Nauka
10 największych błędów, które wszyscy popełniają podczas gotowania pierogów
Wiele osób używa wody do przygotowania ciasta na pierogi, w tym samozwańczy polski szef kuchni na YouTube, ale woda nie ma zbyt wiele smaku. Jeśli widzisz tylko ciasto na pierogi jako system dostarczania pysznych nadzień, to w porządku. Ale jeśli chcesz, aby twoje ciasto było czymś więcej niż tylko zastępcą, rozważ użycie mleka do robienia pierogów, ponieważ Marta Stewart czy.
Ważne jest, aby pamiętać, że istnieje pewien kompromis, jeśli chodzi o zastąpienie mleka wodą. Mleko wzbogaca ciasto, ale tłuszcz i białka w mleku mogą sprawić, że ciasto będzie trochę lepkie. Z drugiej strony użycie wody powoduje powstanie masy plastycznej, z którą łatwo się pracuje (poprzez babeczka?). Mleko wnosi również dodatkową słodycz w postaci laktozy, dzięki czemu może być lepszym wyborem do pierogów z nadzieniem na słodko.
Zamiast prosić o mleko, niektóre przepisy na pierogi wymagają nabiału w postaci kwaśnej śmietany lub masła. Jeśli zamierzasz użyć jednej z tych bardziej stałych form nabiału, możesz również użyć wody, aby upewnić się, że twoje ciasto ma odpowiednią ilość wilgoci. Co ciekawe, litewska forma pierogów wykorzystuje sok z cebuli jako część płynnego składnika.
„Piwny maniak. Odkrywca. Nieuleczalny rozwiązywacz problemów. Podróżujący ninja. Pionier zombie. Amatorski twórca. Oddany orędownik mediów społecznościowych.”