnych. procesy. Świadomość tych wszystkich konsekwencji związanych z konsumpcją produktu powinna zachęcać do zakupu dóbr naprawdę niezbędnych, których produkcja jest jak najbardziej neutralna dla środowiska” – mówi dyrektor instytutu dr Krystian Szczepański.
184 CHLEBY W ŚMIECI – CO DRUGI, KAŻDY DZIEŃ, PRZEZ CAŁY ROK
Marnotrawstwo nie tylko wpływa na budżet rodzinny, ale ma także konsekwencje gospodarcze, społeczne i ekologiczne, które wykraczają poza wymiar indywidualny.
„W Polsce co sekundę w ciągu roku w całym łańcuchu dostaw żywności wyrzuca się prawie 153 kg żywności, a w polskich domach aż 92 kg. To tak, jakby każdego dnia, przez cały rok, co sekundę, Polacy wyrzucają 184 bochenki chleba” – mówi Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska, który w ramach PROM przeprowadził badanie dotyczące strat i marnotrawienia żywności w Polsce . projekt.
Wyjaśnia, że produkcja żywności stanowi znaczne obciążenie dla środowiska, w tym koszty wody i energii, które są marnowane w postaci wyrzucanej żywności. Wyrzucenie 1 kg odpadów wieprzowych to około 6 tys. litrów wody użytej do jej produkcji, a 1 kg wyrzuconego chleba to równowartość 1,6 tys. litrów zmarnowanej wody.
ZMIEŃ WYSIŁKI MYŚLENIA – NAPRAW, DARUJ, NIE WYRZUCAJ
Zgodnie z filozofią „zero waste” konsumenci muszą przestrzegać zasad: odrzucać, ograniczać, ponownie wykorzystywać, poddawać recyklingowi, gnić.
„Życie zgodnie z tymi zasadami ma na celu zmniejszenie ilości odpadów wytwarzanych przez rodziny, ograniczenie konsumpcji, zmniejszenie liczby nieprzemyślanych zakupów i marnowania żywności. Warto zaczynać nawet od małych kroków, przemyślanych i odpowiedzialnych zakupów, a z pewnością będą one miały pozytywny wpływ na stan naszej planety” – mówią ekolodzy z Instytutu Ochrony Środowiska
Przyznają, że konsekwentne wdrażanie wszystkich pięciu zasad w życiu codziennym wymaga zmiany nawyków i rezygnacji z wielu udogodnień. Dlatego wiele osób stopniowo ogranicza wytwarzanie odpadów.
„Obecnie tylko 43% z nas decyduje się na naprawę zepsutej elektroniki, a 37% na naprawę zepsutego sprzętu AGD. Jednak coraz częściej decydujemy się na oddawanie sprzętu, którego już nie potrzebujemy, innym osobom. Nadawanie produktom drugiego życia lub kupowanie ich z drugiej ręki faktycznie pomaga zmniejszyć wpływ naszych decyzji zakupowych na środowisko” – twierdzą eksperci ds. ochrony środowiska.
PAP – Nauka w Polsce
kol/ agt/ kap/
tr. RL
Fundacja PAP umożliwia nieodpłatne przedrukowanie artykułów z portalu Nauka w Polsce pod warunkiem otrzymania raz w miesiącu wiadomości e-mail o korzystaniu z portalu i wskazaniu pochodzenia artykułu. Na stronach internetowych i portalach internetowych należy podawać adres: Źródło: www.scienceinpoland.pl, natomiast w czasopismach – adnotację: Źródło: Nauka w Polsce – www.scienceinpoland.pl. W przypadku serwisów społecznościowych należy podać jedynie tytuł i lead przesyłki naszej agencji wraz z linkiem prowadzącym do tekstu artykułu na naszej stronie, tak jak widnieje on na naszym profilu na Facebooku.
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”