Connect with us

Nauka

Projekt FSA analizuje globalne procesy bezpieczeństwa mięsa w USA i innych krajach

Published

on

Projekt FSA analizuje globalne procesy bezpieczeństwa mięsa w USA i innych krajach

Lepsze zrozumienie potencjalnego ryzyka chorób przenoszonych przez żywność, związanych z importowanymi produktami mięsnymi, zostało osiągnięte w raporcie opublikowanym przez Food Standards Agency.

Naukowcy stworzyli profile z 16 krajów, w tym ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, zawierające dane dotyczące występowania Salmonelli, Campylobacter, E. coli, Trichinella i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR).

Wystąpiły trudności w porównywaniu między krajami ze względu na różnice w technikach gromadzenia danych, takich jak pobieranie próbek i testowanie, problemy językowe na obszarach nieanglojęzycznych oraz różne regionalne zastosowania planów kontroli.

Praca została wykonana przez Campden BRI od stycznia 2020 do marca 2021 w ramach umowy z Food Standards Agency (FSA), aby pomóc organowi lepiej zrozumieć międzynarodowy kontekst importu i procesów kontroli bezpieczeństwa żywności dla produktów przybywających do Wielkiej Brytanii, teraz, gdy opuściła ona Unię Europejską z prawdopodobną zmianą standardów bezpieczeństwa żywności. biznes.

W przypadku przetwórstwa drobiu i mięsa podstawowe procedury są zasadniczo takie same we wszystkich badanych krajach. Kroki te obejmują praktyki bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwie, chwytanie i transport zwierząt, badanie przedubojowe i poubojowe, ubój, patroszenie, chłodzenie, ubieranie i pakowanie.

Interwencje przyjęte przez kraje w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności obejmują stosowanie obróbki chemicznej, chłodzenia, inspekcji i definiowania kryteriów mikrobiologicznych w celu ograniczenia poziomu drobnoustrojów w produktach drobiowych lub mięsnych oraz monitorowania skuteczności kontroli procesu i zatwierdzania zakładu.

różnice między krajami
Stany Zjednoczone i Kanada miały mniej więcej takie same protokoły kontroli jak UE, ale różnice dotyczyły czasów i temperatur chłodzenia oraz chemikaliów dozwolonych podczas mycia tusz. Kanada ma podobne wymagania dotyczące chłodzenia jak Wielka Brytania, podczas gdy Stany Zjednoczone nie określają żadnego konkretnego czasu ani temperatury. Zarówno Stany Zjednoczone, jak i Kanada zezwalają na chemikalia w wodzie do mycia tusz i kawałków. Promotory wzrostu są również dozwolone w Stanach Zjednoczonych.

READ  Ślady wymarłego gatunku ludzkiego sprzed 500 000 lat znalezione w jaskini w Polsce

Australia i Nowa Zelandia opracowały system punktacji na podstawie danych zebranych z procesów chłodzenia. Protokoły kontroli wydają się być podobne, a stosowanie stymulatorów wzrostu jest dozwolone w Australii.

W Brazylii, Chile i Urugwaju zezwolono na zabiegi redukcji patogenów na tuszach. W przypadku Indii procedury kontrolne wydają się być podobne do tych w Wielkiej Brytanii i UE. Informacje na temat chłodzenia i innych działań interwencyjnych były ograniczone i nieaktualne.

Inne analizowane kraje to Dania, Irlandia, Holandia, Polska, Ukraina, Botswana i Namibia.

Raport przytacza badania pokazujące występowanie Salmonelli, STEC i Campylobacter u bydła, świń, drobiu i jagniąt w różnych krajach. Znalazł Trichinella w wieprzowinie z kanadyjskiej siedziby w 2013 roku i 0,01 procent z 5705 próbek testowanych w USA

Rick Mumford, szef ds. nauki, dowodów i badań w FSA, powiedział, że decyzje dotyczące importowanych produktów opierają się na dowodach naukowych.

„Chociaż bezpośrednie globalne porównania są bardzo trudne do osiągnięcia, niezwykle ważne jest, aby FSA nadal badała różne procesy i źródła informacji, abyśmy mogli ulepszać nasze własne dane – pomagając zapewnić najlepszą podstawę naukową dla naszych niezależnych porad dla rządu i innych partnerzy. Ważne jest, aby stwierdzić, że jeśli mięso jest przeznaczone na eksport do Wielkiej Brytanii, musi spełniać brytyjskie wymagania importowe i to się nie zmieni”.

(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *