Zabawa
5 rzeczy, które warto zjeść w Polsce
Połowa mnie jest Niemką, druga połowa Polakiem. Dla mnie polska kuchnia to domowa kuchnia, poczucie domu i wspomnienia z dzieciństwa. Oczywiście, podobnie jak w innych krajach, różne regiony kraju mają różne potrawy i tradycje. Ale na pewno większość dań można znaleźć, jeśli podróżuje się do takich miast jak Warszawa, Kraków czy Gdańsk. Jest wiele pysznych rzeczy, które mogłabym wymienić na 5 dań, których warto spróbować w Polsce, ale ograniczę się do moich ulubionych.
1. Pierogi
Każda kultura ma swoje własne pierogi. Rodzaj nadzienia mięsnego lub wegetariańskiego pokrytego cienką warstwą ciasta. W Polsce najpopularniejszym nadzieniem są „Pierogi Ruskie”, nadziewane rodzajem białego twarogu, ziemniakami i smażoną cebulą; Pierogi z nadzieniem mięsnym, które są wyjątkowe ze względu na sposób przygotowania i użyte przyprawy; a potem pierogi z kapustą i grzybami. Wszystkie są pyszne i pojawia się coraz więcej nowych wynalazków jeśli chodzi o nadzienia. Pierogi najczęściej gotuje się lub smaży i podaje ze smalcem i smażoną cebulą. Można je zjeść także na deser, nadziewane jagodami lub truskawkami i podane z kwaśną śmietaną i cukrem – rewelacja!
2. Żurek
Żurek to gęsta zupa na bazie fermentowanego żyta. Brzmi to trochę dziwnie, ale jest bardzo smaczne, zwłaszcza z kawałkiem świeżego chleba obok lub wokół niego. Tak, mniej więcej, bo Żurek bardzo często podaje się w pustym bochenku chleba. Inne składniki to majeranek, ziemniaki, gotowana wędzona kiełbasa i jajko na twardo.
3. Bigos
Bigos jest bardzo popularny zimą na rozgrzewkę, ponieważ kiszona kapusta, z której jest wytwarzany, zawiera dużo witaminy C, która zapewnia zdrowie. Bigos to w zasadzie gulasz z kiszonej kapusty (lub kiszonej kapusty), świeżej kapusty, wędzonej kiełbasy, grzybów, duszonego mięsa, czasem suszonych śliwek i dużej ilości przypraw. Im dłużej jest gotowane (czasem kilka dni), tym intensywniejszy i prawie karmelizowany smak. Często można go spotkać w okresie świąt Bożego Narodzenia.
4. Pączki
Pączki to polska wersja pączków. Okrągłe i lekko płaskie kawałki ciasta układamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie napełniamy konfiturą i posypujemy cukrem. Czasami zamiast samego cukru zanurza się je w zwykłej polewie cukrowej i posypuje kilkoma kawałkami kandyzowanych pomarańczy. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze świeże i ciepłe. Najpopularniejszym nadzieniem do pączków jest konfitura różana, którą można dostać przez cały rok. Nie zapomnij zjeść kilku w Tłusty Czwartek, czyli oficjalny dzień pączków przed rozpoczęciem Wielkiego Postu.
5. Kielbasa
I na koniec tradycyjna polska kiełbasa. W Polsce istnieje wiele różnych rodzajów kiełbas. Najpopularniejszy składa się z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Mięso jest grubo mielone i mieszane z czosnkiem, majerankiem, jałowcem, pieprzem lub innymi ziołami i przyprawami, a następnie zwykle wędzone. Kielbasę można spożywać jako przekąskę lub jako dodatek do pieczywa, często dodaje się ją do dań takich jak bigos czy żurek. Można też znaleźć kiełbaski z cielęciny, czasem z kurczaka, są też przepisy, w których dodaje się także boczek. Koniecznie spróbuj kawałka, być może z odrobiną wódki.
Typowy awanturnik. Zły odkrywca. Przyjazny myśliciel. Introwertyk.