Connect with us

Gospodarka

Panika zakupowa prowadzi do niedoborów cukru w ​​polskich supermarketach

Published

on

Panika zakupowa prowadzi do niedoborów cukru w ​​polskich supermarketach

Niektóre sieci supermarketów w Polsce zaczęły racjonować sprzedaż cukru po gwałtownych zakupach wśród konsumentów w związku z obawami o niedobory i podwyżki cen, które sprawiły, że wiele półek pozostało pustych.

Minister rolnictwa Henryk Kowalczyk zapewnił jednak, że cukru w ​​kraju nie brakuje, a chwilowa niedostępność w sklepach to efekt paniki zakupowej.

„Panika pojawiła się z powodu małego problemu, a mianowicie problemów logistycznych w sieci handlowej” – powiedział Kowalczyk Polskiemu Radiu. „Państwo nie ma problemu z zaopatrzeniem… ale minie kilka dni, zanim panika ustanie. Zapewniam wszystkich. Cukier tam jest, ale nie jest to też produkt, który powinien być spożywany w dużych ilościach”.

Problem zaostrzyły również niektóre małe sklepy, które zaczęły kupować cukier luzem w supermarketach, gdzie sprzedawano go taniej niż hurtowo. Rzeczpospolita codziennie, powołując się na źródła branżowe.

„Od pewnego czasu obserwujemy, że ze względu na zmniejszającą się dostępność tego produktu na polskim rynku, niektórzy klienci kupują cukier w naszych sklepach w ilościach niedetalicznych” – Marcin Hadaj, kierownik ds. komunikacji korporacyjnej w Biedronce, dużej sieci dyskontowej. , powiedział serwis informacyjny Wirtualne Media.

Niektórzy klienci dużych sieci supermarketów kupowali jednorazowo 50-100 kilogramów cukru Rzeczpospolita. W rezultacie Biedronka ograniczyła kupujących do maksymalnego zakupu 10 kilogramów. Kilka innych sieci, w tym Aldi i Netto, wprowadziło podobne środki.

Wielu komentatorów porównuje sytuację do czasów PRL, kiedy puste półki były powszechnym widokiem, a wiele produktów było trudno dostępnych.

READ  Ból twarzy - TVN24

„Moja teściowa czuła się dziś o 46 lat młodsza” – napisał na Twitterze Krzysztof Adam Kowalczyk. Rzeczpospolita redaktor biznesowy. „Kasjerka w osiedlowym sklepie powiedziała jej konspiracyjnym szeptem: „Krysiu, mam coś dla ciebie”. I wyciągnęła spod lady kilogram cukru.

Eksperci zapewniają, że Polska, trzeci co do wielkości producent cukru w ​​Europie, ma wystarczające zapasy surowca. Zauważają jednak, że cena wzrosła o około 40% w ciągu roku ze względu na rosnące koszty nawozów, środków ochrony roślin, paliwa i pracy. W zeszłym miesiącu inflacja osiągnęła najwyższy poziom od 25 lat.

Na ceny cukru wpływa również rosnący popyt na biopaliwa z buraków cukrowych – powiedział cytowany przez Business Insider Polska Jakub Olipra, ekonomista Banku Credit Agricole.

„Naprawdę nie martwiłbym się dostępnością cukru na rynku krajowym” – powiedziała Olipra, dodając, że „żaden system logistyczny nie jest w stanie pomieścić konsumentów, którzy kupują cukier w ilościach hurtowych”.

Według Związku Producentów Cukru w ​​Polsce, produkcja cukru w ​​Polsce w sezonie 2021/22 wyniosła ponad 2,3 mln ton, w porównaniu z 1,98 mln ton w ubiegłym roku, podaje Business Insider.

Inflacja w Polsce osiąga od 25 lat najwyższy poziom 15,6%

Główne zdjęcie kredytowe: Myriam Zille / Unsplash

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *