Nauka
Testy sugerują, że sezon na borówki może być dłuższy dzięki tej technologii
Zbiory borówki na półkuli północnej są w pełnym rozkwicie. Branża niebieskich owoców na obu półkulach może wkrótce dysponować innowacyjnym narzędziem do przedłużania sezonowości i ograniczania marnotrawstwa żywności. Wyniki badań przeprowadzonych na borówkach po zastosowaniu innowacyjnej technologii z opatentowanym systemem dostarczania 1-MCP wykazały wolniejszy efekt dojrzewania. Zaprawiane borówki utrzymywały bardzo dobrą jakość spożywczą i jędrność przez pełne 49 dni trwania testu.
Światowy rynek borówki został wyceniony na ponad 8 miliardów dolarów (wg IndexBox w 2021 roku). Oczekuje się wzrostu do 2,3 miliona ton do 2030 roku. Prognozy wzrostu dla branży borówkowej są optymistyczne, ale sektor wciąż stoi przed pewnymi wyzwaniami. Jednym z nich jest sezonowość świeżych owoców. Czy możemy „kupić” hodowcom borówki więcej czasu?
„Badania podkreślają potencjał technologii Vidre+™, która może zapewnić elastyczność zarządzania czasem i możliwość dostarczania świeższych jagód wzdłuż dłuższych tras łańcucha dostaw. Technologia wykazała pozytywny wpływ na świeżo zebrane borówki, charakteryzujące się zmniejszoną utratą masy, poprawą ogólnej jakości, zwiększoną jędrnością owoców i lepszą retencją niezbędnych składników, takich jak witamina C i przeciwutleniacze. – mówi dr Tim Malefyt, CTO Fresh Inset.
Technologia Vidre+™ to opatentowany system umożliwiający uwalnianie 1-MCP 1-2 godziny po zapakowaniu i stopniowe uwalnianie w opakowaniu przez ponad 30 godzin za pomocą prostej w użyciu łatki. Uwalnianie produktu jest wyzwalane przez wilgoć wewnątrz zapakowanego produktu. Ta najnowocześniejsza technologia może teraz chronić etylen – naturalny gaz roślinny i hormon, który odgrywa ważną rolę zarówno w dojrzewaniu, jak i zmiękczaniu/rozkładzie owoców. Jest już stosowany w Argentynie i oczekuje na zatwierdzenie przez organy regulacyjne na kluczowych rynkach produkcji żywności, w tym w obu Amerykach.
Badania zostały zlecone przez Fresh Inset i prowadzone przez dr Dorotę Wichrowską z Polskiej Akademii Górniczo-Hutniczej latem 2022 roku. Wyniki pokazały wpływ technologii Vidre+™ na borówki.
Borówki potraktowane klejem 1-MCP Vidre+™ straciły mniej na wadze i dłużej zachowały lepszą jakość żywności i jędrność w porównaniu z owocami nietraktowanymi.
- W okresie testowym terapia Vidre+™ wykazała 2-3% redukcję utraty wagi w porównaniu z grupą nieleczoną.
- Zaprawiane owoce zachowywały doskonałą jakość pokarmową przez 35 dni doświadczenia i bardzo dobrą jakość pokarmową przez pełne 49 dni doświadczenia.
- Nietraktowane owoce zaczęły mięknąć po 21 dniach vs. po 35 dniach dla zaprawianych owoców.
- Po 28 dniach przechowywania w chłodni, potraktowane jagody miały o 83% więcej witaminy C i o 33% więcej antyoksydantów
o świeżej insercji
Fresh Inset SA (spółka akcyjna) to foodtech z Torunia, założona w 2017 roku przez naukowców z Synthex Technologies i rozwijana przez międzynarodowy zespół składający się z grupy doświadczonych naukowców, agronomów, inżynierów, ekspertów branży opakowaniowej i prawników zajmujących się własnością intelektualną na całym świecie , w krajach takich jak Stany Zjednoczone, Argentyna, Brazylia, Peru i Polska. Firma opracowała i opatentowała ekskluzywny Vidre+MT technologia przedłużająca świeżość zebranych owoców, warzyw i kwiatów. Produkt firmy został opatentowany w ponad 50 krajach i jest obecnie dostępny na rynkach Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Fresh Inset jest członkiem International Fresh Produce Association (IFPA) i Greentown Labs. W maju 2023 roku Fresh Inset został nagrodzony Orłem Innowacji – konkursem organizowanym przez Rzeczpospolita business daily, uznając najbardziej innowacyjne firmy polskiej gospodarki. Firma została uznana za „Start-up z potencjałem Polska – Świat”.
Wideo+MT jest postępem następnej generacji. zastosowanie technologii 1-MCP, która wykładniczo zwiększa korzyści z konserwacji produktów poprzez łagodzenie wpływu etylenu. Badania przeprowadzone na 5 kontynentach dowodzą, że technologia działa w przypadku wielu upraw i odmian, od awokado po winogrona, limonki, gruszki, pomidory, paprykę i wiele innych. Vidre+™ posiada mechanizm czasowego i stopniowego uwalniania, który umożliwia traktowanie produktów 1-MCP bezpośrednio w opakowaniu, eliminując potrzebę 24-godzinnej aplikacji w zamkniętym pomieszczeniu magazynowym lub w hermetycznych pojemnikach. Dostępna w postaci klejów powlekanych, etykiet i folii, technologia ta pozwala na stosowanie 1-MCP we wszystkich produktach i otwiera nowe rodzaje produktów, o których wiadomo, że reagują na 1-MCP, ale nie uzyskały korzyści ze względu na ograniczenia aplikacji 1. Produkty MCP (które są natychmiast uwalniane i muszą być stosowane w hermetycznym przechowywaniu przez 24 godziny lub w hermetycznym opakowaniu).
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”