Connect with us

Nauka

Spożywamy mikrodrobiny plastiku w ilościach, które mogą być szkodliwe

Published

on

Spożywamy mikrodrobiny plastiku w ilościach, które mogą być szkodliwe

Udostępnij na Pintereście
Nowe badania pokazują, że poziomy mikrodrobin plastiku, na które narażeni są ludzie, mogą uszkadzać ludzkie komórki. Desiree Martin / Getty Images
  • Bezprecedensowe badanie sprawdza, jakie poziomy mikroplastików środowiskowych (MP) w ludzkich komórkach mogą powodować uszkodzenia, śmierć lub reakcje alergiczne.
  • Skupienie się na zanieczyszczeniu PM ze znanych źródeł środowiskowych ujawniło, że uszkodzenie komórek może wystąpić, gdy ludzie spożywają duże ilości substancji pochodzących z tych źródeł.
  • Badanie sugeruje, że przyszłe próby złagodzenia PM w środowisku mogą być konieczne dla bezpieczeństwa ludzi.

Nowe badanie, opublikowane w Dziennik materiałów niebezpiecznych, został przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu w Hull i Evangelos Danopoulos, główny autor i doktorant w Hull York Medical School. Obie instytucje znajdują się w Yorku w Wielkiej Brytanii.

Danopoulos mówi:

„Nasze badania pokazują, że spożywamy mikrodrobiny plastiku w ilościach zgodnych ze szkodliwym wpływem na komórki, co w wielu przypadkach jest początkowym wydarzeniem skutków zdrowotnych”.

Rozmawiając z Wiadomości medyczne dzisiajPan Danopoulos podsumował również wyniki trzech poprzednich badań, które przeprowadził z grupą badawczą Human Health and Emerging Environmental Contaminants na Uniwersytecie w Hull.

MP to cząstki plastiku mniejsze niż 5mm (mm). Mogą powstawać w wyniku mechanicznej i środowiskowej degradacji tworzyw sztucznych oraz kondensacji w wyniku ogrzewania lub spalania tworzyw sztucznych w atmosferze.

Naukowcy znaleźli posłów wszędzie: głęboko w oceanie, w arktycznym śniegu i lodzie Antarktyki. Owoce morza, sól kuchenna i woda pitna również zawierają duże ilości parlamentarzystów i są przedmiotem tych dochodzeń, jeśli chodzi o ludzi.

Badanie koncentrowało się na pięć zmiennych efektów zanieczyszczenia MP w komórkach ludzkich, w tym:

  • przeżycie lub śmierć komórki
  • wpływ na komórkową odpowiedź immunologiczną
  • zdolność penetracji ściany komórkowej
  • poziom uszkodzenia komórek
  • zdolność do zmiany struktury genetycznej komórki

Analiza wykazała pierwsze cztery efekty, które wpływają na zdrowie komórek. Dane wykazały również, że przeżycie komórek zależy od: Formy posłów, przy czym MP o nieregularnym kształcie są najbardziej szkodliwe i mogą powodować śmierć komórki.

READ  Hilltop House Poznań, własność Polski

Najczęstsze źródła narażenia ludzi na posłów to:

owoce morza

Posłowie skazili wszystkie aspekty środowiska morskiego, w tym owoce morza. Spożycie takich źródeł morskich przez ludzi jest jedną z dwóch głównych dróg wchłaniania zidentyfikowanych dla narażenia ludzi na MP, drugą jest droga oddechowa.

Ludzie spożywają owoce morza na różne sposoby – w całości, jak ostrygi, lub w częściach, jak udka kraba. Zrozumienie rodzajów skażonych ryb i części ciała oraz ich spożycia przez ludzi jest kluczem do lepszego zrozumienia toksyczności owoców morza.

Sól kuchenna

Rośnie zaniepokojenie potencjalnymi skutkami zdrowotnymi sól kuchenna. Różne rodzaje soli występujące w środowisku mogą przyczyniać się do toksyczności komórek ludzkich, w zależności od ekspozycji. Obejmują one:

  • sól morska
  • sól z jeziora
  • sól gruboziarnista
  • dobrze sól

Stopień skażenia różni się znacznie między tymi źródłami środowiskowymi, ale analiza narażenia ludzi na każde z nich potwierdziła, że ​​sól jest nośnikiem posłów.

woda, woda wszędzie

Różne badania potwierdzić, że woda z kranu i butelkowana woda pitna są źródłami wprowadzania posłów do organizmu człowieka.

Badania toksykologiczne wskazują, że toksyczne działanie MP w wodzie pitnej zależy od ilości spożywanej wody.

Członkowie parlamentu występują we wszystkich środowiskach wodnych, a poziom skażenia, jaki powodują, będzie prawdopodobny wzrost wraz ze wzrostem produkcji, zużycia i odpadów z tworzyw sztucznych.

Odnośnie ograniczeń tego badania, pan Danopoulos powiedział MNT: „Istnieje wielka niepewność co do tego, co dzieje się po spożyciu żywności zanieczyszczonej mikrodrobinami plastiku. Nie wiemy, ile ma potencjału, aby pozostać w naszych ciałach, przekroczyć barierę jelitową lub po prostu zostać wydalony. Ostatecznie określi to, jak niebezpieczne mogą być dla nas mikrodrobiny plastiku. ”

Dodaje: „Do tej pory większość badań toksykologicznych testowała sferyczne mikroplastiki. Konieczna jest zmiana, aby przetestować te o nieregularnych kształtach. My [also] musimy skupić się na badaniach na zwierzętach, aby zrozumieć, jak zachowują się mikrodrobiny plastiku po dostaniu się do naszego ciała. Jednak największą niewiadomą w tej chwili jest to, w jaki sposób połknięte mikroplastiki są wydalane z organizmu. Jest to kluczowy punkt w zrozumieniu prawdziwego poziomu ryzyka. ”

READ  Polskie placówki oświatowe kompleksowo wspierają ukraińskie dzieci, ich edukację ustawiczną – Minister Edukacji RP

Z powodu braku ludzkich świnek morskich naukowcy wykorzystali w tym badaniu ludzkie linie komórkowe, które uznano za dopuszczalne źródła dowodów naukowych na wpływ na zdrowie człowieka.

W bieżących badaniach wykorzystano kontrolowane warunki do przewidywania, co stanie się w rzeczywistych warunkach środowiskowych, przewidując skutki systemowe z komórkowych. Dlatego przyszłe badania będą musiały wprowadzić korekty w oparciu o te zmienne w procesie oceny ryzyka.

Pan Danopoulos podsumował: „Myślę, że odkrycia podkreślają, że istnieje wiele problemów związanych z mikrodrobinami plastiku i ich potencjalnymi skutkami, których nie w pełni rozumiemy”.

Na razie zanieczyszczenie PM będzie nadal rosło wraz ze wzrostem produkcji i zużycia tworzyw sztucznych na całym świecie. Jeśli niewłaściwe gospodarowanie odpadami z tworzyw sztucznych pozostanie stałe lub ich poziom wzrośnie, ryzyko ekologiczne związane z PM prawdopodobnie rozprzestrzeni się na ekosystemy na całym świecie w ciągu stulecia.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *