Nauka
Pierogi mamy to smak domu
BROOKLYN, Ohio — Pierogi uważane są za narodowe danie Polski. Ale jest wielu długoletnich Clevelandrów, którzy twierdzą, że małe kieszenie smakołyków są również narodowym daniem północno-wschodniego Ohio.
Pierogi to małe półokrągłe knedle zrobione z ciasta i wypełnione różnymi składnikami, które mogą być słodkie, pikantne lub pikantne. Wiele rodzin ma przepisy na własną, niepowtarzalną wersję farszu.
Narodowy Dzień Pierogów obchodzony jest 8 października. Z tej okazji wybraliśmy się do Mom’s Pierogies, która produkuje i sprzedaje mrożone pierogi i gorące dania na wynos ze swojego sklepu przy 8467 Memphis Ave. na Brooklynie. Chcieliśmy spróbować pierogów w standardowym menu i poczuć, co sprawia, że stali bywalcy wracają.
Historia Pierogów Mamy zaczyna się na początku XXI wieku, kiedy właścicielka Janet Vedda zainspirowała się, by wykorzystać przepisy swojej matki Bernice Domaradzkiej do robienia i sprzedawania pierogów rodzinie i przyjaciołom podczas świąt. Vedda szukała sposobu na pomoc w wydatkach rodzinnych po zwolnieniu męża.
Kiedy naciskała matkę o przepis na makaron, Vedda mówi, że „udzieliła mi swojej tradycyjnej odpowiedzi: 'Po prostu weź trochę tego, trochę tamtego…’
„A kiedy poprosiłem ją o pomiary, spojrzała na mnie, jakbym miał trzy głowy”, powiedziała Vedda ze śmiechem.
„Nie pamiętam, jak robiłam je, gdy moja mama dorastała, więc zajęło mi prawie 10 lat, aby naprawdę dobrze wyrobić ciasto. Pewnego dnia ugniatanie ciasta po prostu „wyglądało jak” mama i wiedziałem, że w końcu je dostałem”.
Mom’s Pierogies został otwarty jako sklep stacjonarny w sierpniu 2018 roku. Vedda, jej mąż, Jeremy i Domaradzki codziennie robią pierogi ręcznie, w małym sklepie, który, co dziwne, był sklepem z pierogami, zanim Vedda wynajęła miejsce.
Podczas gdy Domaradzki może pretendować do miękkiego ciasta, które otacza Pierogi Mamy, wiele z prezentowanych smaków pochodzi od klientów poszukujących smaku swojego dzieciństwa.
„Będziemy mieć klientów, którzy będą przychodzić i pytać, czy kiedykolwiek zrobimy to lub tamto, ponieważ pamiętają, co zrobiłaby ich matka lub babcia, gdy dorastali” – powiedział Vedda. „Mówię im, że wypróbuję, a potem bawię się nim, aż będzie dla mnie odpowiedni, a potem każę im spróbować.
„Największą nagrodą dla mnie jest, gdy ktoś wraca i mówi: 'Wow! To mnie naprawdę zaskoczyło, bardzo dziękuję! Nie chodzi o to, że tylko robimy jedzenie, uszczęśliwiamy ludzi”.
Reputacja Mom’s Pierogies rosła tak szybko, że w 2020 roku Netflix skontaktował się z Veddą, prosząc o zaprezentowanie firmy w ich oryginalnym serialu „Fresh, Fried and Crispy”.
Menu ma 21 smaków. Vedda ma pod ręką kilkanaście tradycyjnych i najpopularniejszych smaków. Dwa do trzech dodatkowych smaków zmienia się co dwa tygodnie. Są też specjalne roczne pierogi, które są zawsze poszukiwane każdej jesieni.
W październiku Vedda oferuje pierogi z dynią, chipotle i serem pleśniowym. W listopadzie goście domagają się corocznych pierogów na Święto Dziękczynienia – nadziewanych świeżo pieczonym indykiem, farszem i porcją sosu garnkowego firmy Vedda.
Zaczyna przyjmować zamówienia w przedsprzedaży na specjalność Święto Dziękczynienia 1 października, chociaż stali klienci zaczynają składać zamówienia już w środku lata.
Oprócz pierogów w menu pojawiają się tradycyjne polskie dania, gdy Vedda „rozgrzewa się”, takie jak gołąbki, barszcz czy zupa brokułowo-serowa.
„Chcę, aby każdy, kto przechodzi przez nasze drzwi, czuł się jak rodzina, że wrócił do domu, czuje się komfortowo i wkrótce będzie jadł dobrą domową kuchnię” – powiedziała.
„Oczywiście chodzi o zarabianie pieniędzy, ale może to być również nudne i stresujące. Dla mnie bardziej chodzi o poznawanie dobrych ludzi. Kiedy uśmiechnięta twarz przechodzi przez te drzwi i dowiadujemy się trochę o nich i ich rodzinach, to właśnie to utrzymuje mnie przy zdrowych zmysłach.
„Spotkałem wielu wspaniałych ludzi i miałem niesamowite doświadczenia, których inaczej bym nie miał” – wyjaśnił Vedda. „Mój sklep ma na celu łączenie ludzi oraz tworzenie wspomnień i szczęścia, które możemy pomóc w tworzeniu. W dzisiejszych czasach wszyscy tego potrzebujemy. A czy jest lepszy sposób na zjednoczenie ludzi niż talerz dobrego jedzenia?”
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”