Connect with us

Gospodarka

10 000 innowatorów odpowiedziało na wezwanie do zbudowania bardziej sprawiedliwego i zielonego świata

Published

on

10 000 innowatorów odpowiedziało na wezwanie do zbudowania bardziej sprawiedliwego i zielonego świata

Światowy, prawie 2 miliardy ludzi brak dostępu do wystarczająco bezpiecznej, pożywnej żywności i 690 milionów umiera z głodu. Za 10 lat, aby osiągnąć cele zrównoważonego rozwoju, musimy zasadniczo zmienić sposób produkcji i konsumpcji żywności. Obejmuje to zmianę praktyk ponad 500 milionów drobnych rolników i wzorców konsumpcji 7,7 miliarda ludzi.

Aby to wesprzeć, Światowe Forum Ekonomiczne, rząd holenderski oraz kilku partnerów z sektora publicznego i prywatnego uruchamia Centrum Innowacji Żywności jako kluczową platformę wielostronną, która będzie wykorzystywać technologię i szersze innowacje w celu wzmocnienia lokalnych ekosystemów innowacji w transformacji systemu żywnościowego. . Zostało to zainicjowane wieloletnim finansowaniem przez holenderski rząd z globalnym sekretariatem koordynacji z siedzibą w Holandii.

Mark Rutte, premier Holandii, powiedział: „Ponownie zwiększył się globalny brak bezpieczeństwa żywnościowego. To podkreśla potrzebę zmiany sposobu, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność. Holandia jest zaangażowana w partnerstwa, które katalizują innowacje potrzebne do sprostania wyzwaniom systemu żywnościowego. Dlatego z dumą ogłaszam, że Holandia będzie gospodarzem globalnego sekretariatu koordynującego ośrodki innowacji w dziedzinie żywności. „

Centra innowacji w dziedzinie żywności będą flagową inicjatywą Food Action Alliance prowadzącą do szczytu ONZ w sprawie systemów żywnościowych w 2021 r. I później. Rolą Sekretariatu Globalnej Koordynacji będzie koordynacja wysiłków ośrodków regionalnych i dostosowanie się do globalnych procesów i inicjatyw, takich jak szczyt ONZ w sprawie systemów żywnościowych.

Dominic Waughray, dyrektor wykonawczy Światowego Forum Ekonomicznego, powiedział: „Żywność podtrzymuje życie i jest sercem naszej planety. Ale jeśli chcemy wyżywić 10 miliardów ludzi w granicach naszej planety do 2050 r., Sposób, w jaki świat produkuje i konsumuje żywność, musi się zmienić. Innowacja ma kluczowe znaczenie dla umożliwienia tej transformacji systemowej. W miarę postępów w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju Światowe Forum Ekonomiczne jest zaangażowane we wspieranie wspólnych działań i promowanie programów dla poszczególnych krajów za pośrednictwem ośrodków innowacji w dziedzinie żywności w tym kluczowym dla systemów żywnościowych roku. „

READ  Prezydent Bach nagrodzony „Nagrodą Specjalną 2022” przez Polskie Forum Gospodarcze

Ponad 20 organizacji jest liderami w centrach innowacji w dziedzinie żywności. Prace już trwają w Kolumbii, Indiach, Europie, ASEAN i kilku krajach Afryki. Fundacja Billa i Melindy Gatesów od kilku lat wspiera rozwój centrum innowacji żywnościowych w Indiach, a kilku partnerów z sektora publicznego i prywatnego zapewniło środki rzeczowe w celu wsparcia rozwoju ośrodków w różnych regionach.

Korzystając z podejścia według krajów, centra będą napędzać zarówno zaawansowane, jak i tanie podstawowe innowacje, które mogą mieć skalowalne skutki, a także innowacje obejmujące łańcuchy dostaw, partnerstwa i modele biznesowe, które mogą umożliwić zmianę systemową.

Theo De Jager, prezes Światowej Organizacji Rolników, powiedział: „Technologie, innowacje społeczne i organizacyjne mogą odegrać kluczową rolę w uwolnieniu potencjału rolnictwa leżącego u podstaw transformacji systemów żywnościowych. Rolnicy z natury iz konieczności są innowatorami i posiadają innowacyjne rozwiązania, które przetrwały wieki. Centra innowacji w dziedzinie żywności stawiają rolników w centrum rozwoju i informowania o ekosystemach innowacji z korzyścią dla nich i dla korzyści naturalnych ekosystemów, w których pracują. „

Na przykład Centrum Innowacji Żywności w Kolumbii będzie wspierać zainteresowane strony w całym łańcuchu wartości w optymalizacji żywności, inteligentnej logistyce i systemach informacyjnych, które łączą konsumentów z pożywną żywnością ze zrównoważonych gospodarstw. W Zambii początkowe prace koncentrują się na zapewnieniu wsparcia finansowego, doradczego i budowania potencjału drobnym rolnikom, aby mogli przejść na bardziej zrównoważone praktyki rolnicze. Obecnie opracowywana interoperacyjna platforma danych i analiz zapewni informacje dla zambijskich rolników.

Ramon Laguarta, dyrektor generalny PepsiCo, powiedział: „Żywność jest jedną z najważniejszych dźwigni, jakie możemy wykorzystać w celu poprawy zdrowia środowiska i społeczeństwa. Dzięki odpowiednim inwestycjom, innowacjom i solidnej współpracy rolnictwo może być pierwszym sektorem na świecie, w którym emisja dwutlenku węgla będzie ujemna, a jednocześnie zaspokoi potrzeby szybko rosnącej światowej populacji i zaoferuje znaczne możliwości gospodarcze. Urzeczywistnienie tego potencjału będzie wymagało ambitnej, przedkonkurencyjnej współpracy z wieloma interesariuszami w celu przekształcenia systemu żywnościowego – dokładnie do tego, do czego te centra zostały zaprojektowane. „

READ  Plan odbudowy i odporności Polski

Ponieważ szczyt ONZ ds. Systemów żywnościowych w 2021 r. Jest kamieniem milowym w działaniach i szerszym zaangażowaniu, centra te współpracują z lokalnymi interesariuszami w celu tworzenia partnerstw, które opracowują skuteczne innowacje.

David Beasley, dyrektor wykonawczy Światowego Programu Żywnościowego ONZ, powiedział: „Aby uniknąć głodu, potrzebne są inwestycje sektora prywatnego. Bez tego nigdy nie osiągniemy naszego celu. Centra innowacji w dziedzinie żywności stanowią ważną okazję do zgromadzenia wiodących światowych organizacji z wielu różnych sektorów, aby wesprzeć globalny ruch na rzecz walki z głodem. „

W ciągu następnego roku centra będą również budować społeczność innowatorów i przedsiębiorców z różnych regionów, aby dzielić się wiedzą i budować potencjał, również poprzez szerszą współpracę południe-południe.

Alan Jope, dyrektor generalny firmy Unilever, powiedział: „Centra innowacji w dziedzinie żywności pomogą zrewolucjonizować globalny system żywnościowy, wykorzystując innowacje i nowe technologie na dużą skalę, aby sprostać lokalnym potrzebom. Firma Unilever jest dumna z bycia częścią tych centrów innowacji w dziedzinie żywności, ponieważ wierzymy, że dzięki naszym połączonym wysiłkom możemy uczynić z żywności siłę na rzecz dobra. „

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *