Connect with us

Najważniejsze wiadomości

UE weryfikuje kontrole bezpieczeństwa produktów mlecznych w Polsce i Holandii

Published

on

UE weryfikuje kontrole bezpieczeństwa produktów mlecznych w Polsce i Holandii

Dwa audyty przeprowadzone przez Dział Zdrowia i Bezpieczeństwa Komisji Europejskiej dotyczyły mleka i przetworów mlecznych w Polsce i Holandii.

Zdalny audyt przeprowadzony przez DG Sante w Polsce w marcu 2021 r. wykazał, że system jest dobrze zaprojektowany, ale brak szkoleń i audytów wewnętrznych osłabiają jego skuteczność.

Produkty mleczne o tradycyjnych cechach są sprzedawane w kraju i produkowane w nieautoryzowanych fabrykach, z naruszeniem prawa UE. Kontrolerzy twierdzą, że procedury zatwierdzania, rejestrowania i umieszczania na liście zakładów będących częścią łańcucha dostaw produktów mleczarskich również nie są w pełni zgodne z przepisami UE.

Podsumowanie znalezionych problemów
Zespół audytowy zidentyfikował luki w zrozumieniu lub wiedzy niektórych inspektorów, z którymi przeprowadzono wywiady, w takich obszarach, jak ocena kryteriów mikrobiologicznych dla Listeria monocytogenes w produktach mlecznych oraz procedury oparte na HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli). Stwierdzili, że ma to negatywny wpływ na poziom kompetencji personelu kontroli urzędowych w tym sektorze.

Oficjalne testy produktów mlecznych pod kątem kryteriów mikrobiologicznych w 2018 i 2019 r. wykryły Listeria monocytogenes w 32 partiach na 1973 próbek i Salmonellę w dwóch partiach na 695 przebadanych próbek. Podczas pobierania próbek zgodnie z kryteriami higieny procesu, gronkowce koagulazo-dodatnie znaleziono w 33 z 1146 partii, a E. coli w 22 partiach z 757 badanych partii.

Działania podjęte w przypadku alarmów mlecznych nie były w pełni satysfakcjonujące i niezgodne z wytycznymi, stwierdzili urzędnicy.

Zespół audytowy ocenił działania podjęte przez organy w związku z dwoma ostrzeżeniami RASFF w 2019 r. dotyczącymi wykrycia Salmonelli w mleku w proszku i Listeria monocytogenes w serze. W przykładzie dotyczącym salmonelli jako przyczynę zidentyfikowano niewystarczającą higienę procesu na linii produkcyjnej. Władze zawiesiły operacje na tej linii, a następnie została ona zamknięta, ale nie pobrały próbek z innych partii, które mogły zostać wyprodukowane na tej samej linii, jak wymagają tego wytyczne.

READ  Polska widzi siłę kupna od ukraińskiego zakładu Chmielnicki, mówi premier

W przypadku Listerii władze stwierdziły niezgodność dopiero po 20 dniach. Opóźnienie to było związane z niezrozumieniem przez władze wymagań i działań, jakie należy podjąć w przypadku próbek pozytywnych poniżej limitu 100 jednostek tworzących kolonie na gram.

„Działania naprawcze ograniczały się do zaangażowanych firm spożywczych i okręgów i nie było dowodów na to, że zebrane informacje zostały wykorzystane do poprawy odpowiednich aspektów systemu kontroli i zapobiegania ewentualnym nawrotom w innych miejscach” – czytamy w raporcie.

Polskie władze poinformowały, że zalecenia zostaną zrealizowane poprzez szkolenie, przypominające funkcjonariuszom o pewnych zasadach i poprawionych listach kontrolnych.

Najważniejsze punkty egzaminu w Holandii
Druga wirtualna ocena w Holandii w październiku 2021 r. wykazała problemy z systemem akredytacji branży spożywczej.

Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) oraz Holenderski Urząd Kontroli Produktów Mlecznych i Jaj (COKZ) mają za mało personelu, co wpływa na skuteczność kontroli urzędowych.

Pracownicy zaangażowani w kontrole urzędowe w sektorze mleczarskim stwierdzili, że przeciążenie pracą prowadziło czasami do opóźnień w kontrolach – głównie w odniesieniu do śledzenia, raportowania i egzekwowania.

Pozytywnie wymieniono szkolenia, umiejętności laboratoryjne i współpracę między różnymi działami.

Zespół audytowy stwierdził, że inspektorzy w większości stosowali najniższą klasyfikację naruszeń, chociaż niektórzy z nich wymagali ostrzeżenia i działań następczych. Odnotowywali również opóźnienia, czasami do trzech miesięcy od daty kontroli, w składaniu raportów i pisemnych ostrzeżeń, wpływające na terminowe korygowanie naruszeń.

W 2020 roku w ramach projektu przetestowano 46 próbek miękkich i dojrzałych serów wyprodukowanych z surowego mleka pod kątem bakterii E. coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC). Stwierdzono go w dwóch próbkach ze skórki serów dojrzewających. Inne badanie dotyczyło surowego mleka do bezpośredniej dostawy do konsumentów. W 2020 r. na 100 próbek surowego mleka krowiego pięć dało wynik pozytywny na wysoką liczbę gronkowców koagulazo-dodatnich, cztery na STEC, a jedyna próbka surowego mleka koziego dała pozytywny wynik na obecność STEC.

READ  Rosyjski Miedwiediew planuje przesunięcie granic Polski | Wiadomości o wojnie między Rosją a Ukrainą

Zespół audytowy przeanalizował pięć powiadomień RASFF dotyczących Listeria monocytogenes, Salmonella i E. coli w serze oraz jedno powiadomienie dotyczące niezadeklarowanych alergenów w serze, które zostały zgłoszone w latach 2020 i 2021. Wszystkie dochodzenia i działania następcze zostały ocenione jako skuteczne.

W odpowiedzi holenderscy urzędnicy powiedzieli, że wady zatwierdzenia dotyczyły tak zwanych rolniczych przetwórców mleka. Jest to stowarzyszenie zrzeszające ponad 500 rolników, którzy przetwarzają część lub całość produkcji mleka surowego na produkty regionalne, często w tradycyjny sposób. Stanowią one tylko 4 procent całkowitego przepływu mleka w Holandii, podczas gdy pozostałe 96 procent pozostaje nienaruszone.

COKZ dokona przeglądu procesu związanego z zezwoleniami i zmieni go do września 2022 r. Agencja opracuje również system zabezpieczeń, aby zapewnić terminową ocenę osób podlegających warunkowemu zatwierdzeniu. COKZ zapewnia również, że ponowna inspekcja zostanie przeprowadzona w ciągu trzech miesięcy od pierwotnej wizyty, a uchybienia zostaną zgłoszone na koniec inspekcji.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *